Törökország
ÉLŐ
Grúzia

Fásy Ádám: Orbánon kívül nincs más miniszterelnök, tizenkét évig nem is lesz!

2015. október 01. 14:17

Milyen volt Gyurcsány Ferencnek kampányolni, és mikor szeretett ki a baloldalból? Mi az az „egészséges diktatúra”, és mi köze Orbán Viktorhoz? Mit akart Donald Trump a magyar szépségkirálynőktől? Interjúnkban sok más kérdés mellett ezekre is választ kaptunk a Fásy Mulató atyjától. Fásy azt is elárulta a Mandiner.fesztiválnak, mennyiben szerzője a Nézését meg a járását refrénű dalnak, és mit adott Kis Grófónak. No de mit kért tőle térden állva Rudi Zoltán?

2015. október 01. 14:17
Balogh Ákos Gergely

Kíváncsiak voltunk, a Mandiner olvasói mit kérdeznének Fásy Ádámtól. Az egyik kérdés ez volt: „Hogyan lehet őssejtből slágert csinálni?”

Ne dalolgassunk, ne játszogassunk emberek gyógyítására létrehozott dolgokkal! Ez nem játék. Ha valakinek, ne adj Isten, a gyermeke gyógyíthatatlan beteg lesz, és csak ezzel a kezeléssel lehet rajta segíteni, biztos, hogy nem viccelne vele. A másik: megy a bírósági per, és őszintén bízom abban, hogy az igazság a végén ki fog derülni, mégpedig az, hogy ártatlan vagyok! Ha ma kérdezné meg Pákh Imre barátom, részt vennék-e benne, ugyanúgy igent mondanék, hiszen ez egy jó ügy, jó céllal. Én már csak azért is tudom, mert személyesen érintett vagyok. Gyógyíthatatlan betegségben elveszítettem a fiamat, mindent megadtam volna érte, hogy megmentsék, akár őssejtkezeléssel. Természetesen szakmailag nem értek hozzá, elvégre nem vagyok orvosdoktor, nem voltam benne anyagilag sem.

Nem volt kihallgatás?

Nem.

Csak megkérdezték, mikor meggyanúsították!

Mondtam, hogy tegyék fel kérdéseiket írásban.

Ezeket a kérdéseket szóban szokták feltenni.

Van rá törvényes lehetőség, hogy írásban válaszoljak. Különben is ez nem rólam, hanem Pákh Imréről szól. Remélem, meg fog oldódni a Golgota és az őssejt ügye is.

Összefüggést sejt a Golgota-sztori és az őssejtbotrány között?

Ezt bátran nem merném kijelenteni. Egy összefüggés van: hogy Pákh Imre a barátom. Bízom benne, hogy végül mégiscsak sikerül a Golgotát a Magyar Nemzeti Banknak megvásárolni. A világ legnagyobb egyháztörténeti eseményét festette meg Munkácsy. A magyar festőfejedelem. Ha ez valaki szerint nem értékes, hát nem tudom...

Nincs erről vita, mindkét fél szerint értékes – abban viszont eltérnek az álláspontok, hogy mennyire.

Ez egy kincs. Erre büszke lehet mindenki. Miért csak a magyaroknak lenne érdekes? Aki látta már a Golgotát, az tudja: a világ bármely bazilikájában el lehetne helyezni. Ettől kezdve nincs miről beszélni. Úgy hallom, érdemben még le sem ültek tárgyalni Pákh Imrével. Én abban reménykedem, hogy a trilógia egyben marad.

Van itt még másik vitás ügy is, ami a Nézését meg a járását refrénű dal szerzői jogairól szól: népdal ez, vagy saját szellemi alkotás?

Ennek nagyon egyszerű a sztorija. Annyira azért csak lehet intelligensnek nézni engem, hogy egy népdalt nem fogok levédetni.

Kétségtelenül rafinált próbálkozás lenne.

Más megtette. Nem mondok nevet, de van, aki levédte ezt a népdalt. Én nem védem le. Ez sokáig egy elfeledett dal volt, az én összeállításomban már több mint hat éve megy a saját műsoraimban. Ezt a feldolgozásomat pedig odaadtam Kis Grófónak.

A sajtóban mégis az jelent meg, hogy valami nem tiszta a dal szerzői jogai körül.

Sok félreértés volt. Ez nem más, mint egy médiageg. Nem ez volt az első eset. A miniszterelnök-sztori azért jól felvitte az érdeklődést. Szoktam ilyet: kicsit lazuljunk el a kemény médiavilágban. Ez is ilyen lazulás.

Az egész a sajtómegjelenésről szól, nem is a jogdíjról?

Persze, ez is az is. Egy jó geg! Én tisztelem a sajtót, de erre jól ráharaptak. 2748 cikk jelent meg egy hónap alatt. Sokan adtak sértő címeket, de ők majd megkapják a magukét, pereket indítok. Tudni kell, hogy szerzői jogot elvenni nem lehet, az Artisjus ilyet nem tehet, sőt nem is nyilatkozott ilyet, tudomásom szerint csak az újságíró színesítette ki a sztorit. Azok a címek, hogy elvették Fásy szerzői jogát, mind perelhetőek.

Tehát népdalokról van szó, ahol csak a zenei feldolgozást lehet levédetni?

Népdal ez, de van benne saját szerzemény is.

Melyik része saját?

Két versszak, ami úgy kezdődik, hogy: „Csillagfényes este egy balatoni nyáron / Sétáltál előttem kék selyemruhában.” A másik része a Nézése meg a járása, ami Kothencz Lajos szerzeménye.


