Vineta, mics és pezsgő – erdélyi gasztronómia Budapesten
Reggeli piacozás közben erdélyi pacalcsorba és pezsgő – lehet, hogy elsőre szokatlannak tűnik, de a Fény utcai piacon esélyes, hogy megszokott jelenség lesz hétvégenként.
Egy aranyérmet, és három ezüstérmet nyert a Törley Pezsgőpincészet a franciaországi Dijonban rendezett nemzetközi pezsgőversenyen. 28 országból összesen 594 italminta érkezett, a Törleyn kívül még egy tokaji Sauska-pezsgő kapott díjat.
Az Effervescents du Monde elnevezésű pezsgőversenyt 11. alkalommal a korábbi évekhez hasonlóan a Lycée Le Castelnél rendezték meg Franciaországban. Az idén rekordmennyiségű pezsgőt neveztek be: 28 országból összesen 594 italminta érkezett.
Közöttük 198 érmet osztottak ki, 46 arany- és 152 ezüstérmet. A több mint 100 szakértő bíráló szigorú előírások alapján a versenyre benevezett magyar termékek közül ötöt tüntetett ki éremmel, ebből négy a Törley Pezsgőpincészet terméke.
Aranyérmet kapott a Hungaria Irsai Olivér Doux pezsgő, ezüstérmet szerzett a rózsaszín címkés Törley Orfeum Sec, a Törley Muscateller Doux, illetve a cégcsoport 2010-es hagyományos champagne-i metódus szerint készülő csúcspezsgője, a 2010-es François President Rosé Brut is. A Törleyn kívül egy hazai pincészet pezsgője nyert ezüstérmet, mégpedig a 2011-es Sauska Extra Brut, mely tokaji alapanyagokból készül.
A képen a Törley Pezsgőpincészet budafoki, Anna utcai pincéje látható.