Ukrán katona a kurszki behatolásról: „Király volt”

2024. augusztus 14. 09:54

A BBC riportjából az is kiderült, hogy az ukránok háromszögeket ragasztanak vagy festenek fel minden olyan utánpótlást szállító teherautóra, harckocsira vagy személyszállító jármű oldalára, amely az orosz határ felé tart , ez az ő „Z” jelük.

2024. augusztus 14. 09:54
null

Nyitókép: A Kurszk megye elleni ukrán támadások miatt evakuált lakosok egy kurszki menekültközpontban 2024. augusztus 12-én. Forrás: MTI/AP

Nyilatkozott a BBC-nek pár, a kurszki offenzívában részt vevő ukrán katona. Az ellentámadás több száz négyzetkilométernyi orosz területet foglalt el, és érezhetően visszaadta Ukrajna háborús erőfeszítéseinek lendületét és morálját, állapítja meg a riport írója, akinek az ukrán katonák elmondták: háromszögeket ragasztanak vagy festenek fel minden olyan utánpótlást szállító teherautóra, harckocsira vagy személyszállító jármű oldalára, amely az orosz határ felé tart , ez az ő „Z” jelük.

Ezt is ajánljuk a témában

„Király volt” – mondta az angol közszolgálati csatornának az egy hete tartó – és kb. 200 ezer orosz menekültet eredményező – offenzívából visszatérő egyik katona, aki Thomas néven mutatkozott be. 

Hozzátette: a drónegységük két napot töltött azzal, hogy előkészítse az utat a határon átnyúló behatoláshoz.

Parancsot kaptunk, hogy jöjjünk ide, de nem tudtuk, hogy ez mit jelent” – mondta az újságírónak. „Előzetesen elfojtottuk az ellenség kommunikációs és megfigyelési eszközeit, hogy szabaddá tegyük az utat” – fedte fel a kulisszatitkokat.

A Telegram üzenetküldő alkalmazáson keresztül egy még mindig Oroszországban tartózkodó ukrán katona azt mesélte, hogy hónapokig tartó tervezéssel kényszerítették Moszkvát arra, hogy csapatokat vonjon el az ukrajnai frontvonal más részeiről. „A meglepetés ereje működött” – mondta. „Könnyedén, kevés ellenállással hatoltunk be. Augusztus 6-án az első csoportok éjszaka több irányból is átkeltek, (...) szinte azonnal elérték Szudzsa városának nyugati peremét”.

Az ilyen műveleteknél a katonákat is titoktartás kötelezi, de a BBC szerint ugyanez nem mondható el a civilekről. A határ mindkét oldalán tízezreket evakuálnak a légicsapások és a harcok fokozódása miatt. „Az orosz civilek, akikkel találkozunk, nem tanúsítanak ellenállást” – magyarázta a BBC-nek az egyik katona, hozzátéve, hogy ők nem is nyúlnak a civilekhez.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 165 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kiscsiga
2024. augusztus 22. 08:16
Jah mert elmondta volna, hogy indokolatlanul eddig hány civilt ölt meg
alenka
2024. augusztus 19. 21:21
Tomáš meg a többi fura ukrán fasiszta kis cuncusok: bizonyára nagyon rettegtek az orosz dalia katonáktól, ha már arra fanyalodtok, hogy civileket támadtok!...szegény a világra ez a kor S faj. Putin előre!
free-1
2024. augusztus 15. 00:19
Irány Moszkva? Ki az az őrült elme aki ezt kitalálta?
kastellorizo
2024. augusztus 14. 18:29
A nagy hös legyőzött pár határőrt és civilt. Azta, mekkora katona
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!