Megnyugtató nyilatkozatot tett a WHO főigazgatója a majomhimlő kapcsán

2024. augusztus 23. 20:23

Az új vírusvariáns elterjedését meg lehet fékezni.

2024. augusztus 23. 20:23
null

Nyitókép: GUERCHOM NDEBO / AFP

A majomhimlő (mpox) új vírusvariánsának elterjedését meg lehet fékezni – hangsúlyozta pénteken Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója. Mint mondta, globálisan összehangolt erőfeszítésre van szükség a majomhimlő vírusának új változatával, a Klád Ib-vel szembeni fellépéshez. Egyben egy erre vonatkozó tervet jelentett be, amelynek megvalósításához fél év alatt legalább 135 millió dollárra (48 milliárd forint) lesz szüksége az Egészségügyi Világszervezetnek.

Hadd legyek világos: ezt az új mpoxjárványt kordában lehet tartani és meg is lehet állítani” 

– mondta Tedrosz a WHO tagállamaihoz intézett beszédében, amelyet később az X-en is közzétettek. „Átfogó és összehangolt nemzetközi fellépést igényel a válasz e komplex problémára” – tette hozzá.

A WHO augusztus 14-én nemzetközi egészségügyi veszélyhelyzetet rendelt el a Klád Ib terjedése miatt, mert a szakemberek szerint ez a változat fertőzőbb és súlyosabb megbetegedést idézhet elő a korábban ismerteknél. Európában eddig mindössze egy behurcolt esetről tudnak, a kontinensen továbbra is a Klád II változat a domináns.

(MTI)

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
törölt felhasználó
2024. augusztus 24. 15:21
Dögöljön meg minden mocskos, népirtó féreg, akik rávették vagy rákényszerítették az embereket az "oltakozásra" 20-22-ben. .
auditorium
2024. augusztus 24. 09:01
Van több Monkeypox eset is Európában. Annyit tudunk, h. szexuális úton és egyéb testi nedvvel terjed (izzadság, nyál, anyatej) és érintéssel is. Ez utóbbi nem megnyugtató azért, mert ha egy ilyen fertőzött felszáll egy közjárműre és fertőzött kézzel kapaszkodik, akkor ezek szerint megkaphatja más is szexuális érintkezés nélkül. Főleg a népes Kongo és térségében van sok megbetegedés. A Coronavirus laborból történő kiszabadulása előtt az állatok virusa kevésbé volt veszélyes emberre, most azonban ember is megkaphatja és tovább adhatja embernek. Rengeteg virusvariáns van ma is a világon. Újszülöttek és pár hónapos kisgyerekek covidosak, megint tesztelnek a gyerek kórházak elsősegélyén. A légzőszerveket támadják meg. Gyakori a "bronchiolitis" kisgyerekeknél.
MaBaker
2024. augusztus 24. 02:13
Kitalálom! Csak úgy lehet megállítani, hogy lemondunk önként minden szabadságjogunkról, és mindet Tedros kezébe delegáljuk. Majd a rengeteg mellékhatást okozó MRNS technológiás oltással mindenkit kényszeroltanak. Jjaéspersze korlátlan pénz a gyógyszermultiknak...
Dorset Naga
2024. augusztus 24. 01:22
Csak a buzik kapják el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!