Hatalmasat sóhajtottak Németországban: bárcsak ilyen kancellárunk lett volna, mint Orbán!

2024. október 18. 19:43

A magyar migrációs politikát bírálták a Die Weltben, nem hagyták szó nélkül.

2024. október 18. 19:43

Nyitókép: Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Terjedelmes elemzést tett közzé a német lap, amely Orbán Viktorral ütötte fel az írás elejét, emlékeztetve, hogy a magyar kormányfő elmondta: 2015 óta

mindenki azt mondja, hogy idióta vagyok, és én magam vagyok a gonosz, de a nap végén mégis mindenki egyetért velem”.

Mint a lap írja: 

„A számok Orbán igazát igazolják: a 9,6 millió lakosú Magyarország az idei év első kilenc hónapjában 21 menedékkérelmet regisztrált. Összehasonlításképpen: ugyanebben az időszakban több mint 170 ezren kértek menedékjogot Németországban.”

Kerítések, kérelmek elutasítása a határon, csak nagyon korlátozott szolgáltatások a menedékkérők számára, hajthatatlan kiutasítási politika és a védelembe vétel rossz kilátása – sorolja a mögöttes okokat a cikk, majd megemlíti, az EB-n belül is Orbán irányába hajlanak az álláspontok, mert a vezetők rájöttek, hogy a nyolc éven át kikotlott, májusban elfogadott „történelmi” menekültügyi paktum kevés lesz.

S a cikk felfedi a valódi motivációt, ami nem a kérdés rendezése, hanem  félelem a jobboldal előretörésétől. Magyarország és Hollandia most ki akar lépni a közös uniós menekültügyi politikából, a lengyelek, a finnek és a németek is keményítenek, az EPP-vezér Manfred Weber „rossz emberek” kezébe nem akarja adni a migrációs kérdést (alig burkolt célzás Orbánra), így legalább az elutasított kérelemmel bírókat haza akarja paterolni; Ursula von der Leyen EB-elnök villámgyorsan és pozitívan reagált is az ötletre; ám annak kivitelezhetősége kétséges – írja a Welt.

A kommentek elsöprő többsége a német kormányt és politikusokat, illetve az EU-t szidta, illetve a határok azonnali lezárását sürgette, de nagyon sokan védelmükbe vették, sőt, valósággal piedesztálra emelték a magyar példát és a magyar miniszterelnököt.

Csak a blabla, cselekvés semmi

Ezekkel a politikusokkal – akár a németekkel, akár az uniósokkal – semmi nem lesz ebből, megint csak „blabla, mint mindig” – fakadt ki egyikük. A többiek sem voltak megértőbbek a berlini kabinettel vagy a brüsszeli döntéshozókkal:

„Hogyan akarja az EU megfékezni a migrációt? Nagyon egyszerű: zárják le a határokat, csak természetbeni juttatásokat nyújtsanak a menedékkérőknek az állampolgárok pénze helyett, és következetesen toloncolják ki őket, »ha« vagy »de« nélkül.”

„A kormányunk képtelen előrelépni, sürgősen új választásokra van szükségünk”

„Mindez csak színjáték. Az egyetlen hatékony módszer az, ha közvetlenül a határon visszafordítják őket”.

„A Zöldek nem akarnak semmin változtatni, és ahol lehet, blokkolják, hogy Németország teljesen felszámolhassa magát. Habecket idézve: nem tudok mit kezdeni Németországgal.”

Ezt is ajánljuk a témában

Zöld kancellár a láthatáron? – Robert Habeck portréja

„A hazaszeretettől mindig hányingerem volt. Soha nem tudtam mit kezdeni Németországgal, és máig sem tudok.” Ezt írta egy korábbi könyvében Robert Habeck, a népszerűségük csúcsára ért Zöldek népszerű társelnöke – akit egyre többen német kancellárként is el tudnak képzelni. A távoli északnémet faluból érkező, filozófusi-írói karriert hátrahagyó Habeck a német politika új sztárja. Portrénk!

