Az ősszel immár hatodszor megrendezendő Mindszent Havi Mulatság őrzi emberléptékűségét: kisebb tömegnek, de teljes programot kínál. Nem szeretnék gumicsizmás hipszterhordák terepévé kinőni magukat, és jól is teszik, a kisgömböc avagy Sziget-jelenség még egyetlen fesztiválnak sem tett jót, pláne a környezetének. Melynek borászatilag legértékesebb része a Várhegy, ez a vulkáni kúp, melyen a helyieknek presztízskérdés legalább egy kis percellával bírni, és melynek csúcsa tájvédelmi körzet, de a helyiek tapasztalata szerint erre nem minden turista gondol, pedig a húszas érméről ismert nőszirom az országban csak három helyen él, és ez az egyik.
A csak pár száz fős vendégkört megcélzó rendezvénysorozat viszont mindenkire gondol, az idők során kialakult a kicsiknek és nagyoknak programsorozat, mely egyre bővül, mostanában például a hely sajtkészítők zárkóznak fel a gasztronómia frontján. (Mondjuk az ő termékbemutatójuk kíséretében szebben mutatott volna a kóstolt borsor, de ne legyünk mohók, a nagyteremben unciaáron mérték a sajtot, aki pedig alaposabban ki akarta bélelni a gyomrát a rengeteg kóstolóhoz, az visszaválthatta poharát és kilóghatott a sokcsillagos hotelből: például a közeli Frici papába ebédelni – amikor a proliság hipszterségbe csap át, és még az élmény is megfizethető.)
Mindenki a saját pecsenyéjét sütögeti
A fesztivál kvázi háziasszonya, a Tokaj Nobilis borásza, Bárdos Sarolta a sajtónak tartott kóstolón elmondta, céljuk, hogy a fesztiválozók ne csak áthajtsanak Bodrogkeresztúron és Bodrogkisfaludon, de meg is álljanak, mert bizony van miért. A település nagyságrendileg 250 vendégággyal bír, a jóllakott vendégek széles palettáról választhatnak, hol dőlnek le: a helyiek tisztaszobáitól a közeli, ötcsillagos Andrássy kúriáig. Az egész már csak azért sem egy mamutvállalkozás, mert itt minden borászat a saját rendezvényit szervezi, a lassan a kézműves címke sorsára jutó családi jelző itt még tényleg érvényesnek tűnik. Kívánok nekik éppen akkora optimális vendégkört, hogy abból a falu előbb-utóbb felújíthassa a 800 éves, kissé megviselt templomát.
A borász egy-egy bor között letudta a kötelező turisztikai brossurát is, de megérte figyelni, már tudom, hogy a környék legfontosabb étkezése a „reggeli a Tölgy alatt”: természetesen nincs túl korán, de annál tartalmasabb, a helyi pincék egy bőséges villásreggeli (korai ebéd) mellé ilyenkor mutatják be az új boraikat. Másik kuriózum a étlapokon a helyi „Fekete leves”: ne a kávéra gondoljunk, hanem egy különleges babgulyásra, melynek színét egy szárított trombitagomba-fajta adja.