Jenei Balázs tíz napig a tokaji borvidéket járja. Úgy döntöttünk — és azt reméljük —, hogy az olvasó számára is érdekesebb, ha élményeit naponta adagolva közöljük, már eleve a napló, mint műfaj miatt is, ami sokkal személyesebbé teszi az egészet. A bejegyzéseket a Tokajbéli víg napjaim címke alatt gyűjtjük. Jó olvasást!
*
8. nap – 2015.július 20. hétfő
A második hét első reggele kissé nehezen indult, mivel öt órakor egy vihar érkezett Tállyára, és óriási dörgések mellett csapkodni kezdte a vendégház ajtaját. A borászok ilyenkor már autóban ülnek, hogy összeszedjék a munkásaikat, gondoltam magamban. Mindenesetre én nem voltam ilyen lelkes, és szerencsére a vihar ellenére sikerült tovább aludnom. Mikor felébredtem, láttam: eső persze alig esett, de az emberek már pont nem tudtak kimenni a szőlőbe.
Pakolás után elindultam Szerencsre, hogy ismerősömet összeszedjem a vasútállomáson, akivel egy mádi megállót beiktatva délben már Encsen, az Anyukám Mondta étteremben voltunk. A jelenlegi legjobb vidéki étteremnek tartott vendéglátóhelyre eddig nem sikerült eljutnom, azonban a lazább, közvetlen légkör azonnal megnyerő volt. A hétfői nap ellenére az étterem összes asztalán ki volt téve a foglalt tábla, nem véletlenül. Miután leültünk, azonnal sajtfalatkák érkeztek egy Debrecen környékén élő olasz termelőtől. Tehéntejből készült, 24 hónapos érleléssel, mintha parmezán lenne, így már itt is megmutatkozik az olaszos vonal. Édeskés, fűszeres, meghozza az étvágyat.