Osztrák lap: Orbán arcul csapja az osztrák cégeket

2024. augusztus 04. 11:33

A Neue Kronen Zeitung szerint minél több időt tölt a kormányfői poszton Orbán, módszerei annál abszurdabbakká válnak.

2024. augusztus 04. 11:33

Nyitókép: Orbán Viktor a brit Blenheim Palotába érkezik Oxford közelében 2024. július 18-án  /  fotó: Ludovic MARIN / AFP

A magyar kormány gazdaságpolitikájának egyik szegmenséről, a külföldi multik megadóztatásáról ír kritikus hangnemben az osztrák Neue Kronen Zeitung. A lap egyik legrégebbi szerkesztője, a gazdasági újságíró Georg Wailand szerint Orbán Viktor sokoldalú politikus, aki azonban az idő múlásával 

egyre furcsább és egyáltalán nem európai módszereket alkalmaz kormányzásában.

A szerző nehezményezi a magyar kormány gazdaságpolitikai intézkedéseit, amelyek elsősorban az osztrák cégeket hozza nehéz helyzetbe magyarországi vállalkozásaikban. Mint írja, a közel 25 százalékra növekvő infláció megfékezésére kemény eszközükkel avatkozott be: ársapkát vezetett be az alapvető élelmiszerekre, egyes áruk kötelező árcsökkentését írta elő, és ezeken felül 

ott van a multikra kivetett különadó, és ez így együtt az osztrák cégek arculcsapásának minősül.

Wailand szerint Spar éves forgalma után nyereségének 4,5 százalékát fizette be a magyar büdzsébe, tavaly 76 millió eurót, az idén pedig becslések szerint 90 milliót fog veszíteni ezzel. Azok a cégek, amelyek panaszt emelnek az intézkedések ellen, váratlan ellenőrzéseket kaptak a nyakukba, a lap szerint az így bekasszírozott bírságok 130 ezer eurós összeget is elérhetik.

A szerző megjegyzi: az Európai Bizottság nem lép, 

nem tiltja a magyar kormány ilyen fellépését, ehelyett kötelezettségszegési eljárást tervez. 

Wailand azzal zárja írását, hogy Orbánt láthatóan nem érdekli az EU, csak annyiban, amíg nagy támogatási összegeket tud lehívni Brüsszelből.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 277 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
steinamanger-2
2024. augusztus 05. 09:15 Szerkesztve
Az a baj a kleptokrata autokráciákkal hogy mindig kifogynak a mások pénzéből. Hiába, folyamatosan etetni kell a "Nemzeti Tőkésosztálynak" csúfolt tolvajokat. Ezért van a 42 féle különadó a szinte világrekordnak számìtó 27%-os ÀFA mellett, és ne legyen tévedés, ezt mind mi kisemberek fizetjük a végén az EU egyik legalacsonyabb béreiből. Ez vezetett oda hogy az EU-ban már csak 3 országot tudunk megelőzni a GDP-hez mért fogyasztásban. Extraprofitadó? Az extraprofit szó eleve egy komcsi találmány, Marx használta talán először.
Tarpibp
2024. augusztus 04. 22:16
A nyereségének 4,5%-át fizette be a magyar költségvetésbe. Ez érdeekes én úgy tudtam a társasági adó 9%.
nebulo15
2024. augusztus 04. 20:03
2023-ban a SPAR éves magyarországi bruttó bevétele 1023 milliárd volt, adóteher 76 millió EUR (30,4 milliárd forint) amely a szemét multik által alkalmazott 70-80 %-os árrések (beszerzési-eladási árkülönbözet) mellett csekélység. Ha sok az adó húzzanak az édes jó anyjukba, amikor vesztességről pofáznak az nem több mint egy meglehetősen kreatív könyvelés eredménye !!
csapláros
2024. augusztus 04. 19:18 Szerkesztve
cccbasatu 2024. augusztus 04. 14:55 ..."Fő ludas ezekben az ügyekben a NAV amely nem ellenőrzi a munkáltat,"... CSINÁLD UTÁNUK, bazdmeg, és utána majd beszélgethetsz a NAV nyomozóival, hogy mit is nem vesznek ők észre és FŐLEG, hogy milyen NAV emberkék is vesznek részt, miben ! Az, hogy mostanában ilyen híreket nem hallasz, az NEM AZ eltussolás, hanem egy JÓL MŰKÖDŐ intézmény jól működő rendszerének és belső ellenőrzésének is a következménye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!