Nem volt ideológiai motivációja a Trump-merénylőnek az FBI szerint

2024. augusztus 29. 12:21

Erre jutottak az amerikai titkosszolgálatok.

2024. augusztus 29. 12:21

Nyitókép:  Yasushi Kaneko / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

Hat héttel a Donald Trump elleni merényletkísérlet után az FBI még mindig nem tudja, mi motiválta a merénylőt – számolt be róla a Politico. 

Az elkövető online keresési előzményeinek, valamint konkrét online tevékenységének kiterjedt elemzése értékes betekintést nyújtott számunkra a gondolkodásmódjába, de nem adott egyértelmű indítékot”

– jelentette ki Kevin Rojek, az FBI pittsburghi területi irodájának vezetője szerdán az újságíróknak. Hozzátette, hogy

az FBI egyelőre nem lát határozott ideológiát (...) sem baloldalit, sem jobboldalit”, amely a lövöldöző Thomas Crookshoz köthető.

Rojek szerint Crooks „folyamatos, módszeres erőfeszítéseket tett egy bizonyos esemény elleni támadás megtervezésére”, és több célpontot is figyelembe vett. Miután bejelentették, a pennsylvaniai Butlerben tartott július 13-i Trump-gyűlésre fókuszált.

Crooks aznap nyolc lövést adott le Trumpra egy háztetőről, megölve egy embert a tömegben, megsebesítve két másikat és megsebesítve Trump fülét. Másodperceken belül a Secret Service mesterlövésze lelőtte Crooksot.

A nyomozók szerint nincs jele annak, hogy Crooksnak társtettesei lettek volna, vagy külföldi szervezetekkel állt volna kapcsolatban.

Az FBI hozzáfért az általa használt titkosított e-mail fiókok anyagaihoz, és elemezte azokat. 2023 szeptemberében egy Crookshoz kapcsolódó fiókot arra használtak, hogy rákeressenek Trump kampányának menetrendjére és közelgő pennsylvaniai szerepléseire. Ezután 2024 áprilisától júliusáig Crooks mind Joe Biden elnök – aki akkoriban az újraválasztásért indult –, mind Trump kampányeseményei után kutatott. Július 6-án regisztrált Trump butleri nagygyűlésére, és rákeresett: „Milyen messze volt Oswald Kennedytől?”. Aznap rákeresett arra is, hogy „Honnan fog Trump beszélni a Butler Farm Show-n?”. További keresései: „Butler Farm Show pódium”, „Butler Farm Show fotók”.

A hatóságok szerint a támadást megelőző 30 napban Crooks több mint 60 internetes keresést végzett Bidennel és Trumppal kapcsolatban, többek között a demokrata és republikánus kongresszusok helyszíneire vonatkozóan. 

2019 szeptemberében pedig már robbanóanyagokról keresett információkat, többek között arról, hogyan lehet műtrágyából bombát készíteni, és hogyan működnek a távdetonátorok. Crooksnak a lövöldözés idején két házi készítésű robbanótest volt az autójában, és az FBI laboratóriuma megállapította, hogy az anyagok, amelyekből megépítette őket, legálisan megvásárolhatók és könnyen elérhetőek az interneten.

Crooks a lövöldözés napján 15:51 és 16:02 között egy drónt repített a Butler rendezvény területe felett – mondta Rojek. A repülési mintázat alapján Crooks betekintést nyerhetett a rendezvény biztonsági helyzetébe. „Soha nem fogjuk tudni pontosan meghatározni, hogy miért repült a drónnal” – tette hozzá. Az FBI egy helyi üzlet kamerafelvételei, valamint a rendőrségi autók kameráinak és testkameráinak felvételei alapján arra következtetett, hogy Crooks a lövöldözés napján 18:05 és 18:11 között több tetőn is mozgott a gyűlés helyszínén.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rocktoberi-2
2024. augusztus 30. 15:10
Nem volt ideológiai motivációja tehát azt mondja az FBI, hogy pénzért csinálta. A merénylőt csőbe húzták mivel nyolc lövés leadása után lőtték ki de elszámították magukat. Nyilván nem az volt a cél, hogy a fülét találja el.
Nasi12
2024. augusztus 30. 11:38
Ja. Kiválaszthatta volna a postást is. De véletlenül pont Trumpra készült fel igen alaposan.😄
Dominik
2024. augusztus 29. 23:27
Sexykitty volt a megrendelő... Trump nem értékelte a punciját
backstablive
2024. augusztus 29. 22:08
Kèpzelhetem a megrendelö fasz arcàt amikor a golyó 1 mm Haladt el a Trump agyàtól. Azt a kèpet szerettem volna làtni. Szènnè röhögtem volna magam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!