Győzött az igazság: ismét Schink István a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatója!

2023. december 16. 07:11

Menesztették, visszahelyezték, majd újból menesztették. Ezután ukrán vezetést kapott az iskola, melynek következtében már a magyar himnuszt sem énekelhették az évnyitón a diákok. Bemutatjuk a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatójának közel egy éve tartó kálváriáját!

2023. december 16. 07:11
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Ismét, immár harmadszor is törvénytelennek ítélte a bíróság a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola menesztett magyar igazgatójának munkaszerződésének egyoldalú felbontását, és arra kötelezte a munkácsi tanfelügyelőt, hogy helyezze vissza őt iskolaigazgatói állásába – számolt be közösségi oldalán az intézmény.

Ismét Schink István a Munkácsi II. Rákóczi Középiskola igazgatója! 

Három megnyert per után a munkácsi tanfelügyelő végre visszahelyezte állásába igazgatónkat” – fogalmaztak.

Mint ismert: a történet még 2023 januárjában kezdődött, amikor is Schink Istvánt – aki tizenhét éve volt az intézmény igazgatója – váratlanul és megalapozatlanul menesztették posztjáról. Ahogy korábbi cikkünkben mi is részletesen beszámoltunk róla, az elmúlt évben több köztiszteletben álló magyar intézményvezetőnek is felmondtak Munkácson és a hozzá tartozó falvakban, köztük a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatójának is.

A KMKSZ munkácsi alapszervezete akkor közleményben reagált: mint írták, értetlenül állnak Schink István iskolaigazgató valós indok nélküli felmentése előtt, „aki tevékenysége tizenhét esztendeje alatt tiszteletet vívott ki a munkácsi pedagógustársadalom és a polgárok körében”.

Ezt is ajánljuk a témában

A tantestület, a munkácsi magyarság és munkácsi ukránság is döbbenten vette tudomásul Schink István menesztését, a felmondási levelében pedig semmilyen indok nem szerepelt, semmilyen szakmai megalapozottsága nem volt a lépésnek. Ez a helyzet a szülőket és tanárokat is mélységesen felháborította” – fogalmazott Popovics Pál, az iskola egyik tanára az Ungvári TV-nek.

A leváltott igazgató ekkor bírósághoz fordult, amely első fokon kimondta, hogy jogtalan volt a felmentés. 

A bíróság döntése értelmében Schink István menesztése megalapozatlannak bizonyult, így a Munkácsi Kistérség Tanügyi Osztálya visszahelyezte igazgatói tisztségébe. „A Munkácsi Járási Bíróság azonnali hatállyal visszahelyezte posztjára Schink Istvánt, a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola menesztett iskolaigazgatóját” − tudatta akkor az oktatási intézmény. 

Visszahelyezését követően nem sokkal, egészen pontosan három héttel később Schink Istvánt újra leváltották, így folytatódott a pereskedés. Szeptember végén azonban másodfokon is megnyerte a januári elbocsátását érvénytelenítő pert, de még hátra volt a májusi leváltásról szóló rendelet hatálytalanítása, így ekkor még nem helyezték vissza. A második elbocsátását tehát ez a bírósági döntés nem érvénytelenítette. 

Ezt is ajánljuk a témában

Durva támadás érte iskolánkat a városvezetés részéről!” – írta ekkor a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola közösségi oldalán, s ugyanekkor egyre nehezedő körülményekről és a magyar nyelv tanításának módszeres akadályoztatásáról nyilatkozott az iskola egyik tanára. Nem sokkal később a városi tanács illetékes osztálya egy, az iskolai oktatásban tapasztalattal nem rendelkező, magyarul nem beszélő ukrán óvodaigazgatót helyezett az igazgatói székbe.

Pauk Mariját nevezték ki iskolánk élére. Semmi kötődése magyar közösségünkhöz, iskolánkhoz. Kitartunk!” – fogalmazott a történtek után az intézmény. Hozzátették: „Szakszervezeti gyűlésünkön a kinevezett igazgató és helyettese jelezte, 

rövidtávú céljuk az iskola ukránosítása, a magyar idegen nyelvként oktatása,

már most szeptembertől ukrán első osztály indítása, a tantárgyak egy részének ukránul oktatása (...) Látjuk, hogy a városvezetés terve a magyar oktatás mielőbbi megszüntetése iskolánkban” – jelzeték kétségbeesetten.

Marija Pauk az alkotmányban biztosított jogok, és a hatályban lévő – a nemzeti kisebbségek nemzeti szimbólumainak használatát szabályozó és engedélyező – törvények ellenére,

a tanévnyitón nem engedélyezte a magyar zászló kitűzését, s a magyar himnusz sem hangozhatott el.

