Továbbra sem költ eleget a hadseregre Németország

2024. július 08. 17:01

Több oldalról kritizálják a berlini balos kormány sovány védelmi kiadásait.

2024. július 08. 17:01

Nyitókép: Daniel ROLAND / AFP

 

Németország koalíciós pártjai által elért költségvetési megállapodást szakértők és politikusok is bírálták, mivel szerintük a védelmi kiadások kis mértékű növelése nem elegendő az orosz fenyegetés ellensúlyozására – számol be az Euractiv.

Évtizedes védelmi költségvetési csökkentések után Németország újraépíti védelmi képességeit, válaszul Oroszország ukrajnai inváziójára, a NATO területére irányuló támadásoktól való félelmekre.

A 2024-es költségvetési megállapodást pénteken kötötték meg, ám Németország alkotmányos hitelfelvételi korlátja („adósságfék”) miatt a védelmi költségvetés idén mindössze 1,2 milliárd euróval emelkedik. 

A szakértők nem voltak lenyűgözve a koalíciós partnerek, az SPD, a Zöldek és az FDP által elfogadott összegekkel.

André Wüstner, a Német Fegyveres Erők Szövetsége elnöke kijelentette, ez az összeg „nem felel meg a jelenlegi fenyegetettségi szintnek, és biztosan nem Németország felelősségének a világban”. 

Florian Hahn, a CDU/CSU képviselője, az inflációval való igazítás hiányát is bírálta, és kijelentette, hogy „Putyin és az Orosz Föderáció elleni elrettentés szempontjából ez természetesen nagyon rossz hír”.

Ezt is ajánljuk a témában

A koalíciós kormány tagjai is véleményt nyilvánítottak: az SPD-s Andreas Schwarz „józanító” számoknak nevezte az adatokat, míg a zöld párti Anton Hofreiter szerint Németország hosszú távon „nem fog boldogulni” hasonló összegekkel. 

Boris Pistorius védelmi miniszter eredetileg további 6,7 milliárd eurót kért 2025-re, de Christian Lindner pénzügyminiszter (FDP) szerint ez a normál költségvetési eljárás része.

Németország még így is védelmi finanszírozási hiánnyal fog szembenézni 2028-tól, amikor a 2022-ben létrehozott 100 milliárd eurós extra-költségvetési alap kimerül. 

Ezt is ajánljuk a témában

Becslések szerint a kormánynak 2024-től kezdődően éves védelmi költségvetését 

52 milliárd euróról 80 milliárd euróra kellene növelnie,

hogy továbbra is megfeleljen a NATO 2 százalékos, GDP-arányos védelmi kiadási céljának. Olaf Scholz kancellár (SPD) ígéretet tett ennek a követelménynek a teljesítésére, de nem biztos, hogy hivatalban marad addig, mivel pártja a közvélemény-kutatások szerint lemaradásban van a CDU/CSU mögött a jövő évi szövetségi választások előtt.

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
robertdenyiro
2024. július 08. 20:47
Ez egy jó hír a világnak.
letsgobrandon-2
2024. július 08. 19:53
a következő német hadsereg félholdas zászló alatt fog vonulni
obi-wankenobi
2024. július 08. 19:48
A Német emberek nem hülyék. Tisztában vannak vele, hogy paraziták irányítják az országukat. Egyet tehetnek, hogy föld alatti mozgalomként a maguk módján hátráltatják a birodalmi megszállók törekvéseit. Hasonlóan, mint annó a Zsidó kényszer munkások életük kockáztatásával ott szabotálták a munkát, ahol tudták. Minden józan ember ezt tenné. Én csak azt tudom tenni, hogy megmutatom a sötét oldal működési mechanizmusát. Íme. A link beillesztését számomra letiltották, azért Videán keress rá. Videa/ And Game feliratos Videa/ The war on democrasy feliratos Videa/ Star Wars kód Első rész Videa/ Star Wars kód Második rész Videa/ Star Wars kód Harmadik rész
pipa89
2024. július 08. 17:53
Miből költene, mikor Ursula leépítette a hadsereget, MErkel beengedte a migriket, most meg Ursula a pénzt a migrikre, a háborúra költi. Németország elesett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!