Szorul a hurok Justin Trudeau körül: előrehozott választások jöhetnek Kanadában

2024. szeptember 05. 22:21

Ha most lennének a választások, a liberálisok nagyarányú vereséget szenvednének az ellenzéki Konzervatív Párttal szemben.

2024. szeptember 05. 22:21
null

Nyitókép: SAMUEL CORUM / AFP

Megnőtt a parlamenti választások előrehozatalának esélye Kanadában, miután az ellenzéki Új Demokrata Párt (NDP) szerdán felmondta a Justin Trudeau miniszterelnök kisebbségben kormányzó liberális pártjával annak támogatására kötött megállapodást. Noha a Kanadai Liberális Párt megnyerte az előző választásokat, a megszerzett voksok csak a kisebbségi kormányzáshoz elegendőek, ezért Trudeau-nak a sikeres kormányzáshoz, illetve a kormányválság elkerüléséhez a kis baloldali tömörülésre kell támaszkodnia a parlamenti ciklusban.

„Az alkunak annyi” – fogalmazott a közösség médiában Singh, jelezve, hogy ezután elhatárolódik a felmérések tanúsága szerint egyre népszerűtlenebb kormányfőtől. Közölte azt is, hogy lépésével arra kényszeríti Trudeau-t, hogy új szövetségest keressen a törvényhozásban annak érdekében, hogy legalább a 2025 őszén esedékes választásokig a hivatalában maradhasson.

A döntés egyik előzménye, hogy a kormány nemrégiben érdemi engedmények nélkül kikényszerítette a vasúti dolgozók sztrájkjának befejezését. Az NDP-t hagyományosan jó kapcsolatok fűzik a szakszervezetekhez.

Felrúgtam a Justin Trudeau-val kötött megállapodást, és tudom, hogy ennek következtében most már valószínűbbek az (előrehozott) választások

 – mondta Singh újságíróknak Torontóban csütörtökön.

A felmérések szerint, ha most lennének a választások, a liberálisok nagyarányú vereséget szenvednének az ellenzéki Konzervatív Párttal szemben. Kanadában ugyanakkor hivatalban lévő kormányt csak úgy lehet lemondatni, ha bizalmi szavazáson erre az összes ellenzéki párt felszólítja. Azonban Singh egyelőre kitért a kérdés elől, hogy megszavazza-e a kormány távozását.

A pártvezető dilemmája lehet, hogy ha továbbra is támogatná Trudeau-t, vagy tartózkodna a bizalmi szavazáson, az lehetővé tenné a konzervatívok számára, hogy gyengének titulálják. Ha azonban az NDP Trudeau megbuktatása mellett tenné le a voksát, az előrehozott választásokon jelenlegi alacsony támogatottsága miatt az ellenzéki párt is könnyen elvérezhetne.

(MTI)

 

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
westend
2024. szeptember 06. 08:57
Castro zabikölyke végre lelép? VÉGRE. K..a sokat ártott főleg Kanadának.
mgyfree
2024. szeptember 06. 06:55
TÖK MINDEGY KI NYERI A VÁLASZTÁSOKAT A BALFASZOK KORMÁNYOZNAK LÁSD SPANYOLOK HOLLANDOK EZ A NAGY DEMOKRATIKUS MÓDI
5m007h 0p3ra70r
2024. szeptember 05. 23:31
Túros Rudi homárkormánya away.
Vata Aripeit
2024. szeptember 05. 22:51
Kanada egy diktatúra. A kamionisok számlái befagyasztva, aki lázadni mer, azt börtönbe viszik. Ott rohadjon meg kanada, ahol van. Venezuela 2.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!