Pizsamás hackerek törik fel sorra a minisztériumi rendszereket

2016. március 09. 13:05

A migránsválság miatt lényegesen elszaporodtak a kormányzati honlapok és informatikai rendszerek elleni kibertámadások. Bencsik Balázs, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője elmondta, hogy több mint ötezer támadás történt tavaly, ezek nagy részét pedig képzetlen hackerek követték el.

2016. március 09. 13:05

Emelkedik a kormányzati informatikai rendszerek elleni célzott támadások száma – közölte az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szerdai ülésén a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) vezetője. Bencsik Balázs elmondta: tavaly a Honvédelmi Minisztériumnál, a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Belügyminisztériumnál találtak arra utaló jeleket, hogy informatikai rendszereik az APT28 néven ismert támadás célpontjai voltak.

Az NKI vezetője kitért arra is, hogy tavaly a migránsválság nyomán mintegy tíz százalékkal nőtt a weblaprongálások száma is, köztük több célzottan a kormányzatnak szóló üzenetet tartalmazott. Bencsik Balázs az Anonymous nevet viselő hackercsoportnak tulajdonított, a magyar kormányzatnak szóló fenyegető üzenetről azt mondta: nem tudnak arról, hogy sikeres támadást hajtottak volna végre.

Jelezte: a támadások döntő többsége honlaprongálás, tavaly több mint ötezer ilyen esetet jeleztek az NKI-nek. Bencsik Balázs beszámolója szerint az ilyen, alacsonyabb kockázatú támadások nagyjából kilencven százalékát nem képzett támadók hajtják végre. Ennek oka a szakember szerint az, hogy az informatikai sérülékenység kihasználására a „feketepiacon”meg lehet vásárolni a támadáshoz szükséges eszközöket. Ezek birtokában egy „nem kvalifikált pizsamás hacker” is képes feltörni egy weboldalt.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
veletlen
2016. március 10. 17:19
A dilettáns csókosok hada a legfőbb sérülékenység...
Secnir
2016. március 10. 17:18
"Jelezte: a támadások döntő többsége honlaprongálás, tavaly több mint ötezer ilyen esetet jeleztek az NKI-nek. Bencsik Balázs beszámolója szerint az ilyen, alacsonyabb kockázatú támadások nagyjából kilencven százalékát nem képzett támadók hajtják végre." -akkor felmerül bennem a kérdés: mikor állnak fel a 'szakemberek' sírva a posztjukról, hogy 'pizsamás hacekerek' meg tudják roppantani a kormányzati gerincet? csak kérdem. ugyanis eme kiművelt fők azért ülnek ott, hogy többek között kivédjék eme támadásokat. "az informatikai sérülékenység kihasználására a „feketepiacon”meg lehet vásárolni a támadáshoz szükséges eszközöket." -ezt inkább nem kommentálnám. erről mindig eszembe jut a hivatali patkányok idevonatkozó része, amikor egy hétvége alatt lenyúlnak a cégüktől többszázezer dollárt, és akkor jön a megoldás: mossuk tisztára a pénzt! te tudod, hogy kell? nem, én nem tudom. és te? én az ötletet adtam, dolgozzátok ki. és te, ismersz valakit, aki tud segíteni? maffiózót? hát ööö, nem. ez úgy megy, az ember megy kőbánya-alsón, elfordul jobbra a 9 és feledik vágány mellett, és ott a feketepiac. /facepalm
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!