Norvég politológus: Oroszország alábecsülése veszélyes hiba

2024. szeptember 22. 13:23

Glenn Diesen szerint épp a háborúpártiak kicsinylik le Oroszországot. Mindenki más meg „oroszbarát”.

2024. szeptember 22. 13:23
null

Nyitókép: Yevgen Timashov / AFP

 

Glenn Diesen norvég politológus és egyetemi tanár így nyilatkozott az X közösségi média felületén:

„A média súlyos hibája, hogy kényszerűen ránk erőltetett egy vesztes stratégiát, amely Oroszország alábecsülésén alapul:

  • Évek óta bárkit, aki óvatosabb politikát javasolt, figyelmeztetve arra, hogy Oroszország nagyhatalom, „oroszbarátnak” bélyegeztek.
  • Kötelezővé vált azt sugallni, hogy Oroszország elmaradott, és katonái lapátokkal harcolnak, WC-ket lopnak.
  • A felsőbbrendű-alacsonyabbrendű szemlélet a propaganda egyik kulcseleme, amely a háború támogatására és az ellenség megvetésére mozgósítja a közvéleményt. Sajnos ez önámításhoz vezet, ami végül vesztes stratégiákat eredményez.
  • Azok, akiket jóindulatúan újságíróknak nevezünk, következetesen megvédik a háborús narratívát a valósággal szemben. Lényeges tényeket nem jelentetnek meg, mindent leegyszerűsítenek a jó és rossz közötti harcra, és minden eltérő véleményt könyörtelen lejáratással támadnak.”

 

 

Az írás, amire a norvég professzor hivatkozik, Lee Hockstader újságíró  véleménycikke a The Washington Post oldalán. Az újságíró szerint a világ egyre inkább Kína növekvő befolyására összpontosít, pedig Oroszországot sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Ezt is ajánljuk a témában

Bár az orosz kormány hivatalos számai gyakran vitatottak, Hockstader szerint kétségtelen, hogy Oroszország globális hatalmi ambíciói továbbra is jelentős szerepet játszanak a nemzetközi politikában. Az ukrajnai háború harmadik évében, a nehézségek és kihívások ellenére, Moszkva továbbra is kitart, és katonai ereje nem elhanyagolható tényező. 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karvaly
2024. szeptember 22. 15:19
Bámulatos az a hatásfok, amivel a globálmédia képes volt elültetni az olvasóik többségében azt a vélekedést, hogy aki nem ugyanazt mondja, amit ők (miszerint az oroszok elleni háború könnyen megnyerhető, már jövőre be fognak csődölni (aminek tavaly kellett volna megtörténnie), az orosz energiahordozókról könnyűszerrel le lehet válni), az mind oroszbarát, oroszok által pénzelt, orosz ügynök, tehát a művelt nyugat ellensége ugyanúgy, ahogy az oroszok. Innen is látszik, hogy ezeket az embereket pár év alatt sikerült szellemi zombivá változtatni. Nehéz lesz innen a visszaút...
sexykitty-5000087
2024. szeptember 22. 14:43
🍓 ️ ­É­­r­t­­é­k­­­e­­l­d­ ­­a­ ­­s­­­z­­­e­­­x­­­i­ ­­p­­u­­n­­c­­­i­­­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
FeketeFehér
2024. szeptember 22. 14:40
"Kötelezővé vált azt sugallni, hogy Oroszország elmaradott, és katonái lapátokkal harcolnak, WC-ket lopnak" Mondjuk hangyafasznyit is komolyan vehetú újságírók ilyet soha nem írtak le. Ez nagyjából a legszarabb bulvár színvonala. Dail May, Ripost, Metropol stb.
B_kanya
2024. szeptember 22. 14:22
Ha szólok, hogy ne fejeld a falat, akkor betonpárti vagyok és téglában fizetnek .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!