Hogyan veszítheti el úgy Trump a választást, hogy megnyeri?

2024. október 20. 17:39

Van egy forgatókönyv, amely szerint a 2024-es elnökválasztás eredménye megfordítható, még ha Kamala Harris nyeri is azt meg. Bennfentesek szerint Trump tanult a 2020-as vereségből.

2024. október 20. 17:39

Nyitókép: Donald Trump az Arnold Palmer repülőtéren kampányol a pennsylvaniai Latrobe-ban 2024. október 19-én  /  fotó: Jim WATSON / AFP

 

Választási csalásokra hivatkozva Donald Trump négy évvel ezelőtt kísérletet tett az elnökválasztás eredményének megkérdőjelezésére, megtámadására, a Politico elemzése szerint ez a forgatókönyv a novemberi voksolás után megint megvalósulhat, de immár egy sokkal kidolgozottabb, céltudatosabb módon.

A lap azt írja: 

ha veszít, Trump büntetőeljárások lavinájával néz szembe, ezek a perek élete végéig eltarthatnak,

ezért számára egzisztenciális fontosságú, hogy az elnöki tisztséget és a vele járó védettséget elnyerje.

A 2020-as eset után a törvényhozás lépett annak érdekében, hogy a választás intézményét megerősítsék, a 2024-es elnökválasztáson a szövetségi állami eredmények kötelező hatályúak lesznek, a szavazatszámlálók, a választási bizottságok és a Kongresszus számára is, mégis, Trump kezében maradnak még eszközök egy esetleges, neki nem tetsző választási eredmény felülírására. Politikai és jogi szakértők a következő forgatókönyvet valószínűsítik.

– Folyamatosan olyan állításokat tesz majd (elsősorban a széleskörű választási csalásokról), amelyek 

mélyítik a várható választási eredményekkel szembeni bizalmatlanságot, 

majd perekkel támadja meg az szavazatszámlálásokat, így néhány billegő államban megfordíthatja az eredményt.

– Vele szimpatizáló megyei és szövetségi állami tisztviselők nem fogják hitelesíteni a szövetségi állami választási eredményeket – ez hiábavaló kísérlet, de arra jó, hogy nyomást gyakoroljon a megválasztott republikánus képviselőkre az államok törvényhozásaiban és a Kongresszusban.

- A billegő államok törvényhozásaiban ülő 

republikánus képviselőket felszólítja majd, hogy nevezzenek ki „helyettes” elektorokat.

– A Kongresszusban ülő republikánusokat arra kéri majd, hogy ezeket az alternatív elektorokat támogassák.

– Ezúton megpróbálja megakadályozni, hogy Kamala Harris megkapja a többséget jelentő 270 elektori szavazatot, így az elnök személyéről való döntés a Képviselőház elé kerül, ahol várhatóan republikánus többség lesz.  

A mechanizmus elemei már működésben vannak a Politico elemzői szerint: Trump a kampányban folyamatosan azt hangoztatja, hogy

csak úgy veszíthet Harris ellen, ha a demokraták csalnak, 

felerősödtek a választási tisztviselők (szavazatszámlálók, elektorok) elleni fenyegetések, és inden bizonnyal a választás éjszakáján Trump győztesnek fogja nevezni magát.

A forgatókönyv szoros eredmény esetén indulhatna be, ha Harris elsöprő győzelmet aratna, Trumpnak nagyon nehéz lenne maga mellé állítania  számára a kongresszusi republikánusokat.

Ezt is ajánljuk a témában

--

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
AnarchyInTheEU
2024. október 20. 21:14 Szerkesztve
Mi ez a Politico elemzés? Csak nem attól félnek, hogy Trump nyer és már előre érvényteleníteni akarják a szavazást? Régi trükk, ismerjük az ilyet.
nagymester-b-2
2024. október 20. 20:57
"perekkel támadja meg az szavazatszámlálásokat" Ha tisztességesen számolták, akkor mit perel? És főképp az hogyan változtat az eredményen?
nemugatolmerkapol
2024. október 20. 20:39
Trump nem vesztes alkat és nem csal. Trump győz és figyelmezteti a demokratákat a csalásaik következményeire.
sexykitty-5000118
2024. október 20. 20:27
🍓 ️ ­É­­­r­­­t­é­k­e­­l­d­ ­a­­ ­­s­­­z­­e­x­­­i­­ ­p­­u­n­c­­i­­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!