Megszűnik a Kretén

2009. december 30. 14:59

Tizenöt év után januárban anyagi okok miatt megszűnik a másfélkegyelmű humormagazin.

2009. december 30. 14:59
A humormagazin 94-ben indult, több korosztály első számú humorforrása volt, de a folyamatosan csökkenő eladási statisztikák miatt a nemrég megjelent 100. szám lett az utolsó. Januártól nincs több Broáf!, Zomba és Sör Kálmán. A Kretén az amerikai MAD magazin magyar testvére volt, megszűnésének oka a magas nyomdaköltség, az alacsony eladási mutatók, és általában véve gazdasági válság.
 
A lap első száma 1994 márciusában jelent meg a Semic Interprint kiadónál, Láng István főszerkesztésével. A kultikussá vált "Broáf!" jelmondattal életre hívott lapba a következő 15 évben a francia abszurd humor élvonalába tartozó Gotlib (Perverz tata és társai) és a  spanyol Sergio Aragonés is bekerült a számos MAD-import mellé.
 
A Kretén kiemelt szerepet játszott a magyar humoros képregény történetében is. Logóját Fujkin István tervezte, a lap első szlogenje a  „Másfélkegyelmű humormagazin (17 év és 11 hónapon fölülieknek)" volt. Ennek több variánsa is díszítette az évek során a fejlécet, de leginkább „intelligens humormagazinként" vonult be a magyar sajtó történetébe.
 
Kretén magazin: élt 15 évet (Index) 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ReViolento
2011. június 05. 18:17
Nabazmeg, megszűnik a Kretén? ...még jó, h én azt sem tudtam, h létezik:o) Nos igen, sokan nem ismerik akik az értelmes vagy intelligens dolgoktól jó messze kerültek.De lefogadom a móricka, kismalac, morbid meg a hasonló szennyhumor magazinok ismerősen csenghetnek számodra. Na ebből is látszik hogy a kretének ideje leáldozóban! Hajrá értelem és fejlődés! Nos az hogy az említett magazinnak ez a neve, ellentétes pszichológiára vall.Ha kicsit is utánnajárnál annak a témának amihez hozzászólsz, ezt is tudtad volna, nem írsz ilyen blődségeket. A "KRETÉN" magazin igen is azoknak az embereknek való magazin volt, akik kicsit is hajlottak az intelligens, értékes, emberi és/vagy angol humor iránt, nem beszélve a képregény kultusz életbentartása is a profiljaiban szerepelt. Sajnálatos hogy ebben az országban nincs igény az ilyesmire, réteggé vált a jóízlés, mind film, zene, humor, művészet terén.Banális ízlésvilág hódít Magyarországon.Nem jut szerephez az érték, a teljesítmény és a hozzáértés.Ez a média hibája. Szívből sajnálom a "KRETÉN" magazint, sok könnyes szemet és hasi izomlázat okozott nekem :) Most már csak a könnyes szem marad, de már nem a nevetéstől. Köszönöm "KRETÉN", mindent köszönök nektek.
cutcopy
2010. január 03. 14:27
Na ebből is látszik hogy a kretének ideje leáldozóban! Hajrá értelem és fejlődés!
Szenzor
2009. december 30. 17:52
Nabazmeg, megszűnik a Kretén? ...még jó, h én azt sem tudtam, h létezik:o)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!