Imanapot hirdetett október 7-re Ferenc pápa: „Minden nap újabb és újabb harctérrel szélesedik a most zajló harmadik világháború”

2024. október 03. 15:36

A pápa és a püspökök október 6-án rózsafüzér imádságot tartanak a Santa Maria Maggiore-bazilikában, mellyel Szűz Mária közbenjárását kérik a békéért.

2024. október 03. 15:36
null

Nyitókép: MTI/AP/Alessandra Tarantino

A világ számos részén sürgetett békéért böjti- és imanapot hirdetett meg Ferenc pápa október 7-re, a Hamász palesztin terrorista szervezet izraeli támadásának első évfordulójára.

Ferenc pápa mindenkit részvételre kért az egyház tagjaitól a hívőkön át a magukat hívőnek nem tartó, de békét akaró emberekig.

Mindenkit részvételre kérek történelmünk mostani drámai órájában, miközben a háború szelei és az erőszak lángjai egész népeket és nemzeteket sodornak magukkal folyamatosan” – hangoztatta a katolikus egyházfő a böjtnek és imának szentelt békenap bejelentésekor a Vatikánban zajló püspöki szinódus szerdai nyitónapján. Ferenc pápa azonnali tűzszünetet sürgetett Libanonban és a Gázai övezetben, valamint az összes palesztin területen és Izraelben.

A pápa és a püspökök október 6-án rózsafüzér imádságot tartanak a Santa Maria Maggiore-bazilikában, mellyel Szűz Mária közbenjárását kérik a békéért.

Ferenc pápa 2013-as megválasztása óta egy „darabokban zajló harmadik világháborúról” beszél a világ számos részén egyszerre zajló fegyveres konfliktusokra utalva.

2013. szeptember 7-én békeimát vezetett a Szent Péter téren a Szíriában zajló háború és a közel-keleti konfliktusok megállítására. Imanapot hirdetett meg a békéért a Kongót és Dél-Szudánt érintő háború befejezésére, 2020-ban Libanonért, 2021-ben Afganisztánért imádkozott.

Az ukrajnai háború kitörését követően, 2022. március 25-én a pápa felajánlotta Oroszországot és Ukrajnát Szűz Mária Szeplőtelen Szívének.

Ferenc pápa szeptember végén Belgiumban tett látogatásán azt mondta, hogy a világ a harmadik világháború küszöbén áll. „Veszélyes emlékezetkiesésnek” nevezte a történelmi múlt feledését, amely „megbetegíti a nemzeteket, és hatalmas emberi árat követelő kalandokba vezeti őket”.

Az olasz püspöki kar (Cei) elsőként csatlakozott az október 6-i és 7-i imákhoz, amelyeket már meghirdettek a templomokban.

Minden nap újabb és újabb harctérrel szélesedik a most zajló harmadik világháború, amely számos helyszínt és népet érint, gyakran teljes feledéstől kísérve. Nem szabad belefáradnunk annak kérésébe, hogy hallgassanak el a fegyverek, a gyűlöletet a szeretet, a megosztást az egység váltsa fel. Itt az ideje megállítani a háború őrültségét: mindenki vegye ki a részét, mindenki legyen a béke munkása” – mondta Matteo Zuppi bíboros, a Cei elnöke, aki Ferenc pápa rendkívüli békeköveteként dolgozik az Ukrajna és Oroszország közötti háború megállításán is.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lombi
2024. október 03. 18:08
Szűz mária, liberális pápának nem jár közben. Legalábbis remélem.
3baljoska61
2024. október 03. 17:38
"...Szűz Mária közbenjárását kérik a békéért." "Mert egy az Isten, egy a közbenjáró is Isten és emberek között, az ember Krisztus Jézus, aki váltságul adta önmagát mindenkiért, tanúbizonyságul a maga idejében." Ezt illene tudni a papoknak is...
sexykitty-5000103
2024. október 03. 17:31
🍓 ️ ­­É­­­r­t­é­­k­­­e­l­­­d­ ­­a­­­ ­­­s­z­e­x­­i­­­ ­­­p­­­u­­­n­­­c­­­i­­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Tasi János
2024. október 03. 17:03
Nem tudom kivenni, hogy mi van a nyakába akasztott keresztre domborítva, de azt látom, hogy nem emberi alakot formáz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!