Zelenszkij hamarosan találkozhat Szergej Lavrovval

2024. szeptember 20. 08:33

ENSZ-ülésen, ráadásul.

2024. szeptember 20. 08:33

Nyitókép: Ukrainian Presidency / Handout / ANADOLU / Anadolu via AFP

Az Egyesült Államok várakozásai szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is részt vesz az ENSZ Biztonsági Tanácsának Ukrajnával foglalkozó ülésén kedden – közölte az amerikai külügyminisztérium szóvivője csütörtökön.

Matthew Miller a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Biztonsági Tanács ülésén az Egyesült Államokat Antony Blinken külügyminiszter képviseli. Arra a kérdésre, hogy létrejöhet-e amerikai-orosz külügyminiszteri találkozó, a szóvivő közölte, ez nem szerepel a napirenden.

Az amerikai külügyi szóvivő kifejtette, hogy az Egyesült Államok nem tartja reális követelésnek azt a finn részről szerdán elhangzott felvetést, miszerint Oroszországot fosszák meg biztonsági tanácsi tagságától és szavazati jogától. Matthew Miller emlékeztetett arra, hogy hasonló követelések már voltak korábban is, és úgy fogalmazott, hogy egy ilyen lépést „hihetetlenül nehéz lenne kivitelezni”. Hozzátette még, hogy az Egyesült Államok

olyan dolgokra összpontosít, amelyek lehetségesek és nem azokra, amelyek nem.”

A libanoni Hezbollah vezetőit és tisztségviselőit ért, telekommunikációs eszközök felhasználásával elkövetett támadásokkal kapcsolatban a szóvivő megismételte, hogy az Egyesült Államok változatlanul információkat gyűjt az esettel kapcsolatban, így azt továbbra sem kommentálja. Megjegyezte, hogy az Izraelnek tulajdonított művelet nyomán a gázai tűzszüneti tárgyalásokon résztvevő amerikai delegáció nem tapasztalta a közvetítésben részt vevő többi fél részéről, hogy csökkent volna az elkötelezettségük egy tűzszünet elérése iránt.

Matthew Miller a libanoni támadások kapcsán nagyon veszélyes helyzetről beszélt, és megismételte, hogy az Egyesült Államok nem akarja, hogy a konfliktusban résztvevő bármelyik fél eszkalálja a szembenállást. Hangsúlyozta, hogy Washington a diplomáciai rendezést pártolja, és ezt tartja a legjobb útnak arra, hogy az Izrael biztonságát érő fenyegetést kezeljék.

Az amerikai külügyi szóvivő ugyanakkor hozzátette, hogy az Egyesült Államok elkötelezett abban, hogy megvédje Izraelt a terrorszervezetektől, mint a Hamász, a Hezbollah és az egyéb, Irán által támogatott csoportoktól.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000087
2024. szeptember 20. 11:33
🍓 ️ ­­É­­r­­t­­­é­k­­e­­l­­d­­ ­a­­ ­s­­z­­­e­­­x­­i­­­ ­p­­­u­n­c­­i­­m­­­a­­­t­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Nasi12
2024. szeptember 20. 11:29
A finn bolha kikéri magának, hogy az elefánt is az országúton mehessen. Miért nem elég neki az erdei ösvényke.
Bolognese
2024. szeptember 20. 11:24
Meddig hagyják még életben ezt a pöcszongoristát?
kircike
2024. szeptember 20. 11:16
Mi a faszt keres ott a zongorista?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!