Elsodort az élet a baloldal felé, mert nagyon jó barátom volt
a Toller Laci. Utána aztán el is távolodtam a baloldaltól

Milyen viszonyt ápol a médiával? Azon túl, hogy szívesen játszadozik velünk.

Baráti a viszony. Jó barátok vagyunk. Mindig tudok adni egy jó ötletet. Hiszen végső soron miről is szól az újságírás? A figyelemfelkeltésről. Hogy odakattintsanak az interneten. Egy névre odakattintanak, ha történik vele valami. Az egészet köszönöm a Rakonczai srácnak, aki az egész jogdíj-dolgot elkezdte boncolgatni a Facebookon. Azt hiszi, haragszom érte, de nem: jól tette. Összetett ez a dolog: nem én, hanem maga az ügy tartja fenn az érdeklődést, és ha ennyi ideig fenn tud maradni valami, az médiatörténelem. Nem lehet befolyásolni a sajtót. Bár volt egy srác, aki felhívott, hogy megkérdezze, mi van ezzel az üggyel, majd ahelyett, hogy megvárta volna a választ letette a telefont, és írt egy nagy hülyeséget. A magyar sajtó általában azért ennél intelligensebb.

Régebben önnek is volt beszélgetős műsora az ATV-n, Emberközelben címmel. Ennek mi volt a történte?

Még az ATV megalakulása idején, hosszú évekig. Vendég volt ott mindenki: Zámbó Jimmy, Ómolnár Miklós, Dávid Ibolya, Torgyán József, Szili Katalin, Medgyessy Péter...

és sok-sok baloldal politikus. Kerényi Imre annak idején 2002-ben hosszan írt saját médiaegyensúlyos sorozatában a műsorról, ahol azt tette szóvá, hogy miért csak szocialista vagy SZDSZ-es politikusok szerepelnek benne.

Behívtam én az akkori Fidesz-vonalat is, de valamiért nem jöttek el. Megjegyzem, emlékeim szerint egyetlen SZDSZ-es politikus szerepelt csak a műsoromban, Dr. Dióssy László, Veszprém akkori polgármestere. Elsodort az élet a baloldal felé, mert nagyon jó barátom volt a Toller Laci. Utána aztán el is távolodtam a baloldaltól, nyolc éve már egészen távol vagyok tőlük.

Mi az oka a távolodásnak?

A barátom meghalt, szerintem ő volt az utolsó igazán karakán szocialista képviselő, akit szeretett az akkori ellenzék is. Igazi politikus volt.

És Hagyó Miklós? Vele is jóban volt.

Vele is jóban voltam. Ő megszenvedte az ambícióit. Mikit politikuskarrierje előtt ismertem meg.

Amikor még energiaitalokkal foglalkozott?

Foglalkozott ő logisztikával meg rágógumi terjesztéssel is. Tehetős, jó srác. Megszenvedte ezt az életet. Mi is csodálkoztunk, hogy miért akar politikus lenni egy jól menő vállalkozó. Rá is cseszett szegény. Tudomásom szerint azóta megtért és a teológia tudományával foglalkozik.


Nem tud felnőni egy másik párt, mert az ellenzék
egymást akarja legyőzni, nem a Fideszt

Önt soha nem kísértette meg a politika? Sok, a maga területén sikeres embert láttunk, aki úgy gondolta, ha sikeres például az üzletben, a politikában is sikeres lehet.

Az emberek, egy ország sorsát felvállalni nagy felelősség. Nagyon nagy felelősség. Azt nem lehet úgy, hogy fogom magam, és azt mondom, mostantól politikus vagyok. Nagy baj, hogy bekerülnek a gépezetbe olyan politikusok, akik nem nőnek fel a feladathoz. Nem sok olyan politikussal találkozom, aki előtt meghajolnék. Példaképeknek kellene lenniük, akik nagyon odafigyelnek az emberekre. Ez az ország az elmúlt huszonöt év alatt eléggé megsínylette a rossz politikusok harcát, csatáját.

Hogy lett akkor 2010-ben a Vállalkozók Szövetsége miniszterelnök-jelöltje?

Az egy hülyeség volt.

Hülyeség? Úgy érti, vicc?

Persze.

Sokan emlékeznek rá.

Örülök neki, mert akkor jó vicc volt. Volt egy, a közéletben amúgy ismeretlen ember, aki kitalálta, hogy legyek a valamilyen – már arra se emlékszem, milyen – pártnak a miniszterelnök-jelöltje. Jól van, gondoltam magamban, szóltam is Hajdu Péternek, hogy csináljunk ebből egy jó poént. A Frizbiben jelentettem be miniszterelnöki-jelöltségemet. De ez nem volt komoly, hiszen nem sokra rá ugyancsak ebben a műsorban hoztam nyilvánosságra visszalépésemet. A sajtó persze vevő volt rá.

Hogyne, a belpolitika érdekli az olvasókat, ha pedig bulvárral keveredik, akkor különösen. Milyen út vezetett a Toller-Hagyó-barátságtól addig, hogy 2014-ben azt nyilatkozza, hogy nincs más párt az országban, csak a Fidesz?

Menjünk kicsit előrébb a történetben! Én egy eléggé ismert ember vagyok. Járom az országot, érzem az emberek szeretetét. Nem mondom, hogy hatalmas tömegeket vonzunk, de eljutottunk odáig az elmúlt évtizedben, hogy egy-egy rendezvényünkön csapatunkkal akár 10 ezer embert is megmozgatunk. De tudják, mi a legszebb? Van ahová tizenöt éve visszahívnak. Tudják, ki még ilyen, akit mindig visszahívnak? A Pataky Attila. Járjuk az országot, hangulatot teremtünk. Semmi mást nem csinálunk, csak a szomorúságba próbálunk vidámságot, és egy kis fényt vinni. Gondolom, ezt megérezte anno a 2000-es évek elején az MSZP is. Később, amikor a Toller Laci elhunyt – családjával egyébként a mai napig tartom a kapcsolatot -, otthagytam őket, mentem a népem után.

