Polanski a Dreyfus-ügyről forgat

2012. május 13. 22:07

A szellemíró és Az öldöklés istene után Roman Polanski a Franciaországot több mint száz éve megrázó Dreyfus-ügyről forgat filmet D címmel. A lengyel származású filmrendező szerint ennek a botránynak máig aktuális visszhangja van.

2012. május 13. 22:07

„Ez nem a bebörtönzött kapitány történelmi életrajza lesz, hanem az akkori rendőrségi vizsgálatot követő thriller” – mondta el a francia hírügynökségnek a film egyik producere, Robert Benmussa, aki több mint húsz éve dolgozik együtt a filmrendezővel. 1894-ben az elzászi zsidó Alfred Dreyfus kapitányt kémkedéssel vádolták meg, és el is ítélték, majd 1906-ban felmentették és rehabilitálták. A tragédia politikai hatása két táborra osztotta Franciaországot: a Dreyfus-pártiakra, akik meg voltak győződve az ártatlanságáról, és a Dreyfus-ellenzőkre, akik bizonyosak voltak a bűnösségében.

    
A botránynak Roman Polanski szerint máig aktuális visszhangja van. „Kimutatható a történet abszolút helytállósága, többek között az, ami ma folyik a világban, a kisebbség által folytatott ősi boszorkányüldözés, a biztonsági paranoia, a titkos katonai bíróságok, az ellenőrzés nélküli hírszerző ügynökségek, a kormányok titokzatoskodásai és a felbőszült sajtó” – mondta a rendező a The Hollywood Reporter című amerikai magazinnak.
    
Huszadik filmjének elkészítésében Robert Harris forgatókönyvíró és volt tényfeltáró újságíró van a segítségére, akivel már A szellemíróban is együtt dolgozott. A forgatás az év végén kezdődik Párizsban, angolszász színészekkel – mondta Benmussa.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2012. május 19. 19:00
Polanskynak a Polansky ügyről kellene rémfilmet forgatni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!