Milyen dolog egy közel tíztételes borkóstolót pálinkával kezdeni? Okos! Legalábbis ha Vincze Tamás kínálja. A mindössze 21 éves borászjelölt olyan borokat hozott Budapestre, amelyek megszületéséhez így vagy úgy köze volt. És egy hibátlan, tiszta, könnyű birspálinkát, amit viszont teljes egészében ő készített.
Életbölcsész, életszakon estis
A szerény – és jóképű – Tamás egyébként saját megfogalmazása szerint életbölcsész, mellette életszakon estis. Valójában amellett, hogy Debrecenben tanul környezetgazdálkodási agrármérnöknek, az erdőbényei Ábrahám Pince fő segítsége, illetve több bényei borászat életében részt vesz, figyel és kóstol, hogy minél jobban beleássa magát a bor világába. Ahogy tesszük ezt mindannyian. A különbség talán, hogy ő nem minden alap nélkül álmodozik tanyáról, bioborok készítéséről, saját területeken. Egy bő negyed hektárja már van, innen, különböző véletleneknek – és az Ábrahám Pincének – hála, készült már bora. Sajnos ezen az estén - megint a véletlenek – ezt nem tudtuk megkóstolni.
Az általa válogatott sort a Budaházy Fekete Kúria tavalyi furmintjával kezdtük. A gyönyörű kúria mögött 15 hektárnyi szőlő áll, a látvány meggyőző. A bor talán kevésbé, legalábbis a néhány önjelölt szakíróból és egy borászból álló közönség – meg néhány amatőr barát – arról kezdett beszélgetni utána, hogy miért jellemző Tokajra a túlárazás. Tokajnak talán kizárólag külföldre kellene termelnie? Mindenesetre ennek a furmintnak palackja, ha 3000 forint fölött adják, akkor nagy ívben kerüli a best buy kategóriát. Egyébként szép tiszta, illata zöldalmás, virágos. Kóstolva nagyon lágy, hiányoltuk a savakat, és szomorúak voltunk a jelentős alkoholgőztől. Az alkoholja egyébként 13,5-es, ez illatában is ízében soknak tűnik. 5 pont
Itt használják a hordót is