Rommá verték a kormánypártokat, de megtalálták a megoldást

2024. szeptember 02. 08:29

Scholz arra szólította fel a német pártokat, hogy zárják ki a kormányzásból az AfD-ét.

2024. szeptember 02. 08:29
Commemoration of the Solingen attack

Nyitókép: Olaf Scholz német kancellár /Christoph Reichwein / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

 

Olaf Scholz német kancellár felszólította a többségi pártokat, hogy zárják ki a „szélsőjobboldaliakat” a kormányzásból, miután az előzetes eredmények szerint a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) végzett az élen a tartományi választásokon, és egy új baloldali populista erő is jól teljesített – írja a Guardian. 

A keleti országrész két nagy figyelemmel kísért választásán a választók egyértelművé tették elégedetlenségüket a német kormánypártokkal szemben: az előzetes eredmények szerint az AfD a szavazatok 32,8%-ával az első helyen végzett Türingiában, Szászországban pedig 30,6%-kal a második helyen végzett.

Ezt is ajánljuk a témában

Scholz „keserűnek” és „aggasztónak” nevezte az eredményeket.

„Hazánk nem tud és nem is szabad ehhez hozzászoknia. Az AfD kárt okoz Németországnak. Gyengíti a gazdaságot, megosztja a társadalmat és tönkreteszi országunk hírnevét”

 – mondta Scholz. 

Alice Weidel, az AfD társelnöke azt mondta: „Ez történelmi siker számunkra. Ez az első alkalom, hogy a legerősebb erő lettünk egy tartományi választáson. Ez egy rekviem a berlini koalíció számára.”

Pofon a balos-zöld kormánynak

A szászországi és türingiai eredmények katasztrofálisnak bizonyultak a Scholz szövetségi kormányát alkotó három párt számára: egyenként még a 10%-os szavazatarányt sem érték el, mindössze egy évvel a következő németországi általános választások előtt – olvasható a Guardian cikkében. 

A részvételi arány mindkét államban 74% körüli volt, ami igen magas. 

A baloldali, de társadalmilag konzervatív Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW), amely a párt vezetőjéről kapta a nevét, a gazdagokra kivetett magasabb adókkal, a bevándorlás és a menekültügy terén követelt keményebb fellépéssel, valamint az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás megszüntetésével kampányolt. 

Mivel egyik párt sem szerzett abszolút többséget, a nyolc hónapja alakult BSW mindkét tartományban kulcsfontosságúnak bizonyulhat a kormányalakítási tárgyalásokon, mivel az előzetes eredmények szerint Szászországban 11,8%-ot, Türingiában pedig 15,8%-ot szerzett.

A CDU megnyerte Szászországot, Türingiában pedig második helyen végzett, így magabiztosan nézhetnek a jövőévi választások elé. 

Elegük van a kelet-németeknek

Sok kelet-német választópolgár azt mondja, hogy több mint három évtizeddel a nemzeti újraegyesítés után egyre inkább kiábrándul a főáramú politikából. Sokan továbbra is úgy érzik: másodrangú állampolgároknak tekinti őket Berlin. 

„Az AfD kiépített egy olyan törzsközönséget keleten, amely már nem csak a többi párttal szembeni csalódottság miatt, hanem meggyőződésből szavaz rá”

 – mondta André Brodocz professzor, a türingiai Erfurti Egyetem politológusa a brit lapnak. 

A koalícióépítés mindkét államban nehézségekbe ütközhet. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. szeptember 02. 16:47 Szerkesztve
Érdekes, hogy egy 2023-ban bevezetett program pontosan tegnap “hibázott” a parlamenti székek kiosztásában és pontosan az AfD javára. Igy most kozmikus gyorsasággal egy másik szoftwaret kellett certifikálni, hogy kijöjjön a kivánt eredmény, és hogy az AfD elvessze a blokkolo kisebbségnek járo elönyöket.
Ma is bukik a Zorbán...
2024. szeptember 02. 16:44
"a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért..." Bolsevista gyűlölködés a tisztesség és normalitás ún. "szélsőjobboldali" cimkével való mantrázása.
2024. szeptember 02. 16:09 Szerkesztve
Már el is vettek a szászok egy helyet az. AfD-töl, mert pontosan annyi kellett volna a blokkolo kisebbseghez a parlamentben. És érdekes modon pont a zöldek kapták meg a mandátumot. Ennek ellenére csak az AfD meg a CDU tud abszolut többséget szerezni minden más változat csak bizonytalan 1-2 mandátumos többséget jelent a 2/3-shoz soha nem elég.
NokiNokedli
2024. szeptember 02. 14:20
Németeknél sem fog másképpen történni, mint a lengyeleknél, franciáknál, hollandoknál. Kevés az 1/3, 50+1 % kell. Ébresztő!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!