De mi volt ennek az oka? Igaz, hogy nagyon nem szívlelte Gyurcsány Ferencet?

Egy szolnoki kampányrendezvényen, amikor én lejöttem a színpadról, ő pedig felment, szó nélkül elment mellettem. Én tisztelettudó emberként köszöntem neki, de ő még csak nem is fogadta. Ezek után már én nem álltam szóba a miniszterelnökkel és a szocialista párttal. Egy ponton megharagudtam a baloldalra. Az azóta sajnos elhunyt Kocsi Jancsi barátom 60. születésnapján, még a szocialista kormány idején találkoztam Orbán Viktorral. Egy szimpatikus és egyenes embert ismertem meg benne, és eldöntöttem, hogy ezen az úton fogok továbbhaladni. És ott vagyok most is. Orbán Viktoron kívül nincs másik miniszterelnök, és véleményem szerint tizenkét évig nem is lesz. Nem tud felnőni egy másik párt, mert az ellenzék egymást akarja legyőzni, nem a Fideszt.


Úgy látom, most kisebb káosz van az országban,
s ezt használja ki ügyesen a Jobbik

Igaz ez a Jobbikra is?

Igaz.

Nem lát bennük potenciált?

Nem. De megdicsérem a Jobbikot, mert az internetes kommunikációjuk rettentő jó, ebben ők a legmodernebbek. Ez előtt meg kell hajolni, ebben ők a legjobbak.

Mi szól ellenük?

Nem hiszem, hogy igazán jó lehet egy olyan párt, amelynek egyes vezetői azzal akarnak népszerűséget szerezni maguknak, hogy azt mondják, a másik ember nem egyenrangú velük. Ez társadalmi feszültséget fog okozni, előbb-utóbb egymás hajába fogunk kapni.

Nem is menne el jobbikos rendezvényre?

Nem.

Hívták már?

Hívtak, de nem mentem.

Milyenre hívták, kicsire, nagyra?

Nincs jelentősége. Jut eszembe egyszer mégiscsak elmentem, amikor a turulszobrot kellett megvédeni a XII. kerületben. Viszont kampányoltam ellenük Ózdon a Fidesznek...

az ózdiak pedig a Jobbik jelöltjét választották, óriási fölénnyel. Nem a legjobb referenciakampány.

Véleményem szerint ez a sajtónak is köszönhető. A mi rendezvényünkön voltak vagy ötezren, a Jobbikén jó, ha háromszázan. Az állítólag kormánypárti MTI nyomán mégis az egész magyar sajtó úgy hozta le, hogy a Jobbiké volt az ötezres megmozdulás, s meggyőződésem, hogy ez hatással volt magára a választás kimenetelére is. Azért egyet szögezzünk le, hogy a kampányért nem én voltam a felelős, hanem a helyi Fidesz, akiknek egy része – tudomásom szerint- azóta már átállt a jobbikhoz. Én csupán egy műsort szolgáltattam, és itt lépett fel Fürjes Pál polgármesterjelölt, aki egyébként több szavazatot kapott, mint az előző választási fordulóban.

Vicces baki, de nem hinnénk, hogy egy MTI-híren múlt volna a Fidesz számára az ózdi választás.

Biztos, hogy Janiczak győzött volna, de nem ekkora különbséggel. Még a romák is rá szavaztak, most tudomásom szerint isszák is a levét, amennyiben hinni lehet a sajtónak!

Azért is kérdeztünk rá a Jobbikra, mert van egy popkulturális vonzata is a jelenségnek, éspedig a nemzeti rock, ami erősen kötődik a Jobbik-szubkultúrához, és hasonló méretű közönséget vonz, mint a mulatós.

Nagyon szép megfogalmazás.

A Kárpátia vagy az Ismerős Arcok komoly rendezvénytermeket töltenek meg.

A Kárpátia együttes Magyarnak születtem című száma a kedvenceim közé tartozik. Talán kevesen tudják, de én valamikor rockzenész is voltam. Az emberek szeretik a rockzenét, de szeretnek mulatni is. Ami pedig a zene és a politika kapcsolatát illeti, én magyar ember vagyok, 1526-ban került Magyarországra az ősi családom, szóval nem mostani történet ez, meg lehet nézni a gyulai levéltárban. A turulmadár számomra szent, de ettől még nem vagyok jobbikos. Segítettem is abban, hogy a munkácsi várra visszakerüljön a turul. Nem kell ahhoz jobbikosnak lenni, hogy magyar legyek! Abból csak káosz lesz, ha egy politikai párt úgy kommunikál, hogy ezeket az embereket összeverekedteti. Úgy látom, most kisebb káosz van az országban, s ezt használja ki ügyesen a Jobbik. Orbán Viktor egy karakter, szerintem jól felkészült politikus, és bízom abban, hogy helyes irányba tereli az országot, és reményeim szerint előbb-utóbb népjóléti társadalmat fog teremteni.


Mindenütt rendnek kell lennie!

Írt is erről két karakteres mondatot a könyvében: „Egészséges diktatúra kell ahhoz, hogy kimásszunk ebből a mély gazdasági válságból. Mellesleg ezért támogatom most Orbán Viktort.” Ebben a történetben tehát Orbán a jó, az egészséges diktátor?

Nem igazán tudom, hogy micsoda az az egészséges diktatúra.

Mégis azt írta, hogy arra van szükség.

