Életműdíjat kapott Milos Forman

2010. október 12. 14:20

A Száll a kakukk fészkére, a Hair és az Amadeus Oscar-díjas rendezője vehette át az idei Lumiere-díjat. Milos Formantő a Lyoni Filmfesztiválon tüntették ki.

2010. október 12. 14:20

Életműdíjat kapott Milos Forman cseh filmrendező a Lyoni Filmfesztiválon. A cseh rendező egy héttel korábban a Zürichi Nemzetközi Filmfesztiválon vehetett át életműdíjat. A fesztiválon retrospektív vetítéssorozaton vetítették Forman alkotásait. A direktor 1968-at követően emigrált Csehszlovákiából, majd a Száll a kakukk fészkére és az Amadeus című filmjeiért nyerte el a rendezői Oscar-díjat. Thierry Fremaux, a fesztivál igazgatója kiemelte: Forman az egykori Csehszlovákiában először a kommunista rendszer, később pedig Hollywood nyomásával szállt szembe - és mindig sikerült felülkerekednie.

A hazai közönség ismerheti Formant a Fekete Péter és a Tűz van, babám!, vagy a Hair, a Ragtime és a Veszedelmes viszonyok, a Larry Flynt, a provokátor és az Ember a Holdon című filmek okán. A 78 éves rendező 2006-os filmje, a Goya kísértetei után tavaly szülőhazájában forgatott egy musicalt, 2012-re pedig a The Ghost of Munich című filmje várható. Ebben egy újságírónő 30 évvel a müncheni egyezmény után felkeresi a halottnak hitt francia ex-miniszterelnököt, Édouard Daladier-t, hogy felfedje az igazságot, mi is történt valójában a konferencián.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!