A hagyományok összekötnek – Célba ért a több száz fős tiszai tutajflotta

2023. július 21. 18:17

A rendhagyó vállalkozás fontos környezetvédelmi üzenetet is közvetít.

2023. július 21. 18:17
Constantinovits Milán
Constantinovits Milán

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a világ minden pontjáról utaztak hazánkba magyar cserkészek, akik tutajútra indultak a Tiszán. A magyar cserkészmozgalom ikonikus eseményét, az 1913-as vági tutajutat idézték fel a résztvevők, akik Ausztráliától Amerikáig a Külföldi Magyar Cserkésszövetség égisze alatt vágtak bele a rendkívüli kalandba.

Ezt is ajánljuk a témában

A 250 fős csapat a saját maguk által épített tutajokkal indult Tiszabecsről a közel 100 km-es vízi utazásra július 16-án, és pénteken érkezett meg Benkre.

Vámos István táborparancsnok Bostonból látogatott Magyarországra, az ő beszámolója szerint a vállalkozás környezettudatos szemléletben zajlott: „Mindegyik tutajon 15 cserkész evezett,  főzött és aludt hat napon át. Közben a tutajokat kísérő kenukkal szemetet szedtünk a Tiszán.”

Egyébként minden tutajelemet és a folyón összeszedett műanyag palackot újrahasznosítanak, a megmaradt élelmiszert pedig a helyi polgármesteri hivatal segítségével a térségben élő rászorulókhoz juttatták el.

Az Argentínából érkezett Haynal Edit cserkésztiszt hozzátette: „Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a fiatal cserkészeknek ilyen élményt és szolgálati lehetőséget nyújtsunk, nemcsak a saját körzetünkben, Dél-Amerikában, hanem az anyaországban is. Fontos az összetartás más szövetségekkel, és noha más nyelveken beszélünk, és egy picit máshogy cserkészkedünk, a hagyományaink összekötnek. Így van a tábor keretmeséjével is, ami idén a honfoglalásra épül.”

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!