Nyilván nem korbácsos diktatúrára gondoltam. De mindenütt rendnek kell lennie! Miért, a gyermekeinket nem fegyelmezzük meg szóban? Arra gondoltam, hogy mindennek megvan a saját maga helye és rendje egy jogállamban. Nemrég a magyar-román meccsen voltam szurkolni és megdöbbentett, amit utána láttam. Emberek egymást összeverik, mindenféle magyarázat nélkül. Számomra az is furcsa volt, hogy a román szurkolók is összeverekedtek egymással. Nem tudom, hogy a XXI. században, hogy történhet ilyen. Mivel lezárták az egész Üllői utat és lehetetlen volt közlekedni, én is a szurkolókkal meneteltem. Felismertek és néhány száz szelfivel megúsztam az estét. Abban bizonyára egyetértünk, hogy nem jól van ez így. De bízom a kormányban, hogy meg fogja oldani Magyarország közrendbiztonságát.

Ritkán látnak el diktatúrákat ilyen jelzővel.

Rendet kell rakni. Egy fogaskerék, egy motor csak úgy működhet, ha van benne olaj. Kevés ember látja úgy az országot, ahogy én. Zenés rendezvényeinken azt látom, hogy az emberek becsületesek, de szegények. Szegények. De nem csak itt, szegények Szlovákiában, Romániában és Kárpátalján is. Ilyen rendszert élünk. A zene szeretete azonban összetart bennünket, függetlenül attól, ki hol született. Szívesen megmutatnám Zsüliett friss videóját, amit Szeghalmon készítettünk, ahol több ezer ember mulatott velünk. Nem csak magyar nótákra, cigánydalokra is. Nem lehet szétválasztani a társadalmat, ezért is adtam oda azt a dalt Kis Grófónak: roma gyerek énekli a magyar népdalt. Volt, aki ezért rám szólt, hogy miért adtam oda, hát hogy fog így mulatni a felső kétezer?! A válaszom az, hogy nem lehet bezárni egy dalt szűk körbe, a zene mindenkié, mindentől függetlenül!

Ön nemcsak mulatós előadó, hanem menedzser is. Milyen a mulatós zeneipar rétegződése? Inkább a rivalizálás vagy az együttműködés a jellemző?

Nálunk harmonikus együttműködés van az előadóművészek között, függetlenül, hogy ki milyen stílust képvisel. Mindig törekszünk a zenei sokszínűségre, azt gondolom ez a műsor ereje. Minden fellépőnek élőben kell énekelni, nincs gumizene. Én például egy zongoristával éneklem végig a rendezvényt. A stílusváltásoknál pedig mindig én vagyok az összekötő.


Eddig az volt, ha a Rakonczai mulattatta a vendégeit, az pozitív, ha a Fásyék, az ciki – de nálunk egy rendezvényen többen vannak, mint nála egy év alatt

Az ének talán élő, de a zene sokszor nem az.

Van egy zenei alap, de élőben kell énekelni. Én nem énekes vagyok, hanem hangulatteremtő. Új műfajt teremtettünk. Ma már ott tartunk, hogy mulatási. Ebben is benne vagyok: Mulatási – Fásy (nevet). Ez tizenhat év melója. A felső kétezernek eddig ciki volt a mulatós, ma alig várják, hogy este legyen, és tíz óra után ledobják magukról a zakójukat, nyakkendőjüket, kigombolják az ingüket, hogy felszabadultan táncoljanak, mulassanak. Sok magánrendezvényen, családi eseményen lépek fel, és ha meglátnak, rögtön tudják: itt bizony kötelező a mulatás.

Az elit nagy mulatós-áttörése?

A Nézését meg a járását dallal áttörtünk egy falat. Eddig az volt, ha a Rakonczai mulattatta a vendégeit, az pozitív, ha a Fásyék, az ciki – de nálunk egy rendezvényen többen vannak, mint nála egy év alatt. Ezzel a dallal lehámoztuk azt, hogy ciki mulatni. Számomra ez nagy büszkeség, mert senki nem indított el egy ilyen mozgalmat. Mindenki fellépett már nálunk: én találtam ki Mága Zoltánt, Havasi Balázs pedig még Jimmy-számokat zongorázott nálam. Tőlem indult: Bódi Guszti – bár megjegyezném, erre már nem biztos, hogy ő emlékszik –, Nótár Mary, Jolly, Kasza Tibiék (Crystall) stb. Sőt még Lagzi Lajcsi első televíziós szereplését is az én színpadomon rögzítették. Hozzáteszem az évek alatt sok bántás ért, amiatt, mert felkaroltam roma származású előadókat is. Ezt én nem bántam meg, mert nagyon sok tehetséges előadóművész kapott a műsorom által lehetőséget. Örülök, hogy a művészek körében elterjedt: Fásy színpadán érdemes fellépni, mert az egy sikeres színpad. Az elmúlt tizenhat év alatt úgy érzem nagyon sokat tettem azért, hogy a mulatós zene elfogadott legyen hazánkban.

Változott azóta a műsor koncepciója?

Ugyanúgy van minden. Van egy együttműködésünk a tévével: mi szerkesztjük és vesszük fel az adásokat, heti nyolc órás anyagot adunk a Sláger TV-nek. Ez a második televízió a tizenhat év alatt, előtte tizenkét évig voltunk az ATV-n.

Mi volt az oka a váltásnak?

Én szerettem az ATV-t, több kötődésem volt oda. Németh Sándort a mai napig tisztelem és jó barátságot ápolok vele. Váltani kellett, mert a zenei műfaj egy idő után idegenné vált abban a közegben.

