Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Védelmi megállapodást kötött Oroszország és Észak-Korea

2024. június 19. 18:10

Átfogó stratégiai szövetséget kötött Putyin és Kim Dzsongun: ha a másik államot támadás éri, automatikusan segítségére siet a másik.

2024. június 19. 18:10
Maráczi Tamás

Nyitókép: Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun találkozója Phenjanban 2024. június 19-én  /  fotó:  Kremlin Press Office / Handout / ANADOLU / Anadolu via AFP

Új szintre emelte Oroszország és Észak-Korea a védelmi együttműködését, új stratégiai partnerség lép az 1961-ben, 2000-ben és 2001-ben aláírt korábbi megállapodások helyébe. Az együttműködés lényege az, hogy 

bárki is támadja meg őket, a másik állam azonnal katonai eszközökkel siet a megtámadott állam segítségére 

írta a CNN tudósításában.

Az átfogó stratégiai megállapodás aláírásakor Vlagyimir Putyin leszögezte: az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán részvételével zajló közös gyakorlatok „ellenségesek” Észak-Koreával szemben, és az amerikai politika „konfrontatív", Kim pedig „vízválasztó pillanatnak” nevezte az egyezséget.

Az észak-koreai vezető előzőleg „teljes támogatásáról és szolidaritásáról" biztosította Oroszországot az ukrajnai háború kapcsán, amely úgy jellemzett, hogy 

az orosz nép küzdelme „saját szuverenitásának, biztonságának és területi stabilitásának” védelmére.

A CNN értékelése szerint a két vezetőnek kölcsönösen szüksége van egymás támogatására: Putyinnak a háború folytatásához nemzetközi partnerekre és fegyverzetexportőrökre van szüksége, Kimnek pedig a nemzetközileg izolált kommunista állam vezetőjeként nemzetközi partnerekre, illetve rakéta- és atomprogramjához új katonai technológiák szállítójára.

Az Egyesült Államok információi szerint Oroszország tavaly szeptember óta több mint 10 000 szállítókonténernyi, vagyis 

260 tonna hadianyagot és lőszert kapott Észak-Koreától, 

és az orosz hadsereg legalább 10 észak-koreai gyártmányú rakétát lőtt ki Ukrajna ellen.

--

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-115
2024. július 04. 15:04
🍓 ️ ­­É­­­r­­­t­­é­k­­e­­­l­d­­­ ­­a­ ­s­z­­e­­x­­i­ ­­­p­­­u­­­n­­c­­­i­m­a­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Nyugatellenes
2024. június 19. 22:32
NEM ŐK az ellenségeink. Ezt kell megértenünk egy szebb, nagyobb , erősebb magyar jövőért.
Nasi12
2024. június 19. 22:26
Ötös cikkely
Tboyka
2024. június 19. 21:51
Az USA hathatós támogatásával megalkotta azt a szövetséget, amit a múltban nem akart. Az orosz és a kínait. Majd aki nem hitte el, hogy lehet ezt még rosszabbul csinálni, egybe gyúrta a ruszkit és az észak koreát. Tehát most már a világ 4 égtaja felől várhatja a csapásokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!