Más azt írta: 

„Már régen elértük a határainkat, és már nem tudunk megbirkózni ezzel az invázióval.(…) Olyan országok, mint pl. Magyarország, Lengyelország, Dánia, Hollandia behúzta a vészféket, miközben Németország, mármint a kormány, még mindig az egész világ megmentéséről álmodik.”

Megint más: „ez csak fecsegés arról, amit már régen meg lehetett volna valósítani. De a végén semmi sem fog változni. Lengyelország Magyarország és az olyan országok, mint Olaszország, Görögország, és még néhányan nem törődnek a VdL (von der Leyen – a szerk.) nézeteivel”.

Vagy éppen:

„Ahol akarat van, ott út is van. Németországból hiányzik az akarat és az út”

– utalt megint más Orbánra.

Nem fukarkodtak a dicsérettel

A csaknem 600 hozzászólás zöme rövid, de volt, aki egész bekezdéseket szentelt a témának.

„Bravó és dicséret, Orbán Viktor. Mindazokban az években, amelyekben ő volt az unió mumusa, rendületlenül kitartott a Magyarország érdekében folytatott politikája mellett, és a mai szemmel nézve igazi úttörővé vált” – írta valaki, hozzátéve: 

„Képzeld el, ha Merkel helyett ő lett volna a kancellárunk.”

Volt, aki tárgyilagosan a magyar minta átvételét javasolta:

„Nincs alternatívája a nagyon kemény útnak, mint amin Orbán jár évek óta.

Minden olyan próbálkozás, amely a célt könnyebb úton kívánja elérni, csak idő- és pénzszórás, és az új jobboldali mozgalmak megerősödéséhez vezet. Orbán megmutatja, hogyan csinálják. A tervrajz az asztalon van. Csak utána kell csinálnunk.”

S olyan is volt, aki hosszabb szövegben hasonlította össze Orbán Viktor és Angela Merkel politkáját.

„Magyarország már 2015-ben kisegítette Merkelt a bajból. És szidalmazták ezért a pirostól a zölden át a feketéig. Azóta

von der Leyen többször is megpróbálta lejáratni Orbán urat, mint antidemokratikus vagy még rosszabb valakit. Ez azonban mit sem változtat azon, hogy Orbán Viktornak továbbra is igaza van.

Orbán úr a kezdetektől fogva megvalósított és végrehajtott mindent, ami a menekültügyi jog szempontjából számunkra vélt jogi okokból nem volt megvalósítható. Az eredményt a számok mutatják. Szurkolok Orbán úrnak, irigylem Magyarországot – és minden alkalommal otthon érzem magam gyönyörű hazájában, tiszta, működő és biztonságos fővárosával, Budapesttel”.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000117
2024. október 18. 22:07
🍓 ️ ­É­­­r­­t­é­­­k­­­e­­­l­­d­ ­­­a­­ ­­­s­z­­e­­x­i­ ­p­­u­­­n­c­­­i­m­­­a­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. október 18. 22:05
Felcsúti elvtárs helyében én már leszólnék felülről a propagandistáknak, hogy nem kell naponta 20 “Felcsuti elvtársnak igaza van!” , “Mindenki Felcsúti elvtársat imádja és követi!”, “Felcsúti elvtárs a földbe döngölte ellenségeit!”, “Buzgó imádság epedez százmilliók ajakán Felcsúti elvtársért” tiráda, mert ez a típusú végletekig túltolt seggnyalás már iszonyúan ciki és cringe. De nem szól, mert ha van valami, amit Felcsúti elvtárs igazán szeret magában, az a szerénység! 🤡 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
madras
2024. október 18. 21:59
"tiszta, működő és biztonságos fővárosával, Budapesttel”. Akkor rég járhatott az illető BP.-n, ha ez neki tiszta és működő.
Performan
2024. október 18. 21:41
Érdekes világban élünk: aki biztonságot akar a maga és nemzete számára, az fasiszta. Aki ezzel szemben csak a maga számára szeretne biztonságot teremteni, de a többi embert leszarja, az a progresszív és a haladó. Az eőbbit üldözni kell, munkahelyéről kirugdosni, lejáratni, büntetni; az utóbbit dicsérni, díjazni, állásajánlatokkal elhalmozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!