„Az igazi gyilkosokat sosem vonták felelősségre” – Miskolcon debütál a Libertate '89 – Nagyszeben című magyar–román mozi

2023. augusztus 25. 16:23

A Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában, szeptember 3-án debütál Tudor Giurgiu a romániai kommunista rezsimet megdöntő forradalom eseményeit feldolgozó Libertate '89 – Nagyszeben című történelmi drámája.

2023. augusztus 25. 16:23
null

 Tudor Giurgiu magyar koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült filmjének nemzetközi premierje a Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol múlt pénteken elnyerte a Nemzetközi Artmoziszövetség (CICAE) különdíját. Az NFI támogatásával készült alkotást – melyben erdélyi magyar színészek, köztük Bíró József, Dimény Áron és Deák Zoltán is láthatók – novemberben mutatják be a hazai mozik. A miskolci vetítésen jelen lesz Tudor Giurgiu rendező, Lemhényi Réka vágó és Berger József producer.

1989. december 22-e, Nagyszeben, Erdély. Egyre több ember megy ki az utcára tüntetni a  kommunista rendszer ellen. Miután Bukarestben Ceaușescu elmenekül egy helikopter segítségével, a katonaság átáll a tüntetők oldalára. Véres harcok kezdődnek a forradalmárok, a katonák, a rendőrök és a titkosrendőrség tagjai között. Az ostrom elől való kétségbeesett menekülési kísérletet követően a főhőst, Viorel rendőrkapitányt elfogja a hadsereg, és terrorizmussal vádolják. 

Tudor Giurgiu alkotása egy fontos történelmi helyzet és az abban szereplő emberi karakterek hiteles bemutatásán túl akciófilmbe illő fordulatokat, izgalmakat is kínál. 

A Libertate – Nagyszeben’89 az „itt és most” erejével átélhetővé teszi egy korszak drámai pillanatait.

Az én generációm (18 éves voltam akkor) egy agresszív manipulációból fakadó »pszichózisban« nőtt fel. Az 1989-es forradalmat a román társadalom a mai napig nem dolgozta fel. A lezárás aktusa, aminek a kommunista rendszer leverése után meg kellett volna történnie, soha nem történt meg. A VÁLTOZÁS soha nem történt meg. Ezért ezzel a filmmel az a célom, hogy pontos képet fessek az akkori káoszról, másrészt, hogy magyarázatot adjak arra, hogy az igazi gyilkosokat miért nem vonták évekig felelősségre” – nyilatkozta a rendező, aki a forgatókönyvet Cecilia Stefanescuval és Napoleon Helmisszel közösen jegyzi. 

Az operatőr Alex Sterian, a vágó Lemhényi Réka. A főbb szerepeket román színészek alakítják, és erdélyi magyar színészek, köztük Bíró József, Dimény Áron és Deák Zoltán is láthatók a filmben. 

 

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
petya-806
2023. augusztus 26. 07:29
„Az igazi gyilkosokat sosem vonták felelősségre” Megjegyzem; nálunk sem.
konfucius
2023. augusztus 26. 01:39
"Az 1989-es forradalmat a román társadalom a mai napig nem dolgozta fel." Rendben, és az erdélyi magyar társadalom? Ejj, de csúnya, hogy esetleg az erdélyi magyarokat románnak tetszik nézni.
connorj
2023. augusztus 25. 16:42
Akkor szóljál, ha olyan román film debütál, Amelyiknek az a címe: ROMÁNOK! NEM VAGYUNK TOLVAJOK: ADJUK VISSZA ERDÉLY HARMADÁT A MAGYAROKNAK.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!