Tovább szigorítanák a kisebbségi nyelvhasználatot Ukrajnában

2024. október 01. 21:54

Szakértőt kérdeztünk a kezdeményezés komolyságáról.

2024. október 01. 21:54
Reading for Ukrainian children at Bellevue Palace

Nyitókép: BERND VON JUTRCZENKA / AFP

 

A kisebbségi nyelvhasználat további szigorítását követeli egy ukrán politikus. Natalija Pipa, az ukrán parlament oktatási, tudományos és innovációs bizottságának titkára benyújtott egy törvénytervezetet, amely előírná, hogy az iskolai a szünetekben, az ebédlőben vagy az iskola területén folytatott magánjellegű kommunikáció során nem lehet orosz nyelvre váltani.

Pipa azonban még ennél is továbbmegy. A törvény értelmében

a diákok szülei kötelesek lennének részt venni az ukrán nyelvű környezet kialakításában és fenntartásában az oktatási intézményükben.

Pipa közösségi oldalán közzétett bejegyzésében arról tájékoztatott: „A törvénytervezet jelenleg a nyilvántartásba vétel folyamatában van. Minden részletre később kerül sor”.

A fenti Facebook bejegyzésről Dr. Seremet Sándor, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója kérdésünkre elmondta, az ilyen jellegű kezdeményezések nem új keletűek, ugyanis az orosz nyelv használata Ukrajnában annak ellenére, hogy a háború kitörése után visszaszorult (sokan morális megfontolásokból váltottak ukránra, mások, akik a nyugati megyékbe kerültek belső áthelyezett személyekként, ukrán órákat vesznek), 

továbbra is igen elterjedt még a frontkatonák körében is. 

Utóbbival kapcsolatban korábban Irina Farion is kritikát fogalmazott meg, ami komoly felháborodáshoz vezetett (Fariont júliusban agyonlőtte egy magányos merénylő). 

Pipa azokhoz az aktivista politikusokhoz tartozik, tevékenyek a közösségi médiában, de parlamenti működésüknek kevés súlya van 

– jegyezte meg a szakértő.

Pipa egy lvivi önkéntes és aktivista volt, aki vehemensen kiállt az ukrán nyelv védelméért és az orosz nyelv térnyerése ellen. Tevékenysége képviselőként sem változott. Olyan esetekről ismert, mint például utcai zenészek vegzálása azért, mert orosz dalokat adtak elő és ehhez hasonló ügyek. 

A törvénytervezet megírásától addig, hogy abból tényleges törvény vagy rendelet szülessen igen sok idő telhet el és a legnagyobb nehézséget annak hatálybalépése esetén annak betartatása fogja jelenteni. 

– vélekedett.

„Az ilyen törvénytervezetek megfuttatása a politikusok közösségi oldalain inkább figyelemfelkeltésre használhatók. Bár Pipa Facebook bejegyzése alatt olvasható hozzászólások többsége elismerő és támogató, 

akadnak kritikus megjegyzések is, amelyek szerint az ilyen törvények csak Putyin kezére játszanak, ugyanis további muníciót adnak az orosz propaganda gépezetnek ahhoz, hogy az oroszok elnyomásáról harsogjanak az orosz médiában”

 – zárta gondolatait a vezető kutató.

 

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pippancs
2024. október 01. 23:26
Addig ott nem lesz beke, amig a neonaci, soviniszta bandera szopok vannak hatalmon. Ki kell irtani oket mind egy szalig, mert ez a vege hogy minden nyelvet betiltanak.
Isten jobb keze
2024. október 01. 23:22
Meredjetek meg.. Kinek az érdeke az, hogy minnéktökéletesebben elsajásitják azt a nyelvet, ahova születtek?? Nekem, mint hazai magyarnak, vagy annak aki épp Angliába, német országba, vagy netán Ukrajnába születtek??Az ottani mindennapi élhez való alkalmazkodás miatt?? Hm....??
csupatti
2024. október 01. 23:14
Ezek akarnak EU tagok lenni? Lassan ők lesznek kisebbségben ott,ahol elvileg az ő fantasztikus országuk volt v.mikor! Mocskos maffia az egész ukrán Zselé-banda.
sexykitty-5000101
2024. október 01. 22:46
🍓 ️ ­­É­r­­t­­­é­k­­e­­l­d­ ­­­a­­ ­­­s­z­e­­­x­­i­­­ ­­p­u­­­n­­­c­­­i­­­m­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!