Potenciális közönség szempontjából nem sokkal jobb az ATV, mint a Sláger TV?

Nagyobb közönség, sokkal jobb eredményeket tud, de most sem panaszkodhatunk, a nézettségi mutatóink most is jók. De őszinte vagyok, volt egy olyan politikai műsor előttünk, ami nekem nem tetszett. Kész, ennyi. Nem beszéltem én ezt így át senkivel, úgy döntöttem: nem vagyok hajlandó azt a politikai műsort segíteni. Barátsággal váltam el az ATV vezetésétől. Egyedül vagyok a magyar palettán, aki saját erőből, saját anyagi lehetőségeivel felépített egy brandet, mindenféle közpénz vagy támogatás nélkül. Megteremtettük saját magunk műsorát és közönségét. Mondjuk jó lenne már valami kis lé valahonnan... (nevet) Könnyen beszélnek azok, akik más pénzéből gazdálkodnak! Más pénzét mindenki el tudja költeni!


A Rudi letérdelt elém, megcsókolta a feleségem kezét,
és arra kért, segítsek neki

Sokáig vitt két szépségversenyt Magyarországon, ezek nem hiányoznak?

Egyiket tizenöt, másikat tíz évig csináltuk a feleségemmel, Marikával. Ma már elmondhatom, hogyan lett Rudi Zoltán nevezetű tévéelnökünk – nem tudom, emlékeznek-e rá. Annak idején egy nagyon jó barátom elnökségi tag volt az MTV kuratóriumában. A Rudi idejött, ebbe az irodába, hogy járjak közbe a barátomnál, hogy ő legyen az elnök. A Rudi letérdelt elém, megcsókolta a feleségem kezét, és arra kért, segítsek neki, cserébe megígérte, hogy továbbra is sínen lesz a szépségkirálynős műsor. Másnap megválasztották, bementünk hozzá, és nem állt velünk szóba, a szépségversenyt pedig levette a műsorról. Ugyanígy segítette a választásnál Galambos Lajcsi és Hajdu Péter, aztán őket is kirúgta. Mindenkit kirúgott – ez is egy oka annak, hogy miért távolodtam el a szocialistáktól. Nagy nézettségű műsorokat gyártottunk a szépségkirálynő-választásokból mindenféle támogatás nélkül, sokan örülnének ma ennyi nézőnek. Éveken keresztül népszerűsítettük hazánkat, nemhogy támogattak vagy gratuláltak volna, hanem inkább belénk rúgtak…

A szépségkirálynő-választás klasszikus kereskedelmi műfaj, nem sok közszolgálati motívumot bírunk felfedezni benne.

Egy szépségverseny Magyarország számára is jó reklám, hiszen kétmilliárd ember nézi a döntőt és a versenyzőt indító ország bemutatkozó filmjét két percig vetítik. Így nem túlzás azt állítani, hogy a fél világ felfigyel kis hazánkra, ami imázst teremt hazánknak. Én azok közé tartozom, aki nem fogadja el Trianont, ezért a legszebb történet az volt, amikor Laky Zsuzsáról, aki akkor Európa Szépe volt, a francia televízió tizenöt perces műsort adott le, amiben végig lengett a magyar zászló. Büszke voltam. Mi ez, ha nem közszolgálati feladat? Mikor hazajöttem, még csak meg sem köszönték, hogy a világ egyik legnagyobb rendezvényén Magyarországot népszerűsítettük. Ez is egy lökés volt a baloldaltól való leváláshoz.

és a szépségversenyek befejezéséhez?

Azzal, hogy Rudi levett a műsorról, már nem volt felületem. A kereskedelmi tévék nem fogadták be, én már nem akartam harcolni érte, belefáradtam abba, hogy tizenöt év után is még mindig bizonygatni kell, és akkor jött egy lehetőség, - még ha szomorú szívvel is, hiszen ez az én és a feleségem gyermeke volt - amikor jól ki tudtam szállni belőle.

Mit szól ahhoz, hogy a Miss Universe tulajdonosa, Donald Trump republikánus elnökjelölt lett? Önnek közös fotója, sőt: múltja is van a milliárdossal.

Isten segítse! Jó csávó, nagyon csípem.

Van esélye?

Nem tudom, Amerikában minden lehetséges.

Milyen karakter személyesen?

Egy igazi üzletember, aki amikor megjelenik valahol, nem lehet nem rá figyelni, mindenkit üdvözöl, közvetlen, nem vág fel a pénzével s ettől még szimpatikussá válik. Én tizenöt évig dolgoztam vele együtt, ismeri és tudja a nevemet.


Donald Trump azért nyúlt a szépségversenyhez,
hogy kitörjön a házépítő-kőműves imidzséből

A könyvében több sztori is szól arról, hogy egy-egy szépségkirálynő felkeltette Donald Trump érdeklődését.

Olvasták a könyvemet? Látom, készültek. Trump egy ilyen típus, nem ő az egyedüli a világon, aki szereti a szép nőket. Mindnyájan szeretjük a szép nőket, egy egészséges társadalomban miért kéne ezt szégyellni? Örültem, hogy gyönyörű hölgyek között voltam tizenöt éven keresztül, és örülök ennek most is, hiszen a feleségem a legszebb hölgy az én szememben a világon, és örülök neki, hogy immár huszonnegyedik éve megdobogtatja a szívemet.

Gondolta volna Trumpról, hogy egyszer belevág a politikába?

Szerintem azért nyúlt a szépségversenyhez, hogy kitörjön a házépítő-kőműves imidzséből. Sok mindent tett, hogy népszerű legyen: ahhoz, hogy ma itt róla beszélünk, rengeteg munka kell.

