Ez a jövő vár Ukrajnára is

2024. szeptember 01. 06:20

Az USA meg tudta engedni magának 1979-ben, hogy eleressze Iránt.

2024. szeptember 01. 06:20
null
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Facebook

Nyitókép: Facebook

„Látom, hogy ez a régi kérdés újra felborzolta a kedélyeket. Én a következőket gondolom erről a kérdésről.

1. Az USA 1945 utáni hegemóniája a tengerek uralmán, a szabad hajózás és a szabad tengeri kereskedelem biztosításán alapul.

2. Ahhoz, hogy az USA a világ hegemón hatalma legyen, az összes térségben regionális hegemón hatalomnak kell lennie.

3. Ahhoz, hogy az USA mindenütt regionális hegemón hatalom maradjon, ahhoz stabil, megbízható helyi »stégekre« van szüksége ahol mindig kiköthet és ahonnan be tud lépni egy adott régióba, hogy ott az erőegyensúlyt a saját érdekei szerint alakítsa. Lásd. az Egyesült Királyság, Izrael, Tajvan, Dél-Korea.

Mindez ott van Alfred T. Mahan katekizmusában, csak el kell olvasni. Ukrajna nem illik bele a Mahan féle sémákba. Az amerikai nagy stratégia szempontjából Ukrajna »nice to have«, semmi egyébb. Geopolitikailag talán Iránhoz lehetne hasonlítani. Nagy terület, jelentős természeti kincsek, fontos célállamok szomszédságában.

Ugyanakkor korántsem nélkülözhetetlen. Az USA meg tudta engedni magának 1979-ben, hogy eleressze Iránt. Ugyanez a jövő vár Ukrajnára is. Az USA tengeri főhatalmi jellege magában hordozza a modern párkapcsolatok minden előnyét. Az azonnali kielégülés gyönyörét, a hosszútávú elköteleződés terhe nélkül.”

Kapcsolódó vélemény

undefined

Ungváry Zsolt

Mandiner

Idézőjel

Vajon ha elég sok ukrán gyűlik össze mondjuk a keleti megyékben, nem jelentik-e be a szétbombázott országuk helyett igényüket erre a békésebb vidékre?

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
falcatus-2
2024. szeptember 02. 18:23
"1. Az USA 1945 utáni hegemóniája a tengerek uralmán, a szabad hajózás és a szabad tengeri kereskedelem biztosításán alapul..." Nem, egyáltalán nem. A gátlástlan, kíméletlen és minden jogot, szabályt felrúgó erőszakosságán alapul. Az ég világon Semmi köze a "szabad kereskedelmi hajózásnak"
falcatus-2
2024. szeptember 02. 18:16
. Ahhoz, hogy az USA a világ hegemón hatalma legyen, az összes térségben regionális hegemón hatalomnak kell lennie...." Amerre vonul a regionális hegemón hatalom megszerzésének sztrádáján, mindenütt vér,szenvedés, pusztítás, szegénység jelzi a hegemón hatalmi mániájának útját. Miért is kellene a világ hegemón(?) hatalmának maradnia,lennie?
tintapaca
2024. szeptember 02. 17:13
Castel jól írta le az angol-francia gyarmati háború (1756-63) óta érvényesülő angolszász globális paradigmát: ellenőrzés a világtengerek hajózási útvonalain, támaszpontokkal megerősítve. Ezt felismerve Kína és Oroszország, mint az eurázsiai kontinens meghatalmazó hatalmai (terület, népessg, gazdasági és katonai erő), elkezdték a század elején kiépíteni azokat a kontinentális infrastruktúrális vonalakat, amelyekkel az angolszász, elsősorban amerikai ellenőrzés alól kivonhatják magukat. Az USA ez ellen a stratégia ellen egyet tehetett: az európai államok és Oroszország energetkiai infrastruktúrájábba ékelődött Ukrajnát választotta ennek az infrastruktúrának a megsemmisítésére. Ezzel azonban az Európai Unió államai végzetesen meggyengültek, és nem tudják az USA katonai követelményeit teljesíteni, Ukrajna pedig a megsemmisüléshez közel jár. Közben az oroszok és a kínaiak is sikeres, hatékony fegyvereket fejlesztettek ki az USA síktengeri flottái - különösen az anyahajók -, ellen. Pont.
grammar-nazi
2024. szeptember 02. 16:57 Szerkesztve
Jó lesz ez, de az "egyéb" akkor is egy bé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!