Léptek az oroszok az ukránok fondorlatos információgyűjtései ellen

2024. augusztus 21. 22:25

A határ menti régiókban élő lakosoknak és katonáknak abba kell hagyniuk a társkereső alkalmazások használatát.

2024. augusztus 21. 22:25

Nyitókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az orosz hatóságok szigorú figyelmeztetést adtak ki a határ menti régiókban élő lakosoknak és katonáknak, felszólítva őket, hogy hagyják abba a társkereső alkalmazások használatát és korlátozzák a közösségi média aktivitást, hogy megakadályozzák az ukrán erők hírszerzési tevékenységét – írta meg a CNN. Az orosz belügyminisztérium kifejezetten a brjanszki, kurszki és belgorodi régiók lakosaihoz, valamint az ott állomásozó katonai és rendőri erőkhöz fordult, és azt tanácsolta nekik, hogy

kerüljék az online társkereső szolgáltatások használatát, és legyenek óvatosak, amikor érzékeny helyszínekről videókat streamelnek.

A belügyminisztérium kiemelte az ilyen online tevékenységek által jelentett veszélyt, megjegyezve, hogy 

az ukrán erők aktívan használják ezeket a platformokat létfontosságú információk gyűjtésére. 

A minisztérium egy listát adott az óvintézkedésekről, többek között arról, hogy kerülni kell az ismeretlen forrásokból származó hiperhivatkozásokat, és tartózkodni kell az olyan videók streamelésétől, amelyekből kiderülhet a katonai járművek mozgása. A hatóságok arra is figyelmeztettek, hogy az ukrán erők távolról hozzáférnek a nem védett CCTV-kamerákhoz, ami lehetővé teszi számukra, hogy valós időben figyeljék a magáningatlanokat és a stratégiai fontosságú útvonalakat. E figyelmeztetések mellett az orosz katonákat és rendőröket arra utasították, hogy távolítsák el a geo-taggelést a közösségi médiában közzétett bejegyzéseikből. Az aggodalom az, hogy az ukrán erők ezeken a címkéken keresztül nyomon követhetik a katonai személyzet valós idejű tartózkodási helyét, ami potenciálisan veszélyeztetheti az orosz védelmet.

 

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
verkez
2024. augusztus 22. 08:58
Basszátok meg! Ha lenne türelmem, meg egy kicsi motivációm, én is tudnék bárkiről "fondorlatos módon" információt gyűjteni. Annyi tudálékos hülye van, hogy még arról is lehet adatot szerezni, aki nem is netezik. Idő és hardver kérdése.
Tasi János
2024. augusztus 22. 06:44
Nyilván nem az urán erők azok, akik ezekhez a forrásokhoz hozzáférnek, hanem az amerikaiak, akik kezében a szerverközpontok vannak és az izraeliek, akik viszont a világ összes szerverközpontján rajta tartják a kezük a UNIT8200-as alakulatukon keresztül. Az ukránoknak ebben (sem) osztottak lapot...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!