Robert C. Castel: Ezek a győzelem mérőszámai az orosz-ukrán háborúban

2024. szeptember 23. 05:27

Ukrajna egyre kevésbé képes megvédeni stratégiai vagy műveleti fontosságú területegységeit.

2024. szeptember 23. 05:27
Robert C. Castel
Robert C. Castel

Nyitókép: Getty Images 

A győzelem a hadviselés egyik legfontosabb alapfogalma, és talán éppen ezért a meghatározása számottevő nehézséget okoz még a szakértők számára is. A hadelméletből ismert általános meghatározások segítenek, de az aktualizálásuk egy konkrét háború politikai és katonai környezetére sokkal bonyolultabb, mint amilyennek első látásra tűnik.

A napjainkban felbukkanó elemzések igen gyakran a fogalmak franciasalátáját kreálják az obligát számvarázsöntettel leöntve.

Mindez persze még homályosabbá teszi a gomolygó füsttel megtöltött kristálygömböt, és semmit sem tesz hozzá a kérdés megértéséhez.

Ha gyakorlatiasan akarunk a győzelem kérdésköréhez nyúlni, akkor a következő kérdéseket kell megválaszolnunk:

  1. Mi a győzelem meghatározása számunkra ebben a konkrét konfliktusban? A győzelemnek több szintje van, de mivel a háború egy politikai jelenség, végső soron a győzelmet ezen a szinten kell meghatároznunk. A katonai győzelem, bármilyen furcsának is tűnhet ez első látásra, se nem szükséges, se nem elégséges feltétele a politikai koordinátarendszerben megfogalmazott győzelemnek.
  2. Mi a győzelemelmélet? Mint minden elmélet, ez is egy tentatív válasz, ebben az esetben arra a kérdésre, hogy hogyan kívánjuk elérni az előző pontban meghatározott győzelmet? Mi az az ok-okozati lánc, és mik azok a feltételek, amik ha teljesülnek, akkor ez a győzelem eléréséhez vezet?
  3. Mik a mérőszámai a győzelemnek? Más szóval, honnan tudjuk, hogy a győzelmi elmélet által feltérképezett útvonalon hol is állunk pontosan, hogy előreléptünk-e vagy hátra? Nagyon fontos megérteni, hogy a cikk címe némiképp félrevezető. A mérőszámok a győzelemelmélet „műszerfalát” képezik, és nem a győzelmet. A helyzetnek a válságos felé kell hajlania ahhoz, hogy az optimista mérőszámok és a józan paraszti ésszel érzékelhető valóság közötti szakadék ráébresszen minket arra, hogy a győzelmi elméletünk hibás, és győzelem helyett a vereség felé visz minket. A klasszikus példa erre a vietnámi háború „bodycount”-ja, és az a győzelemelmélet, ami pozitív korrelációt feltételezett a megölt ellenséges katonák száma és az amerikai győzelem között. A mérőszám egy empirikus, többé-kevésbé pontosan mérhető mennyiséget jelzett. A gond csupán az volt, hogy ennek a változónak szinte semmilyen kihatása nem volt a háború kimenetelére.

A második Öböl-háborút követő iraki sajnálatos események alatt az amerikai hadvezetés a szakértők egész hadseregét alkalmazta

(a katonák nyelvén ők az úgynevezett „Doctors Without Orders”), akiknek a feladata a győzelemre releváns változók beazonosítása és a mérőszámokkal való zsonglőrködés volt. Hogy ez a vállalkozás mennyire volt sikeres, az a háború kimenetelén lemérhető.

A kérdés azonban továbbra is releváns marad: Mik azok a mérőszámok, amiken le lehet mérni napjaink háborúinak, és köztük az orosz-ukrán háborúnak az alakulását?

Az egyik ilyen mérőszám, amihez előszeretettel nyúlunk, az elpusztított haditechnika, illetve az élőerőbeli veszteségek. A probléma ezekkel a változókkal az, hogy függetlenül ellenőrizhető adatok nem állnak rendelkezésünkre, és ami a különböző szakértők és think tankek szakvéleményét illeti:

sohasem lehet tudni pontosan, hol megy át a tudás jóhiszemű tévedésbe, a jóhiszemű tévedés pedig szemérmetlen propagandába.

Talán nem véletlen, hogy a háború elején tündöklő Oryx adatbázis egy adott pillanatban behúzta a zászlaját, még mielőtt a hihetősége retroaktíve is helyrehozhatatlan csorbát szenvedett volna.

Egy másik ilyen mérőszám az elfoglalt területek mérete.

Ezzel a mérőszámmal azonban egy igen komoly probléma van. Az orosz-ukrán háború logikája egy attríciós, az ellenfél erőforrásait és politikai akaratát felőrlő háború logikája, nem pedig egy területszerző háborúé.

Az első világháború ebből a szempontból intő példaként szolgálhat. Aki pusztán a telekkönyvi kivonatok adatain át szemlélte a háborút, arra egy igen durva meglepetés várt 1918. november 11-én. Annak ellenére, hogy a németek jelentős francia, illetve belga területeket tartottak megszállás alatt, és nem fordítva, Németország volt az, aki bedobta a törölközőt.

