Vineta, mics és pezsgő – erdélyi gasztronómia Budapesten
Reggeli piacozás közben erdélyi pacalcsorba és pezsgő – lehet, hogy elsőre szokatlannak tűnik, de a Fény utcai piacon esélyes, hogy megszokott jelenség lesz hétvégenként.
A Tokaj Kereskedőház borait kóstolgatta szerdán, a Budavári Borfesztivál első napján a fesztivál szomszédságában, a Sándor-palotában dolgozó köztársasági elnök. Egy MTI-fotón Áts Károllyal, az állami tulajdonú borászat főborászával és Zilai Zoltánnal, a fesztivál főszervezőjével látható az államfő.
Szerdán megkezdődött a Budavári Borfesztivál. A szerdai és csütörtöki nap inkább szakmai napként fut, ekkor a magyarországi sommelier-k, borkereskedők, borbloggerek-szakírók, borászok, szőlőtermelők és a heavy user borfogyasztók lepik el a budai várat.
A Mandiner szerdán elsőként a Somló-hegyi Kreinbacher Pezsgőpincészet standjánál nézte meg, mit tudnak a magnumpalackok, itt Fütő Bea pezsgőblogger és Prisztavok Zoltán, a pincészet kereskedelmi vezetője kóstoltatta a hazai pezsgőpiac legmagasabb kategóriájába pozicionált termékeket. Pár házzal arrébb Dúzsi Bence mutatta meg pincészetének rozéit, a borász állítása szerint most a 2014-es cabernet sauvignon rozéra a legbüszkébb.
Az este Áder Jánoshoz hasonlóan számunkra is vidám volt a Tokaj Kereskedőház standjánál, a Mandiner által is bemutatott új címkék és termékpaletta viszi itt a főszerepet, de kóstolható egy sárgamuskotályból készült szőlőpálinka is. Illés Tamás, a borászat marketingvezetője azt tanácsolja, ne a fesztiválnap végén kóstoljuk végig tokaji édesborokat, mert úgy már kevésbé lehet figyelni rájuk és a helyükön kezelni őket.