Jön a román-magyar kémdráma Ceaușescu korszakáról!

2023. április 26. 18:01

A Securitate embere volt, aki a CIA-nak is kémkedett: sorozat készült a román diktátor egykori kémfőnökéről, Ion Mihai Pacepáról.

2023. április 26. 18:01
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

A hatalom egy éhes bestia. Etetni kell és meg kell szelidíteni” – hangzik el az HBO Max-ra érkező román-magyar kémsorozat, a Spy/Master előzetesében. A sorozat főszereplője Victor Godeanu – akit Nicolae Ceaușescu egykori román diktátor kémfőnökéről, Ion Mihai Pacepáról mintáztak – a román titkosszolgálat magas rangú tisztje. A diktátor egykori tanácsadója végül kettős ügynökként való kémkedés miatt 1978-ban úgy dönt, hogy disszidál.

Ion Mihai Pacepa román hírszerző tiszt, a Securitate volt vezetője altábornagyi rendfokozatban, aki '78 júliusában az Egyesült Államokba disszidált.

Ő a volt keleti blokk legmagasabb beosztású disszidense.

Számos, a kommunista titkosszolgálatok belső működési mechanizmusairól szóló könyv és újságcikk szerzője. Disszidálásának idején Pacepa tábornok egyidejűleg volt Nicolae Ceaușescu tanácsadója, hírszerzésének vezetője, valamint államtitkár a román belügyminisztériumban. Azután disszidált, hogy az Egyesült Államokban Jimmy Carter elnöktől politikai menedékjogot kapott. Mindezek után az amerikai CIA-vel közösen dolgozott számos, a volt keleti blokk ellen irányuló titkosszolgálati műveleten.

A román-magyar koprodukcióban készülő sorozat egyik producere, Ioanina Pavel így nyilatkozott a készülő sorozatról: „Bár a múltban játszódik, reméljük, hogy ez a sorozat a mai nézők számára is vonzó lesz, akár érdekli őket a politika, akár csak egy okos, elegáns, szórakoztató utazásra vágynak.”

A film egyik rendezője, Adina Sădeanu számára a sorozat készítésekor nagy segítségére volt korábbi újságírói múltja. „Az évek során sok hírszerzésben dolgozó személlyel találkoztam. Ezek az emberek nem kifejezetten azok az elképzelt »James Bond típusok« voltak, talán egy srác kivételével.

– mondta egy, a Varietynek adott interjújában Sădeanu.

Forrás: HBO Max Magyarország

 

Victor nem tudta elkerülni, hogy végül ne nézzen szembe önmagával. Nem volt más választása, hiszen férj és családapa is volt, ami még bonyolultabbá tette a dolgokat. Annak idején – a kommunizmusban – muszáj volt családot alapítani, ellenkező esetben az emberek gyanakodni kezdtek” – teszi hozzá az alkotó, aki szerint bizonyos szempontból Romániában a Ceaușescu-rezsim sokkal keményebb volt, mint más kommunista rendszerek. „Az emberek féltek beszélni” – jegyzi meg.

A román diktátor első számú tanácsadójának élete –

aki hol a CIA-nak, hol a román Securitaténak szolgáltatott információkat –

lehetővé tette az alkotók számára, hogy a sorozatban egyszerre több történetszálon futtassák az eseményeket.

Magyarok a sorozatban

Az HBO Maxra májusban érkező sorozat stáblistája tele van magyar nevekkel: Ubrankovics Júlia öt részben tűnik majd fel,

Árpa Attila a Stasi egyik tisztjét, Inotay Ákos pedig Jimmy Carter amerikai elnököt alakítja majd.

A sorozathoz készült előzetes is egy magyar alkotó munkája – Varsics Péter, az Így vagy tökéletes rendezője jegyzi.

Az operatőrök között ott találjuk Fillenz Ádámot, illetve Tasnádi Zsófia látványtervezőként, Petrányi Viktória pedig producerként vesz részt a munkálatokban. Magyar részről a Proton Cinema szállt be a koprodukcióba.

 

Nyitókép: HBO Max Magyarország

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I.N.R.I.
2023. április 26. 22:56
Ceausecu-t a helyettese döntötte meg. Direkt a tömegbe lövetett és Ceausecura fogta. Ő lett a miniszterelnök... Ismerős?
Freakkutya
2023. április 26. 21:14
Ovastam anno Pacepa könyvét, Vörös horizontok címmel jelent meg itthon. Kemény dolgok vannak benne, ha csak a fele igaz, az is túl sok! Pacepa is egy aljadék volt nyilván, a Secu első embere, amíg le nem lépett Amerikába. A könyv tartalma alapján Ceausescuhoz és "bájos" feleségéhez képest a környező diktátorok kezdő kisiskolások voltak csupán...
Csubszi
2023. április 26. 20:27
Tolószékes transzizé is lesz benne?
SzabóGéza
2023. április 26. 20:09
Hbo, meg netflixes, új múlt baromságok!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!