Magyaroktól lett lopva az egyik leghíresebb román hazafias dal – állítja a neves román népzenész

2023. december 03. 22:04

„Ha egy dallam felugrik a kvintre, akkor az magyar folklór. Ők nem tudják, mert nincs tudásuk, ők opportunisták” – üzente Grigore Leșe a román nacionalistáknak.

2023. december 03. 22:04

A Krónika Online cikke szerint Grigore Leșe, az egyik leghíresebb román népzenész egy tévéműsorban azt állította, hogy 

az egyik legismertebb román hazafias népdal magyar eredetű. 

A 69 éves művészt a december elsejei román nemzeti ünnep apropóján kérdezték a Noi suntem români (Mi románok vagyunk) című hazafias dalról, amelynek kapcsán Grigore Leșe kifejtette, hogy 

az nem reprezentatív a román zene számára. 

„Ez egy induló. Olyan, mintha a bolgárok azt mondanák, »bolgárok vagyunk«, a magyarok meg hogy »mi magyarok vagyunk«” – fejtette ki a népzenész. Ennél is meglepőbb kijelentést tett egy másik román hazafias népdalról, ugyanis a Leșe az Aşa-i românul (Ilyen a román) című énekről 

azt állította, hogy magyar gyökerekkel rendelkezik. 

„Én végeredményben zenész vagyok, iskolában is, akadémián is tanultam. Ha egy dallam felugrik a kvintre, akkor az magyar folklór. De ők (a román előadók – szerk. megj.) úgy éneklik az Aşa-i românul dalt, mintha román melódia lenne, holott magyar. Ők nem tudják, mert nincs tudásuk, ők opportunisták” – idézte a portál a művészt.

Nyitóképen: Grigore Leșe / Facebook

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
europész
2023. december 04. 23:42
A szlovak himnusz is egy magyar nepdal.Most miert vannak ugy oda?
konfucius
2023. december 04. 12:14
Ennyikeh. Akinek egy kicsi tudása is keletkezik, mindjárt látni kezdi a lényeget, a valóságot maga körül. Bartók megmondta: ha nem lenne a többféle nép egymásra hatása, nem lenne ilyen gazdag a Kárpát-medencei népdalkincs. Ez viszont senkinek nem kéne alapot adjon arra, hogy a másét a magáénak hazudja, ugye, kedves tótok, románok, stb? Pláne nem eltapossa a többieket, ugye?
B_kanya
2023. december 04. 11:21
"Burg_kastL71-CB_kanya 2023. december 04. 00:21 Meglehet, ha az orosz megérkezik Ogyesszába, akkor kezdenek el spekulálni," A fuckránok már átlőttek hozzájuk, van is területi igényük a maradék fuckrajnára, már egy ideje a Duna túlpartján szabad szemmel is láthatják, hogy a medve nem játék... De ne legyenek illúzióink - minimum a Tiszáig vannak terveik bekészítve.
Welszibard
2023. december 04. 10:38 Szerkesztve
Meghallgattam mind a két román dalt a Youtoube-on. Számomra egyik sem ébresztett magyaros hangzásokat. Az érezhető bennük, hogy balkánias stílusban vannak előadva és hogy műdalok. Szerintem semmi közük a magyar népdalokhoz, a magyar műdalokhoz sem .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!