Ha jól tudjuk, Friderikusz Sándornak köszönhető, hogy a Fásy Mulatóból Zeneexpressz lett – neki ugyanis nem tetszett az eredeti név. Bántja még ez a sérelem?

Friderikusz Sándort tisztelem, rettentő jó showműsort csinált, gyermekkorunk nagy showman-je, olyat csinált, amit előtte senki, és azóta is utánozhatatlan. Jól megtanulta ezt a szakmát, nagyon jó beszélgetős műsorokat készít, rendben van ő, de valamiért nem szeretett bennünket. Az ATV-n az ő nevével futott a saját műsora, s nagyon nem akarta, hogy én is adhassam a műsoromhoz a nevemet. Lehet, hogy hiúságból, de nem tudta volna elviselni, hogy az ATV-n a Friderikusz mellet a Fásy név is brand legyen.

A Miss Transylvania, az erdélyi szépségverseny egyszeri próbálkozás volt?

Egyszeri. Nem néztük, hogy magyar lány, román lány: egész Erdély legszebb lányát kerestük. Egy nagyon jó barátommal, az azóta elhunyt Mudura Sándorral csináltuk.

Volt erre fogadókészség a román közönség részéről?

Én inkább a magyarokkal voltam, ezt nem tudom. Szinte csak magyar szót hallottam, a lányok is inkább magyarok voltak. Én imádom Székelyföldet. Amikor az ember odamegy, és rögtön kenyérrel, pálinkával kínálják, az nagyon szép dolog. Az ott élő emberek nem vesztették el identitásukat, meg kell hajolni előttük.

Mikor jelent meg a magyar mulatós világban, hogy egy turnénak ugyanúgy része Csíkszereda, mint mondjuk Kaposvár?

Ez az ATV, a Fásy Mulató miatt van. A TV2-t Erdélyben akkor még nem lehetett fogni, az ATV-t viszont ingyen átadták sugárzásra. Érdekes is volt, hogy mikor Lajcsival mentek Erdélybe fellépni az én műsoromban is szereplő előadók, Lajcsit nem ismerték fel, míg az én fellépőimet igen. Volt is egy olyan plakátunk, hogy Szóljon magyar földön magyar zene! Különösen jó érzés volt, amikor Csíkszeredán negyvenezer ember előtt léphettünk fel, amelyet meg is örökítettünk, hiszen az egész eseményről televíziós felvételt készítettünk.

Mennyire hat a környező országok hasonló zenéje, mint a manele vagy a turbófolk a magyar mulatósra?

Maguk tényleg fel vannak készülve.

Csak furcsálljuk, hogy nincs Magyarországon manelesztár, holott ez a törökös-keleties vonal akár működhetne is.

A magyar sztárok merítenek ebből a zenei világból, van olyan előadó, akinél ez adja az alapot.

Mind a mulatós, mind a szépségversenyek világa sok szálon kötődik az éjszakához. Előfordult, hogy egy szépségversenyének zsűrijében egymás mellett ült a rendőrkapitány és az általa üldözött, lakhely-elhagyási tilalom alatt álló gyanúsított, a rendezvénynek otthont adó alföldi szálloda tulajdonosa. Hogyan lehet összebékíteni ezt a két világot?

Ami az állítólagos gyanúsítottat illeti, kiderült róla utána, hogy ártatlan. Nekem az illető harmincöt éve barátom. Egy barátot nem lehet megtagadni. A kapitányt is ismertem régebb óta.

Egy rendőrkapitány megengedhet magának egy ilyen szituációt?

Egy ilyen népszerű rendezvényen...

Nem a népszerűség miatt: egy olyan ember ül mellette, aki büntetőeljárás alatt áll.

De hol marad az ártatlanság vélelme? Nem lehet pálcát törni felette, hiszen később kiderült, hogy ártatlan volt! Ha van egy barátod, azért kiállsz. Én ezt nem szégyellem.


Soha senkit nem küldtem Dubajba, vagy mittudomén, mi most a divat.
Változnak az erkölcsök.

A könyvében többször is előkerült, hogy ilyen-olyan rendőrségi ügyeket intézett el az embereknek. Honnan ez a jó kapcsolat a rendőrséggel?

Jelenleg nincs, de korábban volt. A kilencvenes években egészen más világ volt Magyarországon! A kapcsolati tőke nélkül nem lehetett megélni. A rendszerváltáskor a megye legnagyobb szállodájának vezérigazgatója voltam Békéscsabán, ami tudják annyit jelent, hogy hivatalból is sokakkal kellett kapcsolatot tartanom. Minden párttal jóban voltam, de nem vetette fel őket a pénz, nemegyszer azért jöttek, hogy adjak nekik kedvezményt, segítsek nekik egy-egy rendezvény lebonyolításában.

Előfordultak efféle konfliktusok a szépségversenyek környékén?

Egyszer, de az is megoldódott.

Mi volt a megoldás?

Megbeszéltük.

Ennyi? Egy alkalommal Tasnádi Péter akarta meglehetős vehemenciával befolyásolni a szépségverseny zsűrijét, hogy barátnője legyen a győztes.

Tasnádi részéről nagy butaság volt nyilvánosan beterrorizálni engem. Azóta találkoztam vele egyszer, és nincs harag, még igazat is adott nekem. De a sajtóban jól ment a sztori, legalább írtak a szépségversenyről. Volt olyan, hogy az istenért nem akartak írni róla, úgyhogy rögtön eltüntettem egy szépségkirálynőt, és két hétig nem vettük elő. Jött is a híradó forgatni!

A szépségversenyei mottója szerint az volt a célja, hogy a lányok és a szex helyett a szépségről és a jóságról szóljon ez a műfaj. Sikerrel járt?

