„Magyarország kétszer jobb, mint Románia”, „Magyarország letarolta Romániát!” – Így reagált a román sajtó a magyar olimpia sikerekre

2024. augusztus 12. 15:29

Folyamatosan közvetítették a magyar sportolók teljesítményét.

2024. augusztus 12. 15:29
null
Veress Csongor Balázs

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

A román közvélemény bizonyára nem ismeri azt a térképet, amely tegnap este óta kering a magyar internetezők körében, és amin Kelet-Közép-Európa országai láthatók a megszerzett olimpiai érmeik számával feltüntetve. Ebben az „érem-tengerben” hazánk magasan kiemelkedik.

Kép: Mandiner

 

A szomszédos országok közvéleménye, ha nincs is ezzel az összesítéssel tisztában, az bizonyos, hogy fél szemmel követte a magyar eredményeket. 

Így volt ezzel a román sajtó is, sőt, ők elég sokat foglalkoztak a magyar sportolók teljesítményével.

A sortiraparis.com román nyelvű cikke  a július 26. és augusztus 11. között megrendezett párizsi olimpiai játékok előtt azt írta, hogy az ötkarikás játékok 

izgalmas versenyeket ígérnek, és a nemzetek közül, amelyekre érdemes lesz odafigyelni, Magyarország olimpiai csapata kiemelkedik a lenyűgöző győzelmei történelmével. 

Kiemelik, hogy „a magyar olimpiai csapat gazdag történelmével és kiváló hagyományaival olyan erő, amelyet nem szabad alábecsülni. Az 1896-os első újkori olimpiai játékokon való részvétele óta Magyarország folyamatosan bizonyította, hogy számos sportágban képes kiemelkedő teljesítményt nyújtani. Összesen 498 éremmel, köztük 177 arany-, 151 ezüst- és 170 bronzéremmel Magyarország az olimpiák történetének legtöbb érmet szerzett nemzete közé tartozik. A sportágak közül a magyarok különösen az úszásban, a vívásban, a kajak-kenuban és az evezésben, valamint a tornában tündökölnek, ahol sportolóik gyakran uralták a dobogót.”

Amint elkezdődtek az olimpiai játékok, a román sportra specializálódott sajtó kiemelten foglalkozott nem csak a szomszédunk saját, hanem hazánk eredményeivel is.

Augusztus elsején a sport.ro azzal dicsekedett, hogy „Románia 17 hellyel megelőzi Magyarországot az olimpiai játékok éremtáblázatán.” Miután Andrei Cornea és Marian Enache aranyérmet szerzett a férfi evezősök között és Ancuța Bodnar és Simona Radiș ezüstérmet a női evezősök között, azt írták: „ezekkel a sikerekkel Románia immár négy érmet nyert az olimpiai játékokon, eggyel többet, mint Magyarország, amely az elmúlt években több milliárd eurót fektetett a sportba. 

Hazánk a 13. helyen áll az érmesek rangsorában, szemben Magyarország 30. helyével.”

Augusztus 2-án a Gazeta Sporturilor így számolt be Kós Hubert győzelméről: 

Magyarország első aranyérme Párizsban: az összes érmet tekintve egyenlítettek Romániával.

A magyar küldöttség már négy érmet nyert Párizsban, ugyanannyit, mint Románia, csakhogy a „trikolórok” két arannyal, egy ezüsttel és egy bronzzal rendelkeznek, míg Magyarország egy arannyal, két ezüsttel és egy bronzzal büszkélkedhet.”

Augusztus 3-án a Prosport azt írta: „Magyarország felnéz Románia helyezésére: a 7 éremnek köszönhetően Románia csapata feljött a 11. helyre a párizsi olimpia összesített ranglistáján, közvetlenül Kanada mögött. 

Románia ezzel megelőzte Magyarországot, amelynek mindössze hat érme van: két arany, két ezüst és két bronz.”

Nem tartott sokáig a szomszédunk öröme, hiszen augusztus 5-én a sport.ro írta meg, hogy „Románia egy helyet visszaesett , így Magyarország megelőzte”. A Prosport tovább fokokzta a hangulatot és így számolt be Ana Maria Bărbosu tornász bronzérméről: 

Ellopták a torna érmünk és Magyarország megvert minket!”

