Irdatlan fegyverkezésbe kezdtek a románok: félelmetes összegekben gondolkodnak

2024. október 16. 13:17

A román védelmi minisztérium nem bízza a véletlenre.

2024. október 16. 13:17
AAV-7 Amphibious Assault Vehicles with 3rd Assault Amphibian Battalion, land with US Marines from 1st Battalion, 1st Marine Regiment, during the US -JAPAN military exercise Iron Fist 2014 outside the USMC base in Camp Pendleton, California on February 19, 2014.

Nyitókép: JOE KLAMAR / AFP

A bukaresti parlament felhatalmazta a román védelmi minisztériumot (MAPN), hogy 44 darab AAV-7-es típusú amerikai kétéltű rohamjárművet vásároljon.

A parlamenti szakbizottságok október elsején szavaztak a MAPN által szeptemberben igényelt, áfa nélkül 270 millió dollárra becsült beszerzés előzetes jóváhagyásról, amelyet kedden továbbított a kétkamarás parlament egyesített házbizottsága a MAPN-nek – közölte az Agerpes hírügynökség.

A partraszálló páncélozott csapatszállító harcjárműveket az Egyesült Államok tengerészgyalogságának készletéből vásárolnák meg

az amerikai külföldi katonai értékesítési program (FMS) keretében. A MAPN a parlamenthez intézett levelében emlékeztettek arra, hogy ezt a haderőfejlesztést májusban jóváhagyta már a legfelsőbb védelmi tanács (CSAT). Indoklásuk szerint a kétéltűekre a román haditengerészet felszereltségének korszerűsítése, hadműveleti képességeinek javítása érdekében van szükség.

Románia szeptember 25-én írt alá egy 920 millió dolláros hitel felvételéről szóló megállapodást a Pentagon alá tartozó Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökséggel (DSCA) védelmi képességei, valamint hadiipara korszerűsítése és fejlesztése érdekében.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mandala-3
2024. október 16. 15:09
"Irdatlan fegyverkezésbe kezdett a szőröstalpú" nem tán Budapestre készülnek már megint???? Vagy csak Szolnok-Debrecen-Szeged városaira kíváncsiak??? Olyanok is vannak akik a Balatonra készültek.
Halder_1899
2024. október 16. 14:49
Már belevitték a románokat a tengeri erejük erősítésére, hadihajókkal, stb. Ezt támogatom, minden pénz menjen a szárazföldi haderő helyett oda náluk.
coyote-0
2024. október 16. 14:29
"A partraszálló páncélozott csapatszállító harcjárműveket az Egyesült Államok tengerészgyalogságának készletéből vásárolnák meg" Majd úgy járnak vele, mint a görögök a szintén használt a Bradley-kel, hogy drágább lesz a felújításuk, mintha újat vettek volna.
Cassi
2024. október 16. 14:27
Nincs itt semmi probléma, mi meg rendelünk 44 darab páncélöklöt, biztos, ami biztos alapon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!