New York Times: Amerikai beavatkozással állítottak le egy Oroszország elleni ukrán akciót

2024. július 27. 16:55

Andrej Belusov orosz védelmi miniszter szerint a tervezett támadás eszkalálhatta volna a konfliktust.

2024. július 27. 16:55
Secretary Of Defense Lloyd Austin And General Charles Q. Brown Jr. Hold Joint Press Briefing At The Pentagon

Nyitókép: Alex Wong/Getty Images

A hónap elején Lloyd Austin amerikai és Andrej Belousov orosz védelmi miniszter közvetlenül beszéltek egymással telefonon, tudta meg a New York Times.

A beszélgetés során Belousov azt állította, hogy az oroszok egy ukrán titkos műveletet fedtek fel, amely szerintük az amerikaiak jóváhagyásával történt volna. 

Az orosz védelmi miniszter azt kérdezte Austin-tól, hogy a Pentagon tudott-e erről a tervről, és tudatában volt-e annak potenciális következményeivel, amelyek eszkalálhatják a konfliktust Moszkva és Washington között.

Austin válasza szerint a Pentagon nem tudott ilyen tervről, és rögtön kapcsolatba léptek az ukránokkal, hogy figyelmeztessék őket, hogy ha ilyesmire készülnének, ne tegyék.

Annak ellenére, hogy Ukrajna nagy mértékben függ az Egyesült Államok katonai, hírszerzési és diplomáciai támogatásától, az ukrán fél nem mindig átlátható amerikai partnereikkel szemben katonai műveleteikkel kapcsolatban, különösen az orosz védelmi vonalak mögötti célpontok ellen végrehajtott műveleteknél. 

Ezek a műveletek frusztrálják az amerikai tisztviselőket, akik úgy vélik, hogy ezek nem javítják Ukrajna helyzetét a harctéren, de kockáztatják a konfliktus esetleges eszkalációját.

Az elmúlt két évben számos az Egyesült Államoknak „nem tetsző” műveletet hajtottak végre az ukránok. Vlagyimir Putyin gyakran „terrortámadásoknak” nevezi az ilyen csapásokat, és a Kreml ezeket használja bizonyítékként Putyin azon állításának alátámasztására, hogy Ukrajna inváziója valójában védekező háború. 

Az, hogy az állítólagos ukrán terv ebben a hónapban valós volt-e, még mindig nem világos, ahogyan az sem, hogy az amerikaiak milyen szerepet játszottak benne. 

A hívás során a miniszter hangsúlyozta a kommunikációs vonalak fenntartásának fontosságát Oroszország Ukrajna elleni folyamatos háborúja közepette” 

– mondta Sabrina Singh, a Pentagon szóvivője újságíróknak néhány órával a július 12-i beszélgetés után.

A Pentagon tisztviselői azonban nem voltak hajlandók elmondani, hogy Austin felhozta-e az ügyet keddi telefonhívásában ukrán kollégájával, Rustem Umerovval.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Az orosz védelmi minisztérium a július 12-i hívás utáni nyilatkozatában megerősítette, hogy Belousov kezdeményezte azt, és hozzátette, hogy „a biztonsági fenyegetések megelőzésének és a lehetséges eszkalációs kockázatok csökkentésének kérdéseit tárgyalták”. De a nyilatkozat nem tett említést egy feltételezett ukrán titkos akcióról.

Az ukrán tisztviselők nem kívántak kommentálni az ügyet. 

A Kreml szintén nem kívánt nyilatkozni az ügyben, az orosz védelmi minisztérium nem válaszolt a sajtó megkereséseire.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. július 29. 13:46
Azért azt ne vegyük komolyan, hogy az oroszok az ukránokkal sem bírnak. Az ukránok mindent megkapnak a nyugattól, amit csak kérnek kivéve az emberanyagot (hivatalosan). Teljes felderítést kapnak, hírszerzést, lehallgatási infókat és célpontokat. Fegyvereket óriási mennyiségben, kiképzést és médiatámogatást és pénzt, pénzt és még pénzt. Lassan tényleg már csak katonát nem kaptak. Amíg a nyugat nem húzza ki a dugót, addig tudnak menni.
google-2
2024. július 27. 19:14
Mi van, Frankenstein kezdett önjáróvá válni? Túlbuzgóságában az egész világot fellobbantaná?
Obsitos Technikus
2024. július 27. 18:25
Belouszov lesz az a "belusov", kretének... Андрей Рэмович Белоусов
verkez
2024. július 27. 18:14
A szórend nem stimmel csak. Lelepleztek egy amerikai segítséggel készülő ukrán akciót. Ez lesz az helyes mondat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!