Mondta már valamire, hogy „egzotikus”? Legközelebb vigyázzon a szájára, értem?!

2024. július 29. 16:23

Újabb apokrif Orwell-kézirat került elő, ezúttal egy berlini hír formájában.

2024. július 29. 16:23
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli

(Nyitókép: AFP)

Újabb apokrif Orwell-kézirat került elő, ezúttal egy berlini hír formájában.

Történt ugyanis, hogy egy kreuzbergi vendéglátóipari cég

levelet kapott Berlin tartomány szenátusának diszkriminatív és szexista hirdetések elleni szakértői testületétől,

méghozzá egy áprilisi streetfood fesztivál plakátja miatt.

Amint az a levél bevezetőjéből kiderül, a „multiprofesszionális” független testület „a lakosság köréből” érkezett megkeresés nyomán vizsgálta meg a hirdetést, amelyben valóban talált is problematikusnak tekinthető elemeket, különös tekintettel a „Merülj el az ázsiai utcai konyhaművészet egzotikus világában” szlogenre:

az „egzotikus” kifejezés ugyanis gyakran használatos annak leírására, hogy valaki „idegen, másfajta”, ami tudat alatt erősítheti az előítéleteket.

Ráadásul az olyan szövegek, mint az „Ázsia a tányéron” általánosító jellegűek, és egy kalap alá veszik a rendkívül heterogén ázsiai kontinens különböző kulináris hagyományait.

Tehát „egzotikus” nem lehet egy világ, mert az másféleségre utal, viszont „ázsiai” sem lehet egy konyha, mert az összemos.

A testület (amelynek elnöke a Politikai Képzés Szövetségi Központjának Sokféleségért, Interszekcionalitásért és Dekolonialitásért felelős előadója) hangsúlyozta: az, hogy (egy darab) beadvány érkezett hozzájuk a plakáttal kapcsolatban, mutatja a fogyasztók körében kiváltott ellenérzéseket, ezért „abban a reményben, hogy a testület szakértői értékelése érzékenyíteni fogja e fontos problémakörrel kapcsolatban”,

felkérte a céget, hogy beszélgetés céljából három héten belül lépjen kapcsolatba a testülettel

– mármint azzal, amely három hónapos késéssel kifogásolta a már rég sehol nem látható plakátot, és amely egy újságírói megkeresésre most annyit válaszolt, hogy legközelebb szeptemberben lesz elérhető.

Az „egzotikus” gasztronómiai fesztivál szervezője, egy bizonyos Luan Thanh Nguyen elmondta:

ázsiaiként ők semmiféle problémát nem látnak az „ázsiai konyha” kifejezésben,

ezért az továbbra is szerepelni fog a fesztivál megnevezésében, az „olasz konyha” mintájára. Az „egzotikus” kifejezést pedig már amúgy se használják hónapok óta, ezért azzal teendőjük nincs.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Francesca Rivafinoli

Mandiner

Idézőjel

Többek közt az is kiderült, hogy több a lengyel Németországban, mint a török. Francesca Rivafinoli írása.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Francesca Rivafinoli

Mandiner

Idézőjel

Ali szerint viszont ideje foglalkozni a migránsbűnözéssel is.

 

Összesen 170 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
palicsi-2
2024. július 29. 21:42
"Képzés Szövetségi Központjának Sokféleségért, Interszekcionalitásért és Dekolonialitásért felelős előadója) hangsúlyozta: a testület szakértői értékelése érzékenyíteni fogja e FONTOS problémakörrel kapcsolatban" Valóban, túlnépesedés van a bolygón! Az efféle debil kretének, teljesen feleslegesek!
states-2
2024. július 29. 18:53
Kösz Viktor, hogy mi kimaradunk a neokomcsi elmebajból.
balbako_
2024. július 29. 18:53
Ez a tipikus gondolatrendőrség. Harc a szavakkal. Nem cigány roma, nem homoszexuális, hanem meleg(?) , nem néger hanem afroamerikai, és sorolhatnám. Ennek a lényege, hogy az eredeti szó értelmét suttyomban kiforgassák és ezt sulykolják az ifjúság fejébe.
nnjohn
2024. július 29. 18:53
egzotikus [ë v. e] melléknév -an, (régies írva: exotikus is) 1. Távoli, tengerentúli, főleg forró égövi vidéken élő v. tenyésző; délszaki. Egzotikus állatok, növények; egzotikus népek. || a. Az ilyen vidéken élő népekkel kapcs., hozzájuk tartozó. Egzotikus nyelvek. 2. (átvitt értelemben) A megszokottól nagyon eltérő és rendsz. vmely távoli világrész hangulatát sugalló; rendkívül különös. Egzotikus ember; egzotikus öltözet.  Nevetgélve kérdezgette a falusiakat egzotikus életük rejtelmeiről. (Nagy Lajos) NEKEM a legEGZOTIKUSABB ez a legvadabb KOMMUNISTA világot idéző "Politikai Képzés Szövetségi Központjának Sokféleségért, Interszekcionalitásért és Dekolonialitásért felelős előadója" meg az Ő funkciója... A SZAJNÁBA vele, 3 hónapig ki sem jöhet a szaros Szajnából.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!