Augusztus 7-én ismét a Prosport ujjongott: „Jackpot! Mihaelea Cambei ezüstérme után Románia egy helyet javított a 14. az éremtáblázaton, egy hellyel megelőzve a szomszédos Magyarországot. 

Magyarország döntő csapást kapott.”

Augusztus 10-én a Prosport újra hozta a formáját, de most inkább pánikolt: 

Magyarország letarolta Romániát az olimpiai éremtáblázaton!”

Majd folytatták: „Vége a Magyarország-Románia összecsapásnak a 2024-es párizsi olimpián, miután a magyarok a napokban letarolták hazánkat az éremtáblázaton. Az olimpián szerzett 15 éremmel Magyarország összességében a 13. helyen áll! Románia már csak a 20-on.” Ugyanazt hírt a Gazeta sporturilor ezzel a címmel hozta le: 

Magyarország kétszer jobb, mint Románia.”

Augusztus 11-én tovább rémüldözött a Prosport, miután hazánk azelőtt való nap újabb 3 érmet nyert, két ezüstöt és egy bronzot: „Románia újabb három helyet esett vissza. 

Kezd aggasztó lenni a rangsor, Magyarország összességében megvert minket: pontosan kétszer annyi érmük van, mint nekünk.” 

Augusztus 11-én a sport.ro így örült Gulyás Michelle sikerének: 

Magyarország megállíthatatlan a párizsi olimpián! 

Újabb világrekordot jelentő aranyérem a magyaroknak.” 

Végül, Románia kilenc éremmel, köztük három arany-, négy ezüst- és két bronzéremmel zárta a párizsi olimpiát.

A Román Olimpiai és Sportbizottság 12 éremre számított – számolt be a Mediafax. Így van bennük némi csalódás, mivel az egyes sportágakban a román versenyzők a lehetséges szintjeik alatt teljesítettek. Ilyen például az asztalitenisz, az evezés, a birkózás, mind olyan sportágak, amelyben Romániának valós esélyei voltak az éremre.

A fentiekből láthatjuk, hogy nem csak mi figyeltük hazánk sportolóinak a teljesítményét, hanem egyes szomszédaink is árgus szemekkel lesték azokat. Azt mindenképpen ki kell emelni, hogy a beszámolók és cikkek alatt nem szerepeltek hőbörgő, hazánkat gyalázó, nacionalista hozzászólások, ami, ha nem is ad bizakodásra okot, de mindenképpen meglepő.

 

Összesen 251 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina11
2024. augusztus 17. 14:24
"A német csapat tizenkét aranyérmet, 13 ezüstérmet és nyolc bronzérmet szerzett Párizsban. Ez az országos ranglista tizedik helyére volt elég, ami a második világháború utáni 1952 óta a legrosszabb eredmény. Míg a német olimpikonok 1990-ben 257 kategóriában 82 érmet nyertek, addig Párizsban 329 kategóriában mindössze 33 helyen végzett az első három helyezett." A Német Olimpiai Sportszövetség (DOSB) vegyes érzelmekkel bír a történelmileg rossz eredménnyel kapcsolatban." és mi a vegy?
Onurisz
2024. augusztus 13. 10:26
Ahogy a románok és a rutén-ukránok esete is mutatja, az sem jó, ha egy nép agyonnyeri magát a történelemben, mert attól fogva lelkifurdalásos megalomániától fog szenvedni.
Kardinális
2024. augusztus 12. 22:27
Nem kétszer, hanem huszonkétszer!!
tavirozsa2
2024. augusztus 12. 20:27
A németeknél áll a bál: "A német csapat tizenkét aranyérmet, 13 ezüstérmet és nyolc bronzérmet szerzett Párizsban. Ez az országos ranglista tizedik helyére volt elég, ami a második világháború utáni 1952 óta a legrosszabb eredmény. Míg a német olimpikonok 1990-ben 257 kategóriában 82 érmet nyertek, addig Párizsban 329 kategóriában mindössze 33 helyen végzett az első három helyezett." A Német Olimpiai Sportszövetség (DOSB) vegyes érzelmekkel bír a történelmileg rossz eredménnyel kapcsolatban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!