Arra hivatkoztak, hogy „ez itt Ukrajna, ahol a hivatalos államnyelvet kell beszélni, a hatályos törvényeket pedig be kell tartani”. Ezzel lényegében a magyar iskola halálos ítéletét kezdték el végrehajtani az ukrán városvezetés utasításra.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ukrán parlament 2017-ben hozta meg a törvénytervezetet, amely gyakorlatilag ellehetetleníti a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatását. A javaslat szerint a diákoknak ötödik osztályban a tantárgyak húsz százalékát – majd fokozatosan minden évfolyamon ezt az arányt növelve – tizedik osztályban már a tantárgyak nyolcvan százalékát ukránul kell tanulniuk.

Folytatódik az iskolánk bedarálása. Lemondatták egyik igazgatóhelyettesünket, a másikkal nem egyeztetnek csak utasítják, újabb »saját« igazgatóhelyettest hoznak, külsősökkel nézetik át az iskola iratait hibákat keresve, új órarendet csináltatnak, órákat akarnak elvenni tanárainktól, hogy máshonnan jötteknek adhassák oda” – üzent akkor küzdelmeiről az iskola.Teljesen szembe fordulva a tantestülettel, sötét lelkű megrendelőik gonosz akaratát valósítják meg rákos daganatként, bármi áron. 

Iskolánk történetének talán legnehezebb időszakát éljük” 

– tették hozzá.

Ám úgy tűnik hiába minden „magyartalanítási szándék” Munkácson, friss hír, hogy Schink Istvánt a Munkácsi Városi Tanács oktatási főosztálya december 11-ével visszahelyezte igazgatói állásába. A közel egy éve tartó, 

a munkácsi magyar iskola megmaradásáért folytatott küzdelemben végre győzött az igazság. 

A tanfelügyelő telefonált, és közölte velem, hogy december 11-től visszahelyez az állásomba; amíg a szerződésem tart, vagyis augusztus 30-ig töltöm be az igazgatói posztot. Valahol vártam, s gondoltam arra, hogy az igazság előbb-utóbb csak diadalmaskodik, s igaz, kicsit tovább tartott, mint kellett volna, de hála Istennek a kitartó munka eredményes volt. Szeretném megköszönni a tanárok kollektívájának, a barátaimnak, társaimnak, akik felvállalták velem együtt ezt a – cseppet sem könnyű – harcot!” – nyilatkozta az Ungvári TV-nek a volt és immáron posztjára visszahelyezett igazgató.

Ezt is ajánljuk a témában

Popovics Pál, az iskola egyik pedagógusa, aki sokadmagával aktív részt vállalt az igazságért folytatott harcban, elmondta: az iskolának olyan alkalmazottakra van szüksége, akik szívvel-lélekkel a magyar iskola fennmaradásáért dolgoznak. 

A munkácsi magyar közösség él, megerősített bennünket, amit velünk szemben próbáltak végrehajtani. Nagyon megkönnyebbültünk és felszabadultunk, mikor végre győzött az igazság. Nem szabad még bennünket leírni. 

Amíg még vagyunk, amíg vannak közösségeink, addig igenis számoljanak velünk, mert mi itthon vagyunk!”

– mondta lapunknak Popovics Pál.

Schink István szerződése 2024. augusztus 30-án lejár. Önkormányzati intézmény lévén, nem a tantestületen fog múlni, hogy 2024. szeptember 1-től ki lesz az igazgatója a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskolának. 

Nyitókép: 21TV Ungvár videóriportja, képernyőfotó

 

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Welszibard
2023. december 16. 13:05
És még van képe szemrebbenés nélkül azt hazudni az Európai Uniónak Zelenszkij, hogy a demokratizmus minden követelményét teljesítették! Egy őshonos (1000 éve ott lévő), gazdag történelmi és kulturális múlttal rendelkező nemzetiségnek nem alamizsnára, hanem kulturális önigazgatásra (autonómiára) van szüksége mint Európa demokratikusabb felén (pl. Svájc: olasz-francia-német egyenrangúság).
pollip
2023. december 16. 11:59
Milyen jogállam az, ahol háromszor nem veszik figyelembe a bíróság ítéletét?
counter-revolution
2023. december 16. 09:11
Jelenleg, hiszen patkányországban bármelyik pillanatban eldurranhat egy soviniszta funkcionárius agya.
sozlib_abschaum
2023. december 16. 08:15
Érdekes az SS ukrán hadosztály (zongorista és stábja) érvelése, hogy egy négyzetméter sem az oroszoknak de ök bitorolnak egy területet, ami soha nem volt az övék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!