A lányok, akik nálam voltak, karitatív vonalat vittek. Óvodákba, bölcsődékbe jártak rengeteg ajándékkal. A rendezvényünk 1998-ban megkapta az év mecénása, 2000-ben a világ legjobban működő karitatív szervezésének a díját.

Ettől még ott rajzanak körülöttük a gazdag és befolyásos emberek.

Miért kell csodálkozni azon, hogy a szép nők után a gazdag férfiak is megfordulnak? Nekik sincs megtiltva.

Időről időre felmerül gyanúként a szépségversenyek kapcsán, hogy az üzleti modell része, hogy melyik befolyásos, tehetős ember kivel ismerkedhet meg.

Mindig is nagy figyelmet fordítottam a verseny tisztaságára, ez nálam elsődleges szempont volt. Ha végignézzük az elmúlt huszonöt évet, látjuk, hogy ez nagy idő. Soha senkit nem küldtem Dubajba, vagy mittudomén, mi most a divat. Változnak az erkölcsök.

Pont Tasnádi gyanúsította meg önt azzal, hogy akkori barátnőjétől, Tóth Evelintől olyanokat kért volna korábban a szépségversenyek alatt, hogy „legyen kedves” egy-két üzleti partnerével.

Nekem erről nincs tudomásom. Kérdezem én: ezt akkor mondta Tasnádi, amikor megkért, hogy ez a bizonyos lány nyerje a szépségversenyt? Ha így lett volna, győzött volna, nem gondolja?

Van annak némi pikantériája, hogy most Andy Vajnáé, illetve Hajdú Péteré a szépségversenyek rendezési joga. Hajdú mellett Andy Vajna is megjelenik a könyvében: akadt olyan szépségkirálynő, aki az ő oldalán tűnt fel aztán. Milyennek találja a Miss World Hungary-t, illetve a Miss Universe Hungary-t?

Mindkettőt megnéztem. Nagyon szépen, nagyon magas színvonalon rendezik mindkettőt, csak az egész dolog lelke hiányzik belőlük – ezért kötik ezeket a mai napig hozzám. Ha megyek az utcán, szokták mondani: „Hát, Fásy úr, ön azért jobbat rendezett!”

Nincs emiatt féltékenység vagy rossz érzés önben?

Nincs. Gratulálok nekik, főleg a Hajdúéknak, Kulcsár Edina második helyezése nagyon komoly dolog. A Miss Universet Magyarországon teljesen mi hoztuk létre, mondhatnám saját gyermekünk. A Miss World-öt tíz évig rendeztük. Jó lenne, ha Kiss Daniella a világversenyen olyan kimagasló eredményt érne el, mint Kulcsár Edina. Szurkolok, Hajdúnak és Vajnának is, hogy annyi ideig csinálják, mint én.

