Nahát: Kijev már örülne egy Hszi-Zelenszkij találkozónak

2024. július 31. 14:57

Miközben Magyarországot bünteti az EU a békemisszió miatt, a németek és az olaszok után az ukránoknak sem jelentene gondot a kínaiakkal való párbeszéd.

2024. július 31. 14:57
null

Nyitókép: BENJAMIN CREMEL / AFP

Ukrajna meghívta Kína külügyminiszterét, hogy tegyen látogatást Kijevbe, amely reményeik szerint egy Zelenszkij-Hszi találkozót készítene elő – írja az Euractiv. 

Peking semleges félként tekint magára az ukrán-orosz háborúval kapcsolatosan, de szoros kapcsolatot tart fenn Moszkvával és diplomatái kihagyták a júniusi békekonferenciát is. 

Az orosz invázió óta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a múlt héten először látogatott el Kínában, ahol találkozott kínai kollégájával, Vang Jivel. Ez újabb jele volt annak, hogy a Kijev és Peking közötti párbeszéd „nagyon dinamikusan fejlődik” – mondta Heorhij Tykhij ukrán külügyminisztériumi szóvivő. 

„Vajon ... Kuleba miniszter kínai látogatása közelebb hozta-e Ukrajna és Kína vezetőinek esetleges találkozóját? Vitathatatlanul igen” 

– mondta Tykhyi egy kijevi sajtótájékoztatón. Azt azonban még korai lenne megmondani, hogy mikor kerülhet sor a találkozóra – tette hozzá.

Kínában Kuleba a „nagyon mély és koncentrált” tárgyalások első napja után azt mondta Vangnak, hogy Kijev csak akkor kész tárgyalni az Oroszországgal folytatott háborúról, ha Ukrajna szuverenitását és területi integritását teljes mértékben tiszteletben tartják.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
valerian-0
2024. július 31. 19:53
Kína nem fog hasra esni ukrajnának. nem fogja felrúgni a kínai-orosz partnerséget. Az ukránok keze a rózsaszín bilibe lóg ismét.
Takagi
2024. július 31. 17:51
Pitizz fütyi. Mondjuk Viktor intézte, hogy Kína is lépjen a béke ügyébe, így lehet majd róla szó.
google-2
2024. július 31. 17:30
Zelenszkij tudja, mit és hogyan kell a kínaiakkal beszélni(elmondták neki a jenkik), Orbán viszont nem. Itt a különbség.
Vasalo
2024. július 31. 16:40
Na nem hiszem, hogy Hszi egyáltalán szoba áll egy ilyen senkivel. Ahogy a németekre sem futotta az idejéböl. Kinában van még a müveltségnek meg az erkölcsnek értéke.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!