Az idei évjáratból már kizárólag 5 és 6 puttonyosnak megfelelő minőségű aszúkat készíthetnek a tokaj-hegyaljai borászok. Az időjárás is segített nekik ebben, a termelők kiváló édes borokat várnak 2014-től.
Jó évjáratot ígér az idei szüret a tokaji borvidéken, a szőlő minősége meghaladja az előzetes várakozásokat, közölte az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt.
A cég tájékoztatása szerint az átlagosnál ugyan kevesebb szőlőt szüreteltek a történelmi borvidéken, ám a termelők kiváló édes borokat várnak az idei évjárattól, az októberben kedvezőre fordult időjárás ugyanis segítette az aszúsodást. A tokaji aszú minőségét szigorított eredetvédelmi szabályok garantálják, az idei termésből már kizárólag 5 és 6 puttonyosnak megfelelő minőségű borok készülhetnek. A tokaj-hegyaljai pincészetek idén összesen mintegy 3000 mázsa aszúszemet tudtak felvásárolni, a termés mind mennyiségében, mind minőségében meghaladja a szüret eleji várakozásokat.
Az idei aszútermés elmarad a tavalyi 5000 mázsától, ám a 2013-as kiugró évjárat volt, minőségben és mennyiségben is kiemelkedőnek számított az elmúlt évek átlagához képest, mondta Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.