Fontos fejlemények a bizottsági elnöki székért folyó küzdelemben – Macron és a Néppárt csatája eldőlni látszik

2024. június 02. 18:46

A spanyol Néppárt határozottan támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság elnöki posztjára, és elutasítják Mario Draghi alternatív jelölését. Emmanuel Macron francia elnök Draghi-t támogatná, de az EPP ragaszkodik ahhoz, hogy a Bizottság elnöke a saját soraiból kerüljön ki.

2024. június 02. 18:46
Emmanuel Macron President Of The Republic Of France At The Second Day Of The European Council Summit In Brussels

Kép forrása: Nicolas Economou, Getty Images

Spanyolország jobbközép Néppártja határozottan támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság elnöki posztjára, és nem fontolgatják Mario Draghi alternatív jelölését – mondta a párt kampányfőnöke a Politiconak.

Biztos vagyok benne, hogy Ursula lesz a jelöltünk” 

– mondta Esteban González Pons, a spanyol Néppárt európai parlamenti választásának kampányfőnöke. „Ursula egyértelmű támogatásunkat élvezi.”

González Pons, aki egyben az Európai Néppárt alelnöke is, kijelentette, hogy még ha Von der Leyen jelölése valamilyen okból sikertelen is lenne, az EPP ragaszkodni fog hozzá, hogy a Bizottság elnöke a saját soraikból kerüljön ki. A spanyol Néppárt az EPP második legnagyobb tagja a német Kereszténydemokraták után, így erős szóval bírnak a pártcsalád személyi döntéseiben.

Mindez arra volt válasz, hogy Macron – aki egyébként Von der Leyent első ciklusában támogatta – bedobta (az egyébként független) Mario Draghi nevét a lehetséges bizottsági elnökjelöltek közé. 

Ahhoz, hogy valaki a Bizottság elnöke legyen, az Európai Tanácsnak jelölése szükséges, és a Parlament jóváhagyása kell. A jelölt általában a legtöbb szavazatot szerző pártból kerül ki az európai választásokon. Ha a Tanács jelöltje nem szerez abszolút többséget a Parlamentben, egy hónapon belül új jelöltet kell bemutatni.

Tekintettel arra, hogy az Európai Néppárt várhatóan megnyeri az európai választásokat és erős pozícióban van a tagállami kormányokban, valószínűtlen, hogy elfogadnak egy olyan jelöltet, aki nem a soraikból származik, még akkor is, ha az egy Draghi kaliberű személy lenne – zárja elemzését a Politico.

 

Összesen 148 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
remi
2024. június 03. 09:43
Hááát, urszulafonfájzert dragira cserélni az kábé annyi lenne, mint egy vödör szart egy cseber fosra cserélni. Nemrég még miniszterelnök vót otthon, meg is bukott. Azonkívül, hogy a nemlétező háttérhatalom embere, annyit lehet róla tudni, hogy olasz létére (valójában természetesen zsidó) meglehetősen frankofón, ezért nyalja mikronka a seggét. Lapozzunk.
Patika
2024. június 03. 05:21
Ó hát ha maguk közül ők választanak, akkor bukta és úgy szar az egész ahogy van. (legalább az EP választásoktól függhetne valamelyest az elnöki pozíció is)
pollip
2024. június 02. 23:08
Mandi! Mennyi pénzért hagyod ennyire megalázni saját magadat? Elégítsd már ki a sexykittyt és nekünk jobb lesz, ha nem látjuk naponta ötszázszor !
2024. június 02. 22:26 Szerkesztve
Pártok nem gyártanak vagy vásárolnak és szállítmányoznak ajándékként fegyvereket országoknak. Ebben is segíts Orbán Viktor párt, vagy ország? Mert csak azt halljuk folyton, hogy Orbán Viktort bírálta ez, bírálta az, és mindezt azért, mert Magyarország nem támogatja ezt, meg azt...? Tudom, tudom, nem érted a kérdést... talán a kozponti idegrendszer károsodása?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!