Vörös lett Mexikó: az újbalos Claudia Sheinbaum az új elnök

2024. június 12. 05:43

Feminista, abortuszpárti, radikális baloldali elnökasszonyt választott magának Mexikó.

2024. június 12. 05:43
President-elect of Mexico Claudia Sheinbaum holds press conference in Mexico City
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Fotó: DANIEL CARDENAS / ANADOLU VIA AFP
 

Miközben kontinensünk az európai parlamenti választásra koncentrált, az óceán túloldalán is nagy jelentőségű voksolást tartottak június 2-án. A 130 milliós országban egyszerre tartottak parlamenti, önkormányzati és elnökválasztásokat – a győztes pedig a helyi baloldal vonalas jelöltje, Claudia Sheinbaum lett.

Sheinbaum lesz az első női elnöke a közép-amerikai óriásországnak. 

A politikus 1962-ben született Mexikóvárosban, szülei litván és bolgár eredetű, kivándorló zsidó családokból származtak. Édesapja vegyészmérnök, édesanyja biológus volt, ő maga fizikát hallgatott, majd mérnökként végzett, az energiával mint szakterülettel. Tudományos pályafutása mellett korán elkezdett politizálni. Ifjúkorában egyes források szerint szimpatizált a kolumbiai M19 gerillamozgalommal, majd maga is baloldali mozgalmár lett a Demokratikus Forradalom Pártjának ifjúsági elődszervezetében. Politikai pályafutását az elmúlt években a közel 10 milliós főváros, Mexikóváros polgármesteri székében folytatta, amely aztán megfelelő ugródeszka volt számára az elnöki aspirációkhoz is.

Claudia Sheinbaum ma Mexikó vezető baloldali pártjában, a MORENA-ban (Nemzeti Újjászületés Mozgalmában) politizál, amely a Mexikót egy évszázada uraló Intézményesített Forradalom Pártjának fő ellenfeleként épült fel, s amely 2018 óta vezeti az országot.

És a baloldali vezetés folytatódik a napokban tartott választás után is. Mivel 

Mexikóban az alkotmány szerint egy megválasztott elnök csak egyetlen hatéves ciklusig lehet hatalomban,

és egyszer sem újrázhat, a baloldalt 2018-ban sikerre vezető Andrés Manuel López Obradornak is távoznia kellett a hatalomból. A mexikói értelemben vett politikai sikerek egyik fő mércéje, hogy egy aktuális elnök mennyire tudja felépíteni és választási győzelemhez segíteni kiválasztott utódját.

Az Intézményesített Forradalom Pártjának sok évtizeden keresztül sikerült ez a mutatvány, a modern politikatörténet egyik legsikeresebb modelljét felépítve – a 2018-as súlyos bukásukig bezárólag, amióta csak kis pártként botorkálnak tovább.

Ezt is ajánljuk a témában

Száz év centrális hatalom? – Mexikó példája

Működhet akár egy évszázadig is egy centrális hatalmi tér? Mexikó példája azt mutatja: igen. Hogyan alakult ki és hogyan tudták fenntartani az Intézményes Forradalmi Párt hatalmát Mexikóban több emberöltőn keresztül? Videós riportunk.

Most viszont a baloldal van helyzetben: López Obrador után nagy sikert ért el a napokban lezajlott választásokon a MORENA és új vezetője, Claudia Sheinbaum.

Az elnökválasztást elsöprő fölénnyel, a szavazatok majdnem 60 százalékával nyerte meg Sheinbaum,

a voksok 27 százalékát begyűjtő konzervatív jelölttel, Xóchitl Gálvezzel szemben.

A mexikói elnökválasztás eredménye (forrás: Wikipedia)

Mexikó százmilliós választópolgári népessége úgy választotta meg nagy többséggel Sheinbaumot, hogy a politikus nem rejti véka alá radikális nézeteit: az abortusz liberalizációja mellett áll, a genderegyenlőség és újhullámos feminizmus harcos képviselője, ahogy az LMBT-jogok bővítése mellett is kiáll – ebbéli ténykedése során például „gendersemleges” iskolai egyenruhákat szorgalmazott. 

2022-ben Sheinbaum volt az első mexikóvárosi polgármester, aki részt vett a főváros pride-menetén.

Identitáspolitikai radikalizmusa mellett latin-amerikai baloldaliként természetesen felszólalt a kapitalista-neoliberális gazdasági politikák ellen, több jólétet és több egyenlőséget ígért a választóknak. A környezetvédelmi és klímaváltozás elleni politika híve is egyúttal. A gazdasági élet főszereplői a választás óta aggódnak amiatt, hogy a hatalmas többséget szerző baloldal az új elnökkel egyetemben radikálisabb döntéseket hozhat a gazdaságpolitika terén.

A mexikóiak számára még húsba vágóbb problémák is sorakoznak majd Sheinbaum előtt: mit tesz majd a folytatódó, maffiákhoz is kapcsolódó, durva erőszakhullámmal, a Mexikót is súlyosan érintő latin-amerikai migrációval – és milyen kapcsolatokat folytat majd a Mexikó mozgásterét és lehetőségeit nagyban meghatározó, szomszédos nagy testvérrel, az Egyesült Államokkal. Különösen, ha Donald Trump és a republikánusok kerülnek vissza a főhatalomba Washingtonban. Mexikó mindenesetre vörösbe öltözve éli majd tovább a most következő éveit.

 

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jandor
2024. június 12. 20:04
Szerintem az lesz a nagy hír, ha Montezuma leszármazottja nyeri meg a választást.
lauderstenonis-2
2024. június 12. 13:37
Tessék mondani, ez is a naaagy jobboldali átrendeződés része, amiről 0rbán álmodozott?
atti64
2024. június 12. 11:20
ENNEK AZ ORSZÁGNAK IS MESZELTEK!!!!!!!!!!!!!LESZ ANNYI MIGRÁNS DÉLEN MINT A DÖG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!USA ODARENDELHETI AZ EGÉSZ HADSEREGET!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
nempolitizalok-0
2024. június 12. 09:25
Egy két év múlva, miután már jól látható, hogyan teszik tönkre a bolsik és a libsik mexikót, vísítva fognak a szimpatizánsok menekülni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!