A Szigetre jön a Pussy Riot

2015. augusztus 11. 16:09

Interaktív beszélgetésen vesz részt pénteken a Sziget fesztiválon a Putyin-ellenes performanszairól ismert Pussy Riot zenekar két frontembere, Nagyezsda Tolokonnyikova és Marija Aljohina. Gázsijukat az általuk támogatott emberi jogi szervezetnek ajánlják fel.

2015. augusztus 11. 16:09

Interaktív színpadi beszélgetésen vesz részt a Putyin-ellenes performanszairól ismert Pussy Riot zenekar két frontembere, Nagyezsda Tolokonnyikova és Marija Aljohina pénteken a Sziget fesztiválon. A Sziget sajtóirodájának közleménye szerint Nádja és Mása a nagy-britanniai Glastonbury fesztiválon aratott sikerükön felbuzdulva jelentkeztek a budapesti fesztivál szervezőinél, hogy a külföldön Island of Freedom néven hirdetett Szigeten szívesen tartanának interaktív beszélgetést. A Pussy Riot tagjai a Szigettől kapott gázsijukat az általuk támogatott emberi jogi szervezetnek ajánlják fel.

 
A Pussy Riot punk-aktivista formációt 2011 szeptemberében, Putyin újraválasztásának estéjén alapította néhány orosz lány, élükön Nagyezsda Tolokonnyikovával és Marija Aljohinával. A lányok Putyin-ellenes performanszaik, kirakatperük, bebörtönzésük és munkatábori meghurcolásuk miatt váltak világszerte ismertté. Szabadságukat nemzetközi nyomás hatására kapták vissza, amelyben mások mellett Madonna, a Red Hot Chili Peppers és a Franz Ferdinand zenekar is aktívan közreműködött.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vén Csataló
2015. augusztus 14. 00:36
Miféle gázsijukat???
MZ/X
2015. augusztus 14. 00:36
A putyini diktatúra kozákjai csak megkancsukázták, bezzegországban le is lőtték volna őket...
Fakutya Vigyora
2015. augusztus 14. 00:35
Szabadlábon vannak a ribancok? Nagyezsda gyerekét hova tette? https://danipirata80.files.wordpress.com/2012/09/pussy_riot_pregnant_porn.jpg
illesl
2015. augusztus 14. 00:35
Az orosz nép számára a Megváltó Krisztus-székesegyház olyan építmény, mint számunkra az esztergomi, vagy a gyulafehérvári székesegyház. Annyiban még bonyolultabb a sorsa, hogy Sztálin parancsára Kaganovics felrobbantatta, nem épült fel a tervezett szovjetek palotája, helyén Hruscsov idején szabadtéri uszoda volt. Ezt a székesegyházat építették vissza 1996-tól é2 2000 augusztus 19-én szentelték fel ismét. Ezt a székesegyházat szentségtelenítette meg a pussy riot, melynek magyar megfelelője a puncilázadás. A lázadó puncik 'művészetében' ezeken az ugrópontokon gyönyörködhet a t. olvasó: https://www.youtube.com/watch?v=grEBLskpDWQ https://www.youtube.com/watch?v=ALS92big4TY Én tiltakozom az ellen, hogy az orosz népet és a keresztényeket megsértő ribik itt színpadon szerepelhetnek. Remélem, a sziget fesztivál nem lesz neolib-bolsi szócső és útmutató... Néhány adat még a 'művésznők'-ről A Pussy Riot (ejtsd: puszi rájöt, az angol név jelentése „puncilázadás”) egy orosz feminista punk-rock banda, amely polgárpukkasztó fellépéseivel igyekszik társadalmi-politikai problémákra felhívni a figyelmet. Szokatlan helyszíneken (a moszkvai metróban, a Vörös téren, a Megváltó Krisztus-székesegyházban stb.) rendezett villámcsődületeikkel hívták, hívják fel magukra a figyelmet. 2012. február 21-én a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyház ikonosztáza előtt csináltak performanszot, villámcsődület formájában. Az itt előadott dal címe: Szűzanya, zavard el Putyint! (Богородица, Путина прогони!) volt. A performansz, illetve az arról készült videó minden eddiginél nagyobb visszhangot kapott, bejárta a világsajtót, és a világ nagy televízióinak szenzációjává vált. A csoport három tagját a helyszínen letartóztatták huliganizmus, valamint vallási gyűlölet szításának vádjával. Augusztus 18-án végül „vallási gyűlölet által motivált garázdaság” miatt 2 év börtönbüntetésre ítélték őket, amit börtönkolóniában kell letölteni, amely a gulág-rendszer mai formájaként tekinthető. Az együttes másik két tagja külföldre menekült, ellenük körözést adtak ki.[1] Az ítélet ellen a bíróság előtti tüntetésen tiltakoztak, ahol Garri Kaszparov sakkvilágbajnokot, ellenzéki politikust a rohamrendőrök brutális körülmények közt tartóztatták le.[2] A beírt vélemény döntő többségét a wikipédiából másoltam be, idézetként.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!