Létezik-e egy olyan mérőszám, amit követve hozzávetőleges képet kaphatunk arról, hogy hol is áll a háború menete? Mégpedig egy olyan mérőszám, amit nem lehet sem titkosítással, sem dezinformációval elérhetetlenné tenni a széles közönség számára?

Én úgy gondolom, hogy létezik.

  1. Az egyetlen változó ebben a háborúban, ami ha nem is valós időben, de néhány napos késéssel minden vitán felül áll: a front állása.
  2. A terület, amin a harcok folynak, különböző fontosságú egységekből áll össze. A különböző területegységek fontosságát azon lehet lemérni, hogy a harcoló felek mekkora erőfeszítést fektetnek bele az illető területegység megerősítésébe. Ez az erőfeszítés lemérhető a műholdas felvételeken látható védővonalak számán, hosszán és sűrűségén. Durva általánosítással a háborúnak ebben a szakaszában elmondható, hogy ahol nem épültek ki védővonalak, az a területegység valószínűleg kevésbé fontos.
  3. Az általam javasolt mérőszám pedig az előrehaladás sebessége az ellenségnek azokon a területegységein, amelyek védőművekkel vannak megerősítve. A háborúnak ebben a szakaszában a nyílt, védtelen terepen való látványos előretörések általában olyan területeken történnek, amelyeknek a stratégiai, illetve műveleti fontossága igen korlátozott. Ha fontosak lettek volna, a védekező fél valószínűleg kiépített volna védőműveket, védelmi vonalakat. Az az előrehaladás, ami védővonalakkal védett területegységen történik, valószínűleg olyan ingatlan elfoglalásához vezet, aminek jelentős műveleti esetleg stratégiai jelentősége van. Az elsőre a legjobb példa a kurszki zseb, a másodikra pedig a Szurovikin-vonal.
  4. Az előrehaladás sebessége, a betörés szélessége, az áttört védővonalak száma és az elfoglalt terület mérete kivétel nélkül szabadon hozzáférhető adatok, amelyeket bárki számára, aki rászánja a hitelkártyáját arra, hogy a releváns műholdfelvételeket megvásárolja, elérhetők.

Ezt a mércét alkalmazva a háború utóbbi 12 hónapjára azt látjuk, hogy Oroszország képes tartani azokat a területegységeket, amelyeket műveletileg vagy esetleg stratégiailag fontosnak ítélt (lásd Szurovikin-vonal),

Ukrajna viszont egyre kevésbé képes megvédeni a saját, hasonló fontosságú területegységeit.

Ami pedig az utóbbi hónapok eseményeit illeti, az általam javasolt mérőszám segítségével empirikusan lemérhető, hogy Oroszország stratégiai szempontból közömbös területeket cserél el Ukrajna számára jelentős stratégiai fontossággal bíró területeire.

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2024. szeptember 23. 08:23
"seherezade-2 2024. szeptember 23. 07:50 Én bevonnék két másik mérőszámot: 1. Hányan és kik hagyták el Ukrajnát ill. Oroszországot 2022. február 24. óta? " Oroszország lakossága jópár millióval gyarapodott, nem csak a csatlakozott területek lakói, de pár millióan Ukrajna többi részéről is, meg az EU-ból is, vegyesen visszatérők és politiakai menekültek (jó, az utóbbiak valszeg nincsenek egymillióan).
Héja
2024. szeptember 23. 08:10
Robi véleménye szakszerű. Tud egyet-mást a háborúról. Ellentétben a sok civil firkásszal.
Ad majorem Dei gloriam
2024. szeptember 23. 08:02
Érdemes fogni az "elemzőket" és visszanézni, hogy mit mondtak az elmúlt 2 évben. 2022-ben még széteső Oroszországról deliráltak 2023-ban biztosak voltak abban, hogy a szankciók hatására államcsődöt jelentenek az oroszok Ma már az is elég lenne nekik, ha az isztambuli békét aláírnák a hoholok. Szembe jön a valóság.
seherezade-2
2024. szeptember 23. 07:50
Én bevonnék két másik mérőszámot: 1. Hányan és kik hagyták el Ukrajnát ill. Oroszországot 2022. február 24. óta? Ennek milyen hatása van a társadalomra, az ipari teljesítményre és a harcképességre? 2. Milyen mértékben változott a két ország eladósodottsága 2022. február 24. óta? Ebből szerintem egyenesen következik, hogy Ukrajnában egyre kevesebb ember visel egyre nagyobb terhet - minden tekintetben -, gyakorlatilag egy jövőtlen, mindenétől megfosztott országgá vált, ha és ugyan még országnak nevezhető. Az Ukrajnában élő emberek tényleg akkor járnának a legjobban, ha Ukrajnát felosztanák a szomszédos országok között, így a nyugati rész azonnal EU és NATO tag lehetne. Marad még a kölcsön kérdése, ezt kénytelenek lennének a hitelezők szanálni. De hát konkrétan ez a háború definíciója!: A kölcsön szanálása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!