Venezuelában súlyos válság és zűrzavar lesz az elkövetkező napokban

2024. július 29. 15:56

A venezuelai szocialista diktatúra nagy csalást követett el. Interjú.

2024. július 29. 15:56
Alejandro Pena Esclusa
Magyar Nemzet

A nyitókép illusztráció. Fotó: LUIS BOZA / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

„Venezuelában a hivatalban lévő elnököt, Nicolas Madurót a szavazatok 51 százalékával újraválasztották az ország élére, immáron a harmadik ciklusra – jelentette be a Nemzeti Választási Tanács (CNE) nem sokkal vasárnap éjfél után. Korábban több exit poll is ellenzéki győzelmet vetített előre, azaz Maduro ellenfele Edmundo González Urrutia kellett volna legyen a befutó. Alejandro Pena Esclusa, az Alapjogokért Központ szakértője szerint a venezuelai rezsim újabb csalásáról van szó.

A közvélemény-kutatások az ellenzék győzelmét várták. A kormányzó szocialisták mindent megtettek azért, hogy akadályozzák az ellenzéki erőket – megakadályozták legfőbb vezetőjének, María Corina Machadónak az indulását, és még azokat a szálláshelyeket is megbüntették, ahol szállást adtak neki a kampány idején. Mennyire tükrözik ezek az eredmények a venezuelaiak akaratát?

A venezuelai szocialista diktatúra nagy csalást követett el, mert az összes komoly, nemzetközi közvélemény-kutatás az ellenzéki erőt, Edmundo González Urrutiát nevezte meg győztesnek (aki szorosan együttműködik María Corina Machadóval) 70-30 százalék arányban. A Nemzeti Választási Tanács (CNE), amelyet Nicolás Maduro diktátor ural pedig azt állítja, hogy Maduro 5,15 millió szavazatot kapott, megelőzve Edmundo González Urrutiát, aki 4,5 millió voksot (44,2 százalék) szerzett. Tehát egy hatalmas átverésről van szó.

Akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy elcsalták a választásokat?

Igen, és igazából egy államcsínyről van szó, de nem a megválasztott vezetővel szemben, és nem fegyverekkel, hanem a modern technológia segítségével. A Neomarxista Rt. – A Sao Pauló Fórum választási csalássorozata című könyvemben erről is olvashatnak, hogy hogyan hajtják végre ezeket a választási csalásokat Venezuelában és Latin-Amerikában szerteágazóan. Ez egy új fajta puccs, amelynek szemtanúi lehetünk.

Ön is ült politikai fogolyként a chávezi rendszer börtönében. Hogyan éli meg azt, ami az országában történik?

Nekünk, üldözötteknek, politikai foglyoknak és a nyolcmillió venezuelainak – akiknek el kellett menekülniük országukból az éhség, üldöztetés és az emberi jogok megsértése miatt – a választási csalás nagyon rossz hír, mert mindannyian szeretnénk visszatérni hazánkba. Azt akarjuk, hogy politikai foglyaink szabadok legyenek. Valamint szeretnénk helyreállítani a demokráciát, ezért ez az eredmény hatalmas csalódás. De azt hiszem, a végső szót még nem mondták ki az ügyben, ezért is fontos, hogy a nemzetközi közösség is reagáljon erre a csalásra.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. július 29. 18:08
Szabad országban, szabad választáson az emberek szabadon szavazhatnak akire csak szabad. De nem az számít, aki szavaz, hanem az, aki számolja a szavazatokat.
canadian-deplorable
2024. július 29. 17:55
Úgy tűnik, hogy világszerte kezdik kivezetni a szabad választásokat. A 2020-as amerikai "választás" után már bárhol bármi lehetséges. A demokratikus választásokat egy formalitásra cserélik le, ahol a szavazási látszat fenntartása csak a tömegek nyugtatását szolgálja.
templar62
2024. július 29. 17:26
ROSSZ OROSZ POROSZ SOROS
templar62
2024. július 29. 17:21
A Biden is csalással nyert 4 éve . Egyik kutya másik eb .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!