WSJ: J.D. Vance alelnökségével a posztliberális konzervativizmus kerülhet kormányzati pozícióba Amerikában

2024. július 17. 09:02

A Wall Street Journal véleménycikke szerint a Trump-Vance duó képes lehet leépíteni a washingtoni „mélyállamot", illetve végrehajtani a politikai elitcserét.

2024. július 17. 09:02
Maráczi Tamás

Nyitókép: Donald Trump és J.D. Vance a republikánus jelölőgyűlésen Milwaukee-ban 2024. július 16-án  /  fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

 

J.D. Vance ohiói szenátort választotta alelnökjelöltnek maga mellé Donald Trump: ha megnyerik a november 5-i elnökválasztást, akkor az új alelnök személyében egy olyan jobboldali mozgalom képviselője kerülhet a kormányzat élére, amely eddig egyetlen hatalmi pozíciót sem tudhatott magának. 

Vance a „posztliberális” jobboldal tagjaként definiálja magát a Republikánus Párton belül, kora és képzettsége miatt sokan már most benne látják a trumpizmus jövőbeli stafétaátvevőjét, azt a személyt, aki 

nemcsak politikai döntéshozói, de politikai filozófiai mélységet is adhat a második Trump-elnökségnek. 

Ahogy Steve Bannon fogalmazott: Trump Jézusa mellett Vance lehet Pál apostol, aki még messzebb viheti el a „trumpizmus evangéliumát”, mint a mester.

A posztliberalizmus nem egy politikai platform vagy politikai előírások összessége, inkább egy filozófiai szemlélet, amelyet olyan gondolkodók alakítottak ki, mint például Patrick Deneen , DC Schindler, Adrian Vermeule vagy Peter Leithart – ezen gondolkodók többsége katolikus, akárcsak Vance – írja a The Wall Street Journalban megjelent véleménycikkében Graedon H. Zorzi, a Patrick Henry College filozófiaprofesszora.

A szerző szerint az új mozgalom legfontosabb alapvetése Deneen 2023-as Rezsimváltás című könyve, amely megfogalmazza a politikai elitváltás szükségességét, illetve azt, hogy 

az új elitet a „közjó” érdekében cselekvő konzervativizmus fogja vezérelni, amely az erényekre, a családra és a közösségre összpontosít.

Vance alelnökjelölt ebbe a formulába tökéletesen beleillene a cikk szerint: ő a Rozsdaövezet szülöttje, aki a maga erejéből kapaszkodott fel, a Yale jogi karán végzett, és ismeri az alsó középosztály problémáit, amelyet híres 2016-os emlékiratában, a „Hillbilly elégiában” megörökített. Ugyanakkor a mostani elit is váltott, és ő is a nép problémáiról kezdett beszélni, így a posztliberális konzervativizmusnak meg kell mutatnia a különbözőségét, amely a szerző szerint nem más, mint a 20. század második felében jelentkező kommunitarizmus folytatása, vagyis az a szemlélet, amely 

az amerikai közösségek, a házasság, a  család iránt, a szövetkezetek és egyéb helyi közösségek megmentését tartja prioritásnak.

A posztliberálisok ezen túl filozófiai erőt adhatnak Trump számára a „mélyállam” elleni harcához – folytatja a cikk írója –, hozzátéve, hogy Vance korábban azt propagálta, hogy az állampolgárokat sokkal jobban be kell vonni a kormányzati ügyekbe, míg  „jelentős számú középszintű szövetségi bürokratát kellene elbocsátani”. 

Zorzi emlékeztet: a posztliberális szóban a „poszt” előtag arra utal, hogy az új jobboldali gondolkodók hibásnak vélik az amerikai állam alapító atyáinak azon liberális megközelítését, amely nem tűzött ki értékeket, ethoszt az állam céljai között – 

szerintük az alkotmányos rendszer intézményeit meg kell tartani, de értékekkel kellene megtölteni.

A baloldalról érkező kritikák egy része azt vizionálja, hogy Vance mozgalmának a célja az, hogy átalakítsa az egész amerikai alkotmányos rendszert a „mocsár lecsapolása” ürügyén, de a cikk szerzője szerint a posztliberálisok nem forradalmárok, hanem az eredeti amerikai államkoncepció reformerei csupán.

--

 

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2024. július 17. 12:40
m.youtube.com/watch?v=Anb0JsBjaFw&pp=ygUmamltIHN6ZXJpbnQgYSB2aWzDoWcgbGVnam9iYiBqZWxlbmV0ZWs%3D
Hillary Clinton bázisdemokrata
2024. július 17. 09:12
Az egyetlen dolog amit Vance akar, az a háború Irán ellen. Tegnap nyilatkozta is, hogy "szerinte" (a zsidó szponzorai szerint) csak bombázni nem elég, keményebb fellépés kell. Cionista féreg.
llnnhegyi
2024. július 17. 09:07
Szuper jóslat! Bárcsak sikerülne! Elég volt a büdöslábú komenista, usademokraták hatalmából ! =================✓ Az EU züllött,e percekben is! Brutális libbcsikommcsi hatalom van. Émelyítő!
RasPutin
2024. július 17. 09:06
Trump Jézusa mellett Vance lehet Pál apostol, aki még messzebb viheti el a „trumpizmus evangéliumát”, mint a mester. Sötétek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!