Podcast az EU új vezetéséről: „A nemzeti szinten sikertelen politikusok mennek Brüsszelbe, hogy folytathassák karrierjüket”

2024. július 07. 08:27

„Nem fogunk egy új típusú Orbán Viktort látni. Mostanra ő a leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnök Európában” – mondta az Euronews-on futó Brussels, my love? című műsorban Richard Schenk, az MCC brüsszeli munkatársa.

2024. július 07. 08:27
null

Nyitókép: képernyőfotó a műsorból / Youtube

 

A Brussels, my love? eheti kiadásában, a műsorvezető Méabh Mc Mahon többek között arról érdeklődik, hogy milyen változást hozhat a magyar vezetésű uniós tanácsi elnökség, amelyre Shada Islam (New Horizons Project), Richard Schenk (MCC Brussels) és Antonios Nestoras (Európai Liberális Fórum), a műsor vendégei próbálnak válaszolni.

 A hét fő témája mindenképpen a magyar EU-elnökség, amely a „Make Europe Great Again” szlogennel indult. Orbán Viktor első hivatalos látogatása Kijevbe vezetett, amivel – a műsor készítői szerint – talán a láthatóságát és kapcsolatainak erősítését célozta meg. Emellett létrehozta a „Patriots for Europe” csoportot, amelyhez már többen csatlakoztak.

Ezt is ajánljuk a témában

Richard Schenk, az MCC Brussels munkatársa kifejti, hogy „Nem fogunk egy új típusú Orbán Viktort látni. Mostanra ő a leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnök Európában” – mondta, hozzátéve, hogy Budapest előző, 2011-es elnöksége alapján 

„tudjuk, hogy Magyarország nem fog szándékosan köveket dobálni az európai gépezetbe”.

A műsorban szó esett arról is, hogy Ursula von der Leyen, Antonia Costa és Kaja Kallas veszik át az EU vezető intézményeinek kulcspozícióit a következő öt évre. A kérdés, hogy milyen energiát és víziót hoz majd ez az új vezetés, és hogy az Európai Parlament támogatja-e majd őket.

Shada Islam szerint a trió „jó csapatot” alkot. Costa azt mondta, hogy „megváltoztatja az európai vezetés színét”. „Van benne némi mozambiki vér” – tette hozzá. 

„Brüsszel, amely olyan fehér, végre kapott egy vezetőt, aki nem annyira fehér, és remélhetőleg a fejében sem, ahogyan a világot nézi.”

Richard Schenk nem értett egyet.

„Ez a trió megerősíti a legrosszabb előítéleteket Európában, miszerint a nemzeti szinten nehézséggel küzdő politikusok Brüsszelbe menekülnek, hogy folytathassák karrierjüket,” 

– jelentette ki.

A műsorban vendégei vitatták meg Orbán Viktor terveit és azok hatásait.  Többek között szóba került a magyar elnökség prioritásai között a gazdasági versenyképesség és az EU bővítési politikája is.

Ezt is ajánljuk a témában

A beszélgetés során különböző vélemények hangzottak el Orbán Viktor és a magyar elnökség lehetséges hatásairól, különösen a jogállamiság és a média függetlensége terén. A panelisták aggodalmukat fejezték ki az európai értékek és az EU iránti elkötelezettség változásai miatt.

Összességében a műsor bemutatta a magyar EU-elnökség kihívásait és lehetőségeit, valamint az új EU-vezetés előtt álló feladatokat, különös tekintettel a gazdasági versenyképességre és az EU bővítésére.

 

A teljes videó angol nyelven itt tekinthető meg:

 

Összesen 137 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyúlgerinc
2024. július 15. 13:33
"A nemzeti szinten sikertelen politikusok mennek Brüsszelbe".... Ebben Mo az élenjár.
Patika
2024. július 07. 17:40
Orbánc is előremenekül, mert okkal tart 2026-os totális összeomlástól.
nyugalom
2024. július 07. 12:59
Pl dobreva, platopeti, stb
chief Bromden
2024. július 07. 12:02
Mesterterv bejött, helyzetbe hozták, kilóra megvették a sérült egókat, akik bosszút állnak a "hálátlan" nemzetükön.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!