*

Fotók: Földházy Árpád

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ThunderDan
2016. augusztus 19. 17:37
Azok a klasszikus ATV-s idők voltak jók. :))) Fásy Mulató (ÁÁÁÁÁ), Emberközelben (ÁÁÁÁ)... Azok az interjúk Jánosi Györggyel, Szili Katalinnal, meg a többi baloldali ásszal, rendre a választások előtti hónapokban... felejthetetlen. ("És Gyurikám, tudom, hogy nagyon szereted a kutyákat" stílusban. :D )
katus
2016. január 19. 01:23
http://alfahir.hu/sites/default/files/styles/szeles/public/indexfoto/orban_fasy_0.jpg?itok=fjl8HO-k FÁSY ÁDÁM ORBÁNT ÉS A KÁRPÁTIÁT SZERETI, TRIANONT ÉS A JOBBIKOT NEM Fásy Ádám végre teljesen kitárulkozott. A mulatós zene Erdős Pétere hat éve még Hagyó Miklóssal bulizott, de ma már csak Orbán a miniszterelnöke. Nem fogadja el Trianont, szereti a Kárpátiát, és a Jobbikot is megdicséri, - de azért nem szavazna rájuk. Egyszer még Rudi Zoltán is térdelt előtte. Fásy a Mandinernek adott szép, terjedelmes interjút. A beszélgetés az őssejt-botránnyal indul, amelyről megtudhatjuk, hogy kapcsolatban áll a Munkácsy Golgotája körüli alkudozással, és azt is, hogy "anyagilag nem volt benne". Azt viszont nem, hogy a súlyosan beteg emberektől fejenként ötmillió forintot kérő, csodakezelést ígérő cégben igazgatósági tag volt, és, hogy ezért még tavaly első fokon jól meg is mérték 10 hónap felfüggesztettre. Nincs más, csak Orbán A meglehetősen lapos önmosdatás és a "Nézését, meg a járását" című falunap-himnusz szerzői jogai körül rövid kirándulás után azonban Fásy felpörög, és olyan titkokba avatja be az olvasót, amelyekről nem is álmodtunk volna. Végre kiderül az, amit öt éve politológusok tucatjai kutatnak, amiről szakdolgozatok és doktori disszertációk születnek majd: hogyan lett Fásy Ádám hardcore szociból elkötelezett orbánista? Nos úgy, hogy nem volt ő igazán komcsi sosem. Csak Toller László és Hagyó Miklós barátsága "sodorta el" balra. Csak ennek köszönhető, hogy a 2002-es, és a 2006-os kampányt is keményen végigtolta az MSZP mellett, az ATV-s műsorában meg több szoci politikus fordult meg, mint a Bitó-szalonban. Gyurcsány Ferenc azonban elkövetett egy rettenetes hibát. Egy szolnoki kampányrendezvényen bunkó viselkedésével megsértette Fásy Ádámot. Innentől már nem volt annyi könnygáz, vipera, vagy szlovák terrorista, amennyi megmenthette volna a bukástól, egyenes út vezetett a politika szemétdombjára. A mulatós király pedig jó uralkodóként nem vezette népét, hanem "ment utána". Így lett fideszes. ma pedig már büszkén válallja, hogy "Orbán Viktoron kívül nincs másik miniszterelnök, és véleményem szerint tizenkét évig nem is lesz." Kap egy kis fejsimogatást a Jobbik is, mert "az internetes kommunikációjuk rettentő jó, ebben ők a legmodernebbek". Azért persze nem szavazna rájuk, mert "azt mondják, a másik ember nem egyenrangú velük." A párt állítólag még kampányrendezvényre is hívta, de azt diszkréten eltitkolja, hogy mikor és hová. Azt ellenben már büszkén vállalja, hogy Ózdon a Fidesz oldalán a jobbikos jelölt ellen kampányolt, és Janiczák Dávid csak azért nyert ennyire fölényesen, mert a média elhallgatta, milyen sokan voltak az ő rendezvényén. Hagyótól a turulig Az igazi atombomba a beszélgetés második felében robban: Fásy Ádám szereti a Kárpátiát, kedvence a "Magyarnak születtem" című nóta. Ennek kapcsán megtudhatjuk azt is, hogy az "ősi családjának" első képviselői igazi Jackass-hősök voltak: éppen 1526-ban, a mohácsi vész évében érkeztek Magyarországra. Ádám számára a turul madár szent dolog, de hozzáteszi: "ettől még nem leszek jobbikos". pedig egy alkalommal egy jobbikos demonstrációra is elment, amit a XII. kerületi turul-szobor védelmében tartottak. A jelek szerint azonban a biznisz barátság az elveknél is fontosabb számára, hiszen egy évvel a tüntetés után még simán ott bulizott a Fásy-mulató csíkszeredai színpadán Hagyó Miklós - annak a Demszky Gábornak az egykori helyettese, aki minden áron el akarta bontatni az ősi jelképet formázó alkotást. Persze Erdély népének is pusztán önzetlen magyar testvéri szeretetből mutatta be a később lesittelt szocialista politikust. Bevallja ugyanis, hogy "azok közé tartozom, akik nem fogadják el Trianont." A 2004 decemberi népszavazás határok túli magyarok ellen uszító ellenkampányáról is nyilván csak azért nem beszélte le az MSZP-t, mert akkor már meg volt sértődve Gyurcsány Ferencre, és nem állt vele szóba. Csak térden állva A ködbe vesző balos múltból azért még előkerül egy bájos anekdotikus történet is, amelyből kiderül, hogy nem csak Bunyós Pityut, Postás Józsit és Luigit köszönhetjük Fásy Ádámnak, hanem Rudi Zoltán MTV elnököt is, aki őt kérte meg, hogy járjon közbe érdekében a köztévé kuratóriumában ülő "nagyon jó barátjánál". "A Rudi letérdelt elém, megcsókolta a feleségem kezét, és arra kért, segítsek neki." Ő pedig hallgatott a nagy szívére, így lett elnök Rudiból - aki aztán gyorsan ki is rúgta a műsorát a királyi tévéből. Ez Fásy Ádám életművének az a része, amiért én a komcsiknak való kampányolástól a Zeneexpresszen keresztül Fásy Zsülikéig mindent megbocsájtok neki. Ha 2006 szeptember 18-án nem Rudi Zoltán, hanem csak fél fokkal intelligensebb és kevésbé arrogáns apparátcsik vezeti a köztévét, talán soha nem kerül sor az MTV ostromára - ami viszont életem legszebb, elegemlékezetesebb órái közé tartozik. És, hát valljuk be: nem is kell több egy kellemes csütörtök estéhez, mint hogy elképzeljük a Fásy Ádám lábainál szűkölve csicskuló Rudi Zoltánt. Hálából úttörő becsszóra jövő héten minden este Muzsika tévén alszom el...
katus
2016. január 19. 01:22
2015. 10. 1. 16:57 MAGYAR PARALIMPIAI BIZOTTSÁG NEM FOGJA ELHINNI, KI LETT A PARALIMPIAI BIZOTTSÁG ÚJ FŐTITKÁRA Deutsch Tamás egyik gyermekének anyja. Zajlik az élet a Paralimpiai Bizottságnál: Gömöri Zsolt júniusban mondott le elnöki posztjáról, miután kiderült, hogy visszaélések történtek a testületnél, és nyilvánosságra hozták, hogy az elnök hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott az MPB-től lakáshitele végtörlesztésére. Gömörit azóta sikkasztással is gyanúsítja a rendőrség. A Magyar Paralimpiai Bizottság élére új vezető került, mégpedig Szabó László, aki korábban helyettes államtitkárként dolgozott Deutsch Tamás akkori sportminisztériumában. A testület pályázatot írt ki a főtitkári posztra is, a befutó pedig Urr Anita lett. Ő Gömöri Zsolt irodavezetője volt, sőt, az első Orbán-kormány alatt szintén Deutsch minisztériumában dolgozott irodavezetőként. Ekkoriban szülte meg Deutsch Tamás harmadik gyerekét is. A politikus büszkén osztotta meg az erről szóló hírt: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000694338124&fref=nf
Lorpo
2015. október 02. 14:16
Kevés ilyen ember van akinél ennyire zavarban vagyok, de róla sosem tudom eldönteni, hogy egy dörzsölt üzletember, vagy egy igazi primitív suttyó, aki ösztönösen kielégíti a többi suttyó igényeit, és ezért lett sikeres.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!