Zelenszkij elárulta, hol lenne hajlandó tárgyalni a békéről

2024. augusztus 26. 20:55

Versengenek az ukrán elnök kegyeiért.

2024. augusztus 26. 20:55

Nyitókép: SAMUEL CORUM / AFP

Új információkat osztott meg Kijev békével kapcsolatos elképzeléseiről Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Narendra Modi indiai miniszterelnök ukrajnai látogatásának alkalmával – adja hírül az Euractiv. Zelenszkij ugyanis elmondta: az első, Svájcban tartott békecsúcs után, amelyre az egyik háborúzó fél, Oroszország nem volt meghívva,

a második, már Oroszország részvételével tervezett békecsúcs megrendezéséről Ukrajna Szaúd-Arábiával, Katarral, Törökországgal és Svájccal is tárgyal.

Zelenszkij elmondta: az sem lenne ellenére, ha a második békecsúcsot India rendezné, mert Kijev kifejezetten szeretné, ha a házigazda a Globális Dél országai közül kerülne ki. Az elnök ugyanakkor hozzátette: „Nem fogunk tudni békecsúcsot tartani olyan országban, amely még nem csatlakozott a békecsúcs kommünikéjéhez”.  

A svájci békecsúcs után kibocsátott kommüniké a minden ország, köztük Ukrajna szuverenitásáról és nemzetközileg elismert területének sérthetetlenségéről szóló, megszokottnak mondható kiálláson kívül három pontot tartalmaz: a nukleáris biztonság melletti kiállást, ideértve a zaporizsjai atomerőmű biztonságos üzemeltetését és az atomfegyverek bevetésétől való tartózkodást; annak leszögezését, hogy az élelmiszerbiztonságot nem lehet a háborúban fegyverként használni; és azt a követelést, hogy a deportált ukrán civileket, köztük a gyermekeket engedjék vissza Ukrajnába. A kommünikét számos ország, köztük az egész EU (Magyarországot is beleértve), az USA, az Egyesült Királyság és Törökország is aláírta, valamint az arab világból egyedüliként Katar.

Kína, Szaúd-Arábia és India viszont másokkal együtt nem ratifikálták azt.

A független Ukrajna történetében most először látogatott az országba indiai miniszterelnök. India viszonya az orosz-ukrán háborúhoz komplex: bár az ország elítélte azt, hogy Oroszország háborújában ártatlan civilek halnak meg, az Oroszországhoz fűződő gazdasági kapcsolatait szorosabbra fűzte.

Ennek részeként India rengeteg orosz olajat is vásárol, amelyet indiai feldolgozott olajtermékként vagy nyersolajként részben az orosz olajról való leválást hangsúlyozó EU-ba is exportál.

Narendra Modi Kijevben arra szólította fel Zelenszkijt, hogy üljön le tárgyalni Oroszországgal, egyben felajánlotta a béketeremtésben baráti segítségét.

 

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
irmag2
2024. augusztus 30. 12:51
Zelenszkij, a lejárt mandátumoddal nincs lehetőséged érvényesíthető tárgyalásra!
oldcitizen-2
2024. augusztus 27. 20:59
B sz k a te f g z
nzoltan-818
2024. augusztus 27. 10:49 Szerkesztve
Van egy olyan érzésem, hogy a Kurszki kaland után Putyin már nem akar Zelenskyy-el tárgyalni. "Késő most már mindezt újra átgondolni, Elkésett a békevágy. Késő már a múltat újra értelmezni, Kényszerpályán a világ." Inkább küldjön köszönő táviratot Boris Johnson-nak és Biden elnöknek a sok ukrán és nemzetközi szakértő és zsoldos és ártatlan civilek haláláért, az ország romba döntéséért.
lacika-985
2024. augusztus 27. 09:38
Amire a békéről leülnek tárgyalni zselét már megették a kukacok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!