Erről a három témáról is megkérdezte Orbán Viktor Moszkvában Vlagyimir Putyint (Videó)

2024. július 06. 09:53

Oroszországból hazafelé, a repülőgép fedélzetén adott interjút a miniszterelnök a neves svájci lapnak.

2024. július 06. 09:53

Nyitókép: képernyőfotó az interjúból / Youtube

 

Mint a Mandiner is megírta: Orbán Viktor pénteken a Kremlben találkozott Vlagyimir Putyinnal. A moszkvai békemissziójáról visszafele tartó miniszterelnökkel készített interjút a svájci Die Weltwoche.

Orbán Viktor elárulta, három kérdésben is kikérte Vlagyimir Putyin véleményét

A találkozó különleges jelentőséggel bírt, kezdte a riporter a beszélgetést. Orbán nem először találkozott Putyinnal, hiszen ez már a 14. megbeszélésük volt, így már ismerik egymás mozdulatait, mint két régi teniszező. 

A találkozó célja a béke megteremtése volt, és Orbán elmondta, hogy a találkozót teljes titokban szervezték, miután előzőleg Kijevben járt és találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Orbán Viktor elmondta, hogy három kérdésben is kikérte Vlagyimir Putyin véleményét. 

  • A magyar miniszterelnök elsőként arról érdeklődött, hogy Putyin mit gondol a már meglévő béketerv javaslatokról és a tárgyalási formátumokról.
  • Az orosz elnököt megkérezte arról is, hogy lehetségesnek tartja-e a tűzszünetet a béketárgyalások megkezdése előtt.
  • Valamint arról is kikérte az orosz elnök véleményét, hogy miként látja Európa biztonsági rendszerének jövőjét a háború után. 

A kormányfő kérdésre válaszolva arra is kitért, hogy hálás Putyinnak a nyílt és őszinte megbeszélésért, de nem árulta el, hogy az orosz elnök milyen válaszokat adott a három kérdésre.

A kormányfő teljes, angol nyelvű interjúját a repülőn itt nézheti vissza:

 

Orbán Viktor az terjúban elmondta, hogy kritikák érik, mert egyesek túl barátságosnak tartják Putyinnal. 

Ezzel szemben hangsúlyozta, hogy ő a magyarok és a béke pártján áll.

Azért tárgyal Putyinnal, mert a legrövidebb utat keresi a háború befejezéséhez és a béke megteremtéséhez. A találkozó megszervezése komoly logisztikai kihívás volt, mivel az információkat titokban kellett tartani. Orbán elmondta, hogy keresztény indíttatásból cselekszik, mivel a béke morális kérdés.

A találkozón Orbán több kérdést intézett Putyinhoz: mit gondol a már meglévő béketervről, mit gondol a kínai és brazil béketervről, valamint hogy látja Európa biztonsági architektúráját a háború után. Putyin szerint a valódi tárgyalások csak mindkét fél részvételével történhetnek, és bár nem optimista a tűzszünet lehetőségét illetően, hajlandó volt megfontolni Orbán javaslatát. Orbán célja az volt, hogy közvetlen kommunikációt teremtsen az orosz vezetővel, mivel hosszú idő óta ő volt az első nyugati vezető, aki személyesen találkozott Putyinnal.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a béke elérése nem lehet bürokratikus folyamat, politikai vezetők kellenek hozzá, akik képesek újranyitni a diplomáciai kapcsolatokat és kommunikációs csatornákat. A találkozó egy fontos lépés volt ebben az irányban. 

Orbán kijelentette, hogy a béke érdekében folytatja a munkát, és hétfőn újabb meglepő lépésre készül, amelyről a sajtó fog beszámolni. 

Orbán szerint a béke megteremtése közös cél, amely mindkét fél számára hosszú távú megoldást kínálhat.

 

***

 

Összesen 168 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000030
2024. augusztus 22. 15:13
🍓 ️ ­­­É­r­t­­­é­­­k­­e­­l­­d­ ­a­­­ ­s­­­z­­e­x­­i­ ­p­­­u­­n­c­­­i­­­m­­a­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
2024. július 06. 21:53 Szerkesztve
******************************************************************* ******************************************************************* ** ** Teljesen lényegtelen feltűnősködést végzek!! ** ** A kettes vágányra befutott a délutáni ital, kérem vigyázzanak ** ** rám ** ** vagy tőlem ** ** ** »»»» Itt valami fraappáns faszságot akartam, de csak ez lett «««« ** ** ** Azt üZente Ferenc: ** ** csak a hasonlókat szeretem, tehát nekem ** ** !!! Kizárólag a FÉLkegyelműek válaszoljanak !!! ** ** ******************************************************************* *******************************************************************
lajajakab11
2024. július 06. 18:09
******************************************************************* ******************************************************************* ** ** MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! ** ** Körönként prémium VODKA " KREMLin Special Metanol " grátisz! ** ** ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! ** ** Haladóknak noviCSOKI ! ** ** ** »»»» KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA GULAG-ÖRÖKLAKÁSSAL! «««« ** ** ** A mű-cár üzenete: VILÁG PROLETÁRJAI EGYESÜLJETEK! ** ** ** !!! Kizárólag a FÉLkegyelműek válaszoljanak !!! ** ** ******************************************************************* *******************************************************************
Zjzj
2024. július 06. 16:35
Kinek szurkol az ebn?….az olimpian? ….ja, majd a brics rendez valamit…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!