A világörökség része lehet a gondola

2010. október 13. 09:47

Velence nem válhat Európa Las Vegasává a mesteremberek szerint, ezért a város a gondola világörökségi elismerését javasolja Velence a hagyományos gondolaépítészet védelme érdekében.

2010. október 13. 09:47

Velence a gondolát, a muranói üveget és a velencei csipkét is az UNESCO védelmére érdemesnek ítéli. Október 22-én a városban kezdődő kétnapos nemzetközi kongresszuson terjesztik majd elő a javaslatokat hivatalosan. A gondolaszövetség elnökének tetszik az elgondolás: „Jónak tartom az ötletet. Alapvető jelentőségű, hogy a gondola hagyományát megőrizzük. Vannak olyan tervek, melyek szerint műanyagból építenének gondolákat, ez elfogadhatatlan” -tette hozzá Aldo Reato.

Az eredeti gondola a velencei kézművesség remekműve: megépítéséhez hétféle fát használnak fel a mesteremberek, egy példány átlagos költsége pedig 25 ezer euróra rúg. A velencei gondolatkészítők egy eredetiséget szavatoló jelzés bevezetését tervezik, melyet csak a valódi fából készült, a hagyományoknak megfelelő méretű gondolák kaphatnának meg. Az új velencei polgármester, Giorgio Orsoni azt is el szeretné érni, hogy a Canal Grandén taxiként szolgáló motorcsónakok is csak fából készülhessenek.

A mesteremberek szóvivője rámutatott: „Sok új gondola egyszerűen giccses, olyan rikító sárga díszítésekkel, melyeknek semmi közük a velencei történelemhez. A gondola Velence egyik szimbóluma, nem pedig egy vidámpark attrakciója (...) Velence nem válhat Európa Las Vegasává.” A szóvivő szerint sajnos már most is vannak „álgondolások”, akik a turistákat drága pénzért szállítják hamisított csónakjaikon.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!