Diókút 2011. Furmint ez is, megosztó. Ahogy a címkéknél a „gyönyörű tipográfia” és a „’85-ből megmentett műpadló anyámék Duna-parti nyaralójában” között csapongtunk, úgy ez a bor is az „este sztárja” és a „nem ad többet” között dülöngélt. Persze ad, az előzőhöz képest picit több sav, picit több cukor. És elsőként fogyott el. Kell ennél több? Azért az elkészítési mód erre is ráül. 5+ pont
A rátkai Kerektölgyes ugyanolyan intenzíven ugrik ki a pohárból, narancs, narancshéj. A korty viszonylag hosszú, de inkább egysíkú. A citrom és a só felépített kockavárát itt is a kén rúgja le. Meg az alkohol és a cser, és egy kis oxidáltság. Agyagbor, 5 és 2 éves hordóban is járt. 5 pont
A sorban később, de aznap este kóstoltuk még a pince 2012-es Drágaszág nevű borát is. „Ez egy öregedő, kigyúrt motoros nő” – azt hiszem, ebben a definícióban egyeztünk ki. De ez nem nagy baj, lélekben én is ez vagyok fáradtabb napokon. 66 százalék furmint, 33 százalék hárs a Palánkos dűlőből. Technológiailag már ez is közelebb áll a 2013-asokhoz. 8 hónapig érett másodtöltésű fenékpörköléses hordóban. Van teste, de kevésbé nehéz, sűrű szövésű, magasabb árkategóriát képvisel. Az oxidált alma mellett itt is befigyel az alkoholgőz. 5 pont
Tállya és az északi régió
A tállyai Homoky Dorottya tavalyi Sas-alja-dűlőbeli hárslevelűjével folytattuk. Kezd megfésülködni, de azért még kamasz. Illata frissen facsart almalé, fedett, kikacsint a lányos virágosság, a spontán erjedés jegyei teszik felnőttebbé. Jól áll neki a majdnem 8-as maradékcukor, bírja a majdnem 7-es sav. Különleges az ásványossága (andezit), mintha nem is Hegyalja lenne. 5 hónapig volt hordóban. 5 pont