Az Economist óriásit akart rúgni Magyarországba – csúnyán félresikerült a dolog

2024. szeptember 14. 14:24

A cikk szerint hazánk Orbán illiberális irányítása alatt olyan korrupt lett, hogy ebben a tekintetben már egynémely afrikai, illetve közel-keleti állammal vetekszik.

2024. szeptember 14. 14:24

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

„A ragyogóan tiszta Európa korruptabb, mint ahogy azt sokan gondolják” címmel jelent meg terjedelmes írás az Economistban. A cikk szerint a közösségen belül „egymást követik a botrányok és a csalások, és nem elég gyors a megtisztulás. Persze azt, hogy milyen szintet érnek el a visszaélések, nehéz mérni, mivel a dolog természeténél fogva titkos”.

A szerző úgy véli, az EU azon van, hogy a jelentkezők javítsák a kormányzást, és belépés után is maradjanak tisztességesek. „Ez a balti köztársaságoknál be is jött, de például a lengyeleknél nagyon visszavetette a dolgokat a közben ellenzékbe szorult populista PiS uralma. 

Romániában pedig sokezer megkenhető közhivatalnokot ültettek le, 

a bolgároknál, cseheknél és a szlovákoknál viszont az oligarchák tovább bírták, mint az ügyészek.”

A felsorolásból nem maradt ki Magyarország sem, mely a cikk szerint 

Orbán illiberális irányítása alatt olyan korrupt lett, hogy ebben a tekintetben már egynémely afrikai, illetve közel-keleti állammal vetekszik”.

De „bajok” vannak meglátásuk szerint a spanyoloknál, az olaszoknál, valamint a görögöknél is. „Ám még ennél is rosszabb, hogy uniós intézmények is besározódtak. Például Katar EP-képviselőket kent meg” – emlékeztetett a lap a nagy port kavart brüsszeli korrupciós botrányra.

Az Economist összeállításában arra is felhívták a figyelmet, hogy az említett problémahalmaz hatása „nem csupán gazdasági: Amerika és az Unió egyben biztonsági kérdésnek is tekinti, mivel Oroszország és más autokráciák a énzt és a vazallusok hálózatát eszköznek tekintik a demokrácia kiüresítésére.”

Ezt is ajánljuk a témában

Megcáfolták a „világhírű” magyar korrupció mítoszát

A gazdasági lap kijelentéseinek ugyanakkor ellentmondanak a Világbank statisztikái, mivel azok értelmében

a „világhírű” magyar korrupció egész egyszerűen nem létezik.

Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai műhelyének vezetője a Világbank adatvizualizációs oldaláról is bemutatott egy térképet, amelyen azt látni, hogy az egyes országokban a cégek mekkora aránya tapasztalt korrupciós jellegű kérést.

A szakértő ez alapján rámutatott, hogy „ez a szám 66 százalék körüli, azaz 3-ból 2 céget érint Jemenben. 50 százalék körüli, azaz minden második céget érint Afganisztánban, Angolában, Dél-Szudánban, Irakban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, a Libériai Köztársaságban. 33 százalék körüli, azaz minden harmadik céget érint Albániában, Csádban, Maliban, Marokkóban, Ukrajnában, Vietnámban.”

Összevetésben a fent felsoroltakkal,

a magyar mutató 1,2 százalék volt 2023-ban

– szögezte le Sebestyén Géza, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy „még az EU-n belül is számos ország »büszkélkedhet« nagyobb mértékű korrupcióval”. Példaként hozta a cseheket, ahol ez az érték 3,5 százalék, illetve a belgákat, ahol pedig meghaladja a 4 százalékot.

***

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
camplazlo
2024. szeptember 15. 17:06
Nézzétek meg a "Spanyol futár" című filmet. Pont az Európai korrupcióról is szól. Elképesztő, mi megy ott.
Hangillat
2024. szeptember 14. 23:03
Az Economist a szociopata földtekéző pléhboj befolyásos $oro$ kifolyása; $ 20 millárd környezet és tudatmódosító hatású ( Prokopp D. : „Van az a pénz, amiért az embernek korpás a haja.”). Az EU banánunió, EUrsula banánpfizeres nadrágban süllyed a liftben a földszintre. Demo idiocracy, idiótakraták hi-tech hozzá nemértése, internáci hazugság dölyfe dúl. Balsevikliberálpata eszmebetegek halálelixírje bugyog. Kenőpénz- Magyarország 1,2 %-os lopótök- olajos állam, felkopik az állam.
Lpazo
2024. szeptember 14. 21:32
Ki és mit hazudtolt meg? Egy egyszerű kérdés: hányan olvassák az Economist -t, és hányan Sebestyén Gézát? Ne vicceljetek már! Egyébként vak aki glóriával a fején látja a vezető politikusainkat. Nagyon komolyan gondolkodok azon, hogy legközelebb én sem a Fideszre szavazok. Egyszerűen már túllépték azt a határt, ami számomra a mérleg nyelve volt.
kodszurkalo-0
2024. szeptember 14. 19:57
Azért, ha elég önkritikusak vagyunk, akkor el kell ismernünk, hogy a vádak nem teljesen alaptalanok. Csak Budapestet véve nézzük meg, mi történt és történik Óbudán, aztán Kispesten, a XVI., a IX. kerületben, a Fővárosi Önkormányzatról már nem is beszélve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!