Még a fagyi mellé is tudunk sört ajánlani

2017. május 19. 10:00

Balatoni sör: immáron ez áll a Stari-sörök címkéin. A tapolcai sörfőzde vezetőivel a cég huszonötödik születésnapján kézművességről, Balatonról, romániai exportról beszélgettünk. Meg arról, milyen sört ajánlanának a különböző balatoni strandételek mellé.

2017. május 19. 10:00
Bukovics Martin

Az elmúlt hónapokban a szokottnál is nagyobb forrásban van a kisüzemi sörpiac. Virágkorukat élik Magyarországon az újhullámos sörök, sorra nyílnak a sörfőzdék – soha ilyen zsongás nem volt még itthon ebben a szegmensben. Azon fogyasztók, akik a valódi minőséget keresik, egyre kedvezőbb helyzetben vannak, hiszen a jobb budapesti bárokban és vidéken is egyre inkább kötelező elemmé válik a kézműves sör.

A jó sör előttünk válik a gasztronómia részévé.

A folyamatosan változó viszonyok és az új kihívások ugyanakkor megnehezítik a sörfőzők életét. Mindent áthat az újdonságok, a szokatlan megoldások keresése, és a kilencvenes évek elején alakult kb. 400-500 kisüzemi sörfőzde közül a kétezres évek kedvezőtlen piaci viszonyai miatt csak néhányan maradtak életben. A hazai kisüzemi sörfőzdék között a legidősebb a Stari Sör: Tapolcán már akkor húsz éve készült kézműves sör, amikor a legtöbben életükben először hallottak arról, hogy létezik ilyen termék. 

A tapolcaiak május közepén a budapesti Élesztőházban tartották huszonötödik születésnapjukat, ennek kapcsán kérdeztük őket sörről, Balatonról, strandról, romániai exportról és még az Igazi Csíki Sörről is. A fenti videóból minden kiderül.

Meg persze a Stari új arculatáról is szó esett. A tapolcai főzde ugyanis újragondolta a 25 évvel ezelőtti címkéit – amelyek abból az időből származnak, amikor a Balaton és a „kézműves sör” még egészen mást jelentett, mint ma – és azok 2017-es variációival lepi meg a fogyasztókat. Az új arculat egyszerre hordozza a klasszikus elemeket és a modern letisztultságot.

A 25. évforduló tiszteletére május 18. és 21. között a budapesti Élesztőben minden Stari sör frissen csapolva lesz kóstolható, miközben – tisztelegve a magyar kisüzemi sörfőzés negyedszázada előtt – a többi csapokra is a legrégebbi magyar sörfőzdék sörei kerülnek.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik