Így veszik hülyére az afgánok az őket befogadó és etető Németországot

2024. augusztus 30. 05:29

Hazajárnak nyaralni az afgán menekültek, de ezt a német belügyminisztérium nem vizsgálja, Baerbock külügyminiszter pedig behunyja a szemét.

2024. augusztus 30. 05:29
Protest in Berlin
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Nyitóképen: Migránspárti tüntetők Németországban 2020-ban (fotó: ABDULHAMID HOSBAS / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)

 

Augusztus 16-án robbant a német közéletben az RTL rejtett kamerás dokumentumfilmje, melyben leleplezték a Németországban menedékjogot élvező afgánok egy különös hobbiját – jelesül azt, hogy hazájukba járnak haza nyaralni. 

Mindez természetesen szigorúan illegális; a menedékjogot a balekokon kívül minden nemzetközi jogász úgy értelmezi, hogy azt a befogadó ország olyan embereknek biztosítja, akiknek testi épségét, szabadságát vagy vagyoni biztonságát otthon politikai, vallási, szexuális vagy egyéb identitásuk miatt fenyegetik.

Aki gond nélkül hazajárhat nyaralni, annak esetében mindezen feltételek természetesen nem teljesülnek.

A tévéadó riportere mégis azt találta, hogy a hamburgi Steindammon található utazási irodák közül igen sokan szerveznek németországi afgán menekülteknek utazásokat Afganisztánba Iránon keresztül: Irán területére való kétszeri belépésre feljogosító vízumot szereznek nekik, így az útlevélben egy tökéletesen legális iráni utazás nyomai szerepelnek csak – de emellett egy, az útlevéltől különálló papírlapra ragasztva megkapják az afgán vízumot is, melyet a hazaúton bárhol kidobhatnak, s így titokban tarthatják útjukat a német menekültügyi hivatal előtt.

A FOCUS magazin az RTL-anyag sugárzása után kereste fel a hírbe hozott hamburgi utazási irodákat, és izgalmas dolgokat tapasztalt:

ugyanaz az irodai munkatárs, aki az RTL riporternőjének még vígan intézett afgán vízumot, a FOCUS riporterének már hárít, „sok ma a dolgom” 

– miközben az iráni vízumot a kirakatban reklámozza az iroda, s a honlapon megtalálható, hogy a cégnek Afganisztán fővárosában, Kabulban is van telephelye. 

Egy másik cégnél tucatszám talált a FOCUS tárolódobozokban kék és szürke útleveleket; előbbiek a menekültstátuszt élvezők útlevélpótlékai, melyek a genfi konvenciót elismerő országokba érvényesek, utóbbiakat az állampolgárság nélkül Németországban élők kapják. Az asztalnál ülő munkatárs elismeri: mindenkinek iráni vízumot intéz, de afganisztánit semmiképpen, hiszen „Afganisztánnak nincs kormánya” és különben sem fogadják el az afgán határon a kék útlevelet, az iráni tranzitvízum Szaúd-Arábia vagy az Egyesült Arab Emírségek meglátogatásához lehet hasznos. (Mindkét országba el lehet jutni Németországból közvetlen repülőjárattal.) Azt viszont temészetesen nem tudja, mit csinálnak az iráni vízumot szerző menekültek Iránban.

Pár sarokkal arrébb egy újabb cégnél egy munkatárs asztalán afgán zászló lengedezik,

de a dolgozó állítja: iráni tranzitvízumokkal nem foglalkozik, csak németeknek foglal kabuli repülőjáratokat, kék vagy szürke útleveleseknek nem.

Németország botrányoktól övezett belügyminisztere, Nancy Faeser hárít: az RTL-nek az ügyről azt nyilatkozta, hogy „nem a mi feladatunk szövetségi belügyminisztériumként, hogy ügyeljünk arra, hogy ilyesmi ne történjen, hanem a külföldiekkel foglalkozó helyi hivataloké”, sőt: a belügy statisztikát sem vezet arról, hogy hány tartózkodási engedélyt vonnak vissza egyáltalán azért, mert birtokosuk nyaralni ment a származási országába.

Eközben a Welt arról ír, hogy hiába ígérgeti Olaf Scholz folyamatosan, hogy az afgán és szír bűnözőket hazaküldi majd, ez ügyben semmi érzékelhető haladás nincsen – 

leginkább azért, mert Annalena Baerbock külügyminiszter „blokkoló mentalitással” áll hozzá az ügyhöz, koalíciós partnerei haragját kiváltva.

A liberális-konzervatív lap publicisztikában állítja: „abszurd és elfogadhatatlan állapot” lenne, ha a nagyjából 400 ezer, menekültként Németországba érkezett afgán hazajárna nyaralni, hiszen a menedékjog csak üldözötteknek jár, azaz helyes lenne „a nyaralókat kitoloncolni Németországból, hiszen náluk nyilvánvalóan nem teljesül ez a kritérium”.

Míg a zöld vezetésű külügyminisztériumot és a szociáldemokrata irányítású belügyminisztériumot az ügy láthatóan kevéssé zavarja, a német szövetségi kormány migrációs különmegbízottját, a liberális Joachim Stampot láthatóan nagyon. Stamp a BILD-nek adott interjújában jelezte, „baromi mérges”, hiszen az, hogy ezen a területen látványosan semminek nincs következménye, „sok mindent tönkretesz”. 

Stamp véleménye szerint „Németország maradjon nyitott a világra, de ne legyen hülye.

 A hivataloknak gondoskodniuk kell arról, hogy a nálunk védelmet kérelmezők emberek, akik aztán a hazájukba mennek nyaralni, azonnal veszítsé el az oltalmazotti státuszukat és ne maradhassanak tovább Németországban.” A BILD kérdésére egy hamburgi belügyi hivatalnok arra a következtetésre is eljutott, hogy „ha könnyen járható utak vezetnek Afganisztánba, akkor a visszatoloncolások lehetősége is adott”.

Ez utóbbi azonban egyelőre még várat magára – hiába mond ugyanis nagyokat a solingeni késelés után felpaprikázott hangulatba került Scholz kancellár és hiába „baromi mérges” migrációs különmegbízott, ha Annalena Baerbock külügyminisztériuma továbbra is úgy tesz, mintha az afgánok kitoloncolása tökéletesen megoldhatatlan logisztikai művelet lenne.

 

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kamionos77
2024. augusztus 31. 07:38
Ilyen az amikor szembejön a valóság! Hát tisztelt német állampolgár úgy kellene szavazni hogy ez változzon! De talán Leyen asszony és Brüsszel majd nektek is ad menedéket valami közép Afrikai kis kecskebaszó államban! Mert első a segítség nem?
KovG_1
2024. augusztus 30. 09:52
„Önök most megásták Magyarország sírját, de Magyarország ott lesz a temetésén mindazon országoknak, amelyek itt most megásták Magyarország sírját”. Apponyi Albert gróf
szeekely
2024. augusztus 30. 09:37
"Hülyére veszik az afgánok az őket befogadó és etető Németországot." Közöd...? Nemetorszag szuveren allam. Bizti, hogy igy is nagyon megeri nekik! Lol
vapepe
2024. augusztus 30. 09:24
Az egésznek a megoldása valószínűleg rém egyszerű lesz, ha megjön a szándék a ma dilettánsok uralta országban. Az első biztonságos országba van joga belépni a menekülteknek a nemzetközi jog alapján, nem? Azaz tök mindegy, hogy Afganisztánba meg, vagy Iránba, Törökországba stb. nyaralgat, onnantól az neki az első biztonságos ország és pont. Bármely EU-s menekültstátuszt azonnal vissza kell vonni, és ha volt olyan barom Irán, meg a többi származási ország közeli állam, hogy beengedte, akkor toloncolják ők haza, ha akarják